Zontien kansainväliset projektit kaudella 2024 – 26

Zonta-järjestön yhteisistä kansainvälisistä projekteista päätetään  joka toinen vuosi järjestettävässä yleiskokouksessa.  Myös me Lohjan Zonta-kerhona olemme sitoutuneet tukemaan valittuja hankkeita.

Kerhomme edustajalla Riitalla oli myös kahden muun suomalaiskerhon valtakirjat ja sen mukaisesti kolme äänestyslaitetta.

 

Kuluneena kesänä  kerhojen viralliset edustajat valitsivat Australian  Brisbanessa järjestetyttä kokouksessa  seuraavat kolme tärkeää projektia alkaneelle kaksivuotiskaudelle:


Lapsiavioliittojen lopettaminen
 (Global Programme to End Child Marriage: Phase III)

Tämä on ns. Zonta International Signature Project eli hanke, joka erityisen hyvin edustaa järjestömme arvoja.

Projektista on käynnistynyt vaihe III, jossa  Unicef ja UNFPA jatkavat tuellamme pitkäjänteistä työtä 12 kohdemaassa: Bangladesh, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Intia, Mosambik, Nepal, Niger, Sierra Leone, Uganda, Jemen ja Sambia.

Tuloksia on saavutettu, sillä lapsiavioliittojen määrä on 10 vuodessa laskenut 23%:sta 19%:iin. Tämä vauhti ei kuitenkaan riitä lapsiavioliittojen lopettamiseksi, vaan vielä liian monilta tytöiltä ryöstetään lapsuus ja mahdollisuudet koulunkäyntiin. Esimerkiksi pandemia lisäsi lapsiavioliittojen määrää noin 10 miljoonalla. Nyt jatkamme tämän globaalin ohjelman tukemista tyttöjen suojelemiseksi ja voimaannuttamiseksi, lopullisena tavoitteena lapsiavioliittojen lopettaminen kokonaan.

 

Ilmastosyntyisten, naisiin kohdistuvien haitallisten käytäntöjen estäminen(Climate Empower: Community Empowerment and Innovation for Gender-Transformative Climate Action).

Tämä hanke toteutetaan UNFPAn kanssa Madagaskarissa, Mosambikissa ja Etelä-Sudanissa.

Ilmastonmuutos tutkitusti lisää sukupuolten epätasa-arvoa entisestään. Etenkin näissä kohdemaissamme ilmaston lämpeneminen lisää köyhyttä ja epätasa-arvoa. Sään ääri-ilmiöt vievät toimeentulon ja aiheuttavat konflikteja, joilla on vakavia vaikutuksia naisiin ja tyttöihin. Varsinkin maaseudulla syvään juurtuneet, syrjivät sosiokulttuuriset normit vahvistuvat ilmastohaasteiden vuoksi ja rajoittavat naisten toimeentulon mahdollisuuksia sekä pääsyä koulutuksen ja terveydenhuollon piiriin.

Ilmastonmuutos myös pahentaa lapsi-avioliittojen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Vuoteen 2025 mennessä ilmastonmuutoksen vuoksi ainakin 12,5 miljoona tyttöä 30 maassa lopettaa koulunkäynnin vuosittain.

Projektimme rakentaa erityisesti naisten ja tyttöjen selviytymiskeinoja ilmastonmuutoksessa sekä keinoja suojella heitä väkivallalta. Koulutamme ja voimaannutamme paikallisia yhteisöjä tunnistamaan haitalliset käytännöt ja innovoimaan niihin ratkaisuja.

 

Virtuaalisen turvallisen tilan tarjoaminen kriisialueiden naisille ja tytöille, jotta heille on saatavilla luotettavaa tietoa ja tukea (Laaha: A Virtual Safe Space for Women and Girls).

Joka kolmas nainen kokee väkivaltaa elämänsä aikana,  ja väkivallan riski vielä kasvaa humanitääristen kriisien aikana. Kriisitilanteissa naisten fyysinen liikkuminen voi olla erittäin vaarallista tai rajoitettua. Tähän tarpeeseen on rakennettu digitaalinen turvallinen tila, Laaha, joka tarjoaa luotettavaa tietoa kriisi-alueiden nuorille tytöille ja naisille esim. seksuaaliterveydestä sekä estää eristäytymistä tarjoamalla turvallisen keskustelufoorumin.

Palvelu on tarjolla useina kieliversioina, se huomioi paikalliset kulttuurit ja on käytettävissä myös heikommalla lukutaidolla tai puutteellisilla digitaalisilla taidoilla. Keskustelufoorumeita valvovat koulutetut moderaattorit.

Projektin kohdemaat ovat Afganistan, Ecuador, Irak, Libanon, Ukraina, Venezuela. Tämän vuoden aikana palvelu laajentuu seuraaviin maihin: Bangladesh, Kongo, Moldova, Myanmar, Turkki

Hankkeen toteuttaja on Unicef.

 

Tätä työtä voit tukea liittymällä kerhomme jäseneksi tai lahjoittamalla Zonta Piiri 20:n kansainväliseen rahastoon: https://lahjoitus.zonta.fi/category/7/kansainvaliset-lahjoituskohteet