Aavikon kukka -elokuvalla zontien toimintaa tutuksi

Seinäjoen Zonta-kerho tarjoaa 15.10. klo 17.30 Aavikon kukka -elokuvaillan, joka kertoo zontien sydäntä lähellä olevista asioista. Paikka on Mediwestin auditorio os. Koskenalantie 16. Ennen elokuvaa juodaan Helvin päivän kakkukahvit ja kerrotaan lyhyesti Zonta-järjestöstä. Nykyisten jäsenten lisäksi tervetulleita ovat naiset ja miehet, jotka haluavat tutustua zontien toimintaan. Vapaaehtoinen maksu käytetään järjestön tavoitteiden mukaisesti naisten ja tyttöjen auttamiseen.

Helvin päivän kahveilla muistetaan Helvi Sipilää, joka ensimmäisenä suomalaisena toimi kansainvälisen Zonta-järjestön presidentti vuosina 1978-80. Sipilä oli myös ensimmäinen nainen YK:n apulaispääsihteerinä. Hänen nimellään on perustettu muistorahasto, jonka kautta suomalaiset voivat avustaa kansainvälisiä projekteja.

Elokuvan teemat esillä järjestön palvelutoiminnassa

Aavikon kukka on Sherry Hormanin vuonna 2009 ohjaama elokuva, joka pohjautuu Waris Dirien omaelämäkerralliseen teokseen Aavikon kukka. Elokuva kertoo ympärileikatusta somalialaisesta tytöstä, joka pakenee lapsiavioliittoa. Rankkojen vaiheiden jälkeen Waris Dirien kutsuttiin lopulta YK:n hyväntahdonlähettilääksi ja hän on toiminut aktiivisesti sukupuolielinten silpomista vastaan.

Image result for aavikon kukka kirja

Elokuvan tarinalla on onnellinen loppu, mutta kaikki tarinat eivät pääty yhtä onnellisesti. Siksi Zonta-järjestön palvelutoiminnalla tuetaan tälläkin hetkellä projekteja, joilla tähdätään lapsiavioliittojen lopettamiseen Afrikan ja Aasian maissa. Lisäksi kaudella 2018-2020 tuetaan Jordanian pakolaisleireillä elävien syyrialaisten naisten työtä, toimeentuloa ja tasa-arvoa sekä tyttöjen koulunkäyntiä Madagaskarilla.

Suomessa tuetaan ammatillista tasa-arvoa ZAU-kampanjalla

Suomessa on aloitettu Zonta International 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ZAU-kampanja (Zonta Antaa Uskallusta) yhdessä LUMA-keskus Suomen kanssa. Tavoitteena on lisätä tyttöjen kiinnostusta matemaattis-luonnontieteellisille aloille ja teknologiaan sekä oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten töihin. Samalla kasvatetaan ”naisen euroa” tulevaisuudessa. Elokuvaillassa on myytävänä tuotteita, joilla rahoitetaan ZAU-kampanjaa.

Seinäjoen Zonta-kerhon paikallisena avustuskohteena on viime aikoina ollut erityisesti Seinäjoelle perustettu turvakoti.

 

Teksti: Auli Laitila