Ilmastonmuutos on tasa-arvokysymys

Tänä kesänä on Suomessa rikottu lämpöennätyksiä jo monta kertaa. Mukavaa lomailijoille ja lämpimistä kesäilloista nauttiville – mutta samalla pelottavaa.

Ihan kaikille ei viikosta toiseen jatkuva helle ole pelkkää iloa. Se kuumentaa kodit ja

Länsi-Uusimaan-lehti julkaisi viereisen tekstin Kirjoittajavieras-palstallaan 9.7.2021.

työpaikat, kuivattaa viljelyksiä ja kypsyttää sadon liian nopeasti. Emme ole yksilöinä emmekä yhteiskuntana tottuneet uusiin olosuhteisiin, joista on todennäköisesti tulossa jokavuotisia. Nyt mietitäänkin kuumeisesti, vieläkö ehdimme muuttaa asioiden kulkua, edes vähän – vai jääkö tehtäväksemme vain sopeutua väistämättömiin muutoksiin.

Suomessa riittää vettä ja meillä on keinoja helpottaa ihmisten oloa viilentämällä tiloja. Suuressa osassa maailmaa kuumuus ja kuivuus huonontavat elämisen mahdollisuuksia jo nyt enemmän kuin meillä, ja tilanne pahenee.

Maailmanlaajuinen Zonta-järjestö, Zonta International, haluaa vahvistaa tasa-arvon ja  ihmisoikeuksien näkökulmaa taistelussa ilmastokriisin seurauksia vastaan. Elinehtojen muuttumisen seuraukset ovat suuria täällä, mutta erityisen vakavia seuraukset ovat kehittyvien maiden köyhimmille ja haavoittuvimmille ihmisille.  Maailman murroksissa ovat naiset ja tytöt aina olleet suurimpia kärsijöitä, niin myös ilmastonmuutoksen seurauksissa.

Kesäkuussa julkaisemassaan julkilausumassa Zonta-järjestö vetoaa kaikkiin maihin, jotta ne ryhtyisivät toimiin ilmastonmuutosten seurauksien ehkäisemiseksi. Itse muutoksen torjuntatoimien järjestö korostaa työtä naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi kaikin keinoin. Muutoksessa tarvitaan naisten ja lasten tarpeiden huomioon ottamista kaikissa taloudellisissa päätöksissä ja naisten ottamista mukaan kaikkeen päätöksentekoon. Siihen sisältyvät lasten ja vanhusten hyvinvointipalvelut, ammatillisen eriytymisen ehkäiseminen, palkkatasa-arvo ja tasa-arvo lain edessä. Tyttöjen koulutus on edelleen avain kysymys maailman köyhimmissä maissa, ja sen edistämiseksi Zontat tekevät työtä.

 

Riitta Lehtonen, puheenjohtaja
Lohjan Zonta-kerho ry

Lue koko lausuman tiivistelmä