Suomen kielen opetusta pakolaisnaisille

Seinäjoen Zonta-kerho aloitti tänään suomen kielen opetuksen pakolaisnaisille. Opiskelijaksi ilmestyi ensimmäisellä kerralla kolme äitiä vauvoineen ja opettajaksi kaksi Zonta-kerhon jäsentä.

Projekti sai alkunsa, kun pakolaiskuraattori Raakel Pöyry otti yhteyttä Leena Laineeseen ja pyysi zonta-kerholta suomen kielen opetusta vauvojensa kanssa kotona oleville naisille. Leena Laine on ollut mukana noin 10 vuotta sitten aloitetussa zontien Luetaan yhdessä -kampanjassa, joka on täällä välillä loppunut. Leena lähti Zonta-kerhon edustajana mukaan työryhmään, joka valmisteli uutta aloitusta.

 

Syyriasta, Myarmarista ja Marokosta Suomeen muuttaneet naiset lykkäsivät tänään lastenvaununsa lumisia katuja pitkin Kivirikon taloon MLL:n tiloihin. Leena Laine ja Auli Laitila ottivat opiskelijat vastaan ja vuorovaikutus alkoi varsin mutkattomasti, vaikka yhteistä kieltä ei ollut tiedossa. Yllättäen kävi ilmi, että marokkolainen opiskelija puhui arabian lisäksi espanjaa kuten Auli Laitilakin. Siitä syntyi väylä, jonka kautta pystyttiin tarvittaessa tulkkaamaan myös arabian kielelle.

Aakkosilla aloitettiin

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla tutustuttiin toisiinsa, käytiin läpi aakkosia, kirjoitettiin ja luettiin A:lla alkavia sanoja ja laulettiin Jaakko kultaa, johon kaikki innokkaasti ja taitavasti osallistuivat. Vauvat istuivat äitiensä sylissä ja katselivat ja kuuntelivat ihan hiljaa 1,5 tuntia ja nauttivat välillä rintamaitoa.

Suomen kielen opetus pakolaisnaisille jatkuu toukokuun loppuun saakka joka torstai klo 12.15-13.45. Vastuuhenkilöksi on lupautunut Leena Laine, joka rakastaa suomen kieltä ja mielellään opettaakin sitä. Molemmat opettajat olivat tyytyväisiä ensimmäiseen tapaamiseen ja toivovat, että jatkossa saataisiin mukaan muitakin zontia apuopettajaksi. Mitään erityisiä taitoja ei tarvita, vaan työ tekijäänsä neuvoo ja palkitsee.

Teksti: Auli Laitila
Kuva: Armi Itäpalo