Kynttiläkonsertti aloittaa Maija Tynkkysen 50-vuotistaiteilijajuhlavuoden

Vuosi 2020 on urkutaiteilija Maija Tynkkysen 50-vuotistaiteilijajuhlan aikaa. Sen aloittaa tammikuun 26. päivänä Oulun Zonta-kerhon perinteisesti Vanhassa pappilassa järjestämä Kynttiläkonsertti. Tämä 34. Kynttiläkonsertti alkaa klo 15 osoitteessa Asemakatu 6, Oulu.

Maija Tynkkynen kasvoi musiikkiin jo lapsuuden kodissaan. Hänen isänsä oli kanttori. Perheen kuudesta lapsesta kolme vanhinta valmistui kirkkomuusikoiksi ja nuorin musiikin opettajaksi. Valmistuttuaan kanttoriksi vuonna 1967 Maija Tynkkynen valittiin Malmin seurakunnan ylimääräiseen kanttorin virkaan. Samalla hän sai mahdollisuuden lisäopiskeluun. Hän suorittikin viiden vuoden aikana työn ohessa musiikinjohtajatutkinnon sekä jatkoi cembalon- ja pianonsoiton opintoja.

Vuonna 1972 Maija Tynkkynen valittiin vain 27-vuotiaana Oulun tuomiokirkkoseurakunnan urkuriksi. Hän oli Suomessa ensimmäinen nainen tuomiokirkon urkurina. Hän jatkoi kesäisin lomien aikaan cembalon- ja urkujensoiton opintoja niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Työaikana hän konsertoi vielä vapaa-aikanaan. Jäätyään eläkkeelle vuonna 2010 hän konsertoi edelleen ja toimii säestäjänä.

Tämän vuoden Kynttiläkonsertin esiintyjiksi Maija Tynkkynen on kutsunut sopraano Aila Knihtilän sekä viulistit Sinikka Ala-Leppilammen ja Silja Lassilan. Maija Tynkkysen soittimina ovat cembalo ja piano. Ohjelmassa on muun muassa Ludwig van Beethovenin musiikkia. Säveltäjän syntymästä on tänä vuonna 250 vuotta. Lisäksi kuullaan Händelin ja Haydnin musiikkia. Aila Knihtilä esittää muun muassa Sakari Heikinheimon sovituksia pohjoispohjalaisista kansanlauluista ja Sibeliuksen Lastu lainehilla.

Kynttiläkonsertin tuotto luovutetaan perinteisesti Yhteisvastuukeräykseen, jonka teema on nyt vanhemmuuden tukeminen.

Lippuja, 15 euroa, voi ostaa Zonta-kerho I:n jäseniltä ja tuntia ennen ovelta. Perinteisen kahvikonsertin lipun hintaan sisältyy väliajan kahvitarjoilu suolaisine ja makeine leivonnaisineen. Myös erikoisruokavaliot huomioidaan.

Teksti: Eva-Liisa Nikula