Naisen Teko -kunniamaininta Anja Henrikssonille – Årets Kvinnobragd -utmärkelse till Anja Henriksson

Naisen teko -kunniamaininta on Hangon Zonta-kerhon huomionosoitus hankolaiselle aktiiviselle ja aikaansaavalle, valovoimaiselle naiselle, joka on jollakin merkittävällä tavalla työssään tai vapaa-ajallaan edistänyt erityisesti tyttöjen ja naisten hyvinvointia. Kunniamaininta jaetaan nyt Hangossa ensi kertaa tänä vuonna 8.3. Naistenpäivän tienoilla.

Vuoden 2023 Naisen Teko -kunniamaininnan saa Anja Henriksson, ja koko Äitiyslaatikoita Ukrainaan -tiimi. Anja on monille hankolaisille tuttu Kirppis Ankan pitäjänä. Anja ideoi ja organisoi äitiyspakkauskeräyksen Ukrainaan vastasynnyttäneille äideille, ja mukana tehotiimissä ovat olleet mm. aktiiviset hankolaiset naiset Minna Rosvall, Solveig Nyberg sekä Irina Gorobey.

Kuvassa: Solveig Nyberg, Anja Henriksson ja Minna Rosvall

Idéen för mammalådorna startade när Anja hade hört talas om ett liknande projekt till Letland, och det verkade vara ett bra konkret sätt att hjälpa mödrar i nöd där allt är en bristvara och behovet är stort. De första lådorna packades och skickades iväg i september 2022.

Erityiskiitoksen Anjalta saa hänen miehensä Kari Henriksson, joka on auttanut ja huolehtinut tyhjien laatikoiden ja tavaroiden hakemisista, sekä pakattujen laatikoiden kuljetuksista Vantaan logistiikkakeskukseen. Koko tiimi on käyttänyt valtavasti omaa aikaansa tavaroiden keräämiseen ympäri Länsi-Uuttamaata, laatikoiden pakkaamiseen, listaamiseen, punnitsemiseen ja toimittamiseen logistiikkakeskukseen. Tähän päivään mennessä ”mammalaatikoita” onkin lähtenyt matkaan jo 390 kappaletta!

– Haluamme että apu menee perille nimenomaan Ukrainan itäosiin kriisialueille, missä tarve jokapäiväisille tarvikkeille on suurin, sanoo Anja. – Eräältä äidiltä tuli kiitokset siitä, että paras asia laatikossa olivat olleet kynttilät, koska niistä saa sekä valoa, että lämpöä. Hätä on suuri ja ihmiset ovat pommitettavilla alueilla täysin ilman sähköä, vettä, mahdollisesti jossain kellareissa ja pommisuojissa. Kynttilällä voi myös lämmittää ruuan.

Insamlingen har till exempel annonserats i Facebook och de har meddelat vilka föremål som behövs mest. När ryktet började spridas och media också blev intresserade har allt fler privatpersoner och företag anslutit sig för att hjälpa till genom att donera eller samla in saker och föremål

– Saamme valtavasti nyt esimerkiksi kudottuja villasukkia, vauvamyssyjä, vauvahaalareita… ihmiset haluavat auttaa konkreettisesti miten vain kukin parhaalla omalla tavallaan voivat.

Äitiyslaatikoihin pakataan monenlaista tarpeellista: vaippoja, tuttipulloja ja tutteja, hygieniatarvikkeita, kynttilöitä, tulitikkuja ja puhdistusliinoja – kaikilla ei ole sähköä eikä edes jatkuvasti vettä käytössään. Vauvanvaatteita on saatu paljon lahjoituksina. Jokaiseen laatikkoon tulee myös villasukat ja tietysti äidille suklaata! – Esimerkiksi pyyhkeitä tarvitaan nyt, niistä on pulaa, sanoo Minna Rosvall. – Laatikoiden pakkaaminen käy nopeasti kun meillä on valmiit muistilistat, jonka mukaan tavarat kootaan. Kaikki laatikot eivät ole silti samanlaisia, mutta kaikissa on suklaata ja villasukat!

Om någon vill bidra till mammalådorna behövs det till exempel handdukar, blöjor, nappflaskor, nappar, bindor, våtservetter och andra hygieniprodukter, tändstickor och ljus. Varorna kan föras till Loppis Anka. Kläder behövs det inte mera just nu, det är bäst att fråga vad det är som det är brist på för tillfället.

Hangon Zonta-kerho osallistui äitiyslaatikkokeräykseen lahjakortilla, jolla voidaan hankkia välttämättömyystarvikkeita monille uusille äideille Ukrainassa. Jos haluat auttaa, voi olla yhteydessä Anjaan vaikka facebookin kautta: Kirppis Ankka – Loppis Anka Hangö/Hanko, tai pyydä lisää tietoa Hangon Zonta-kerhon kautta hango-hanko(at)zonta.fi

 

Kansainvälisenä Naisten Päivänä 8.3.2023

Zonta Club of Hangö-Hanko