Porvoon Zonta-kerho tulee Malawin kummeja

HYVÄT MALAWIN YSTÄVÄT JA KUMMIT                                                 Porvoo 15.04.2020

 

Tänään tulee kuluneeksi 73 vuotta siitä, kun äitini synnytti kahdeksannen lapsensa. Kysyin joskus äidiltä mihin aikaan olen syntynyt ja kuinka paljon painoin? Äiti vastas: joskus ehtoolla ja siinä kolome kiloa. Isän äitipuoli Milja oli sillä kertaa napanuoraa katkaisemassa.
Kuinka ollakaan, kun sekä isä että äiti olivat jo poistuneet täältä sain tietää, että klo 10 illalla olin syntynyt. Veljelläni on lapsuudenkoti nyt ja vaimonsa oli löytänyt mun vauvakirjan mistä tieto tuli. Kaksi sivua kirjaa löytyi vintiltä. Enpä olisi uskonut, että samanlainen vauvakirja oli jo siihen aikaan. Hyvin sitä oli luettu kun 2 sivua oli jäljellä.
Kukaan muu kuin Linnea-täti ei ole voinut sitä hankkia.

Neljästoista Malawin matka piti alkaa 29.3.20. Ihminen päättää, Luoja säätää!

Edellisessä kirjeessä pohdin miksi minun pitää taas mennä sinne kuumuuteen ja kurjuuteen? Kävin esittämässä Hamarin kummikoulussa videoita viime vuoden matkasta. Jo siellä tuli tunne että on pakko mennä ja on jo ikävä heitä siellä.

Eipä kukaan olisi uskonut, että koko maailma ajautuu Korona-tilaan mikä muuttaa kaikki suunnitelmat. Tänä aamuna sain viestin Malawista; Malawi Lock down. God have mercy! Malawi lukittu. Jumala armahda! Malawissa on 17,5 miljoonaa ihmistä ja kuusi hengityskonetta. Voi vain toivoa, että kuumuus tappais koronaviruksen, ennenkuin
suuri katastrofi alkaa. Siellä suljettiin koulut, kirkot ja kehotettiin olemaan kokoontu- matta. Miten se vois olla mahdollista kun joka huoneessa nukkuu monta ihmistä ja ihmisiä riittää joka paikkaan.

Nyt olen lähes päivittäin puhelinyhteydessä sinne. Yhteys välillä toimii ja välillä ei. WhatsApp on hyvä ilmainen yhteys. Mikäli ei puhelimena toimi niin aina voi kirjoittaa ja silloin kun heillä on ollut rahaa ostaa puhelinaikaa, niin homma toimii kohtuullisesti.
Tarja koulutti autonkuljettajani Goljatin myllyn korjaajaksi. Nyt oli tarkoitus Valkoisen arvovallalla käydä esittelemässä hänet Agason-myllykauppiaalle työpaikan saamiseksi.
Nyt se ei käy, mutta sain sähköpostiosoitteen sinne, odotellaan vähän mikä on koronatilanne.

Ailan kummipojan ongelmia on selvitetty. Viimeinen lukukausi pitäis alkaa kesäkuussa, mutta onko koulut auki sen näkee sitten. Muutoin ongelmat selvitetty.
Eräällä kummipojalla on jalkaterän kohdalla kasa luita. Oli jo suunniteltu lähettää hänet kaupungin sairaalaan proteesin tekoa varten. Nyt kuulin, että jalkaan on tullut jo syöpä. Toinen kummipoika jonka jalka mätänee on ollut jo kaksi kertaa sairaalassa ennen koronaa, mutta nyt lähetetty kotikylään kun ei saatavilla olevat lääkkeet auta.

Emely, nuori nainen joka valmistui toissa jouluksi ammattilukiosta. Hän sai työharjoittelupaikan jostain projektista. Olin kuullut että hän on nyt kotona ja sai toisen tytön viime syksynä. Hän ei ollut uskaltanut kertoa minulle toisesta tyttärestään. Nyt sain viestin häneltä, missä hän kertoo saaneensa valtiolta työpaikan projektista, mutta on menoja ennen kuin voi ottaa työpaikan vastaan ja pyysi lainaa 100.000 kwachaa, 125 €.
Kysyin kuinka iso perhe hänellä on. Nyt tunnusti että on kaksi tyttöä ja mies. Sanoin että onko ensivuonna niin, että sinulla on kolme tyttöä eikä työpaikkaa? Jouduin kaksi kertaa kysymään ennen kuin sain vastauksen: Ei tule lisää lapsia, hänellä on viiden vuoden kapseli ehkäisemässä. Nämä intiimi asiat on tabuja mistä ei saisi puhua!

Satoa korjataan yleensä huhtikuun loppupuolella. Nyt siellä osittain on ollut taas niin kuivaa, että sato jää heikoksi ja vanha maissi on lähes loppunut. Toivotaan ettei pohjoi- sempaa Somalia-Etiopia ehdi heinäsirkat tulla tuhoamaan loppuakin.

Muutamia kummikirjeitä tuli ennen mun suunniteltua matkaani. Lähetän kesän kynnyksellä sinne kirjepaketin. Jos vielä haluatte kirjeen laittaa niin voit lähettää sen mulle. Mutta vain kirjeen. Paketit on niin kalliita sinne lähetettäväksi, että ne ei täältä lähde vaikka tulisikin tänne. Siis vain kirje missä on mahdollisesti valokuva. Rahaa lähetän myöhemmin, ennen kuin koulut taas aloittavat.

Lunta sataa ja maa on valkoinen. Lunta odotin jouluksi, mutta nyt se tulee kun ei enää haluttaisi. Maailman kirjat on aika sekaisin, mutta tästä selvitään sano presidenttikin.
Ja mehän selviämme.

Yritetään elää ohjeitten mukaan, vaikka ei tämä neljäs viikko yksin karanteenissa paljoa mieltä ylennä. Aina vois olla huonomminkin.

 

Terveisin mamaa Anja