Onko sinulle joskus tullut tunne, että ystävä, työkaveri tai naapuri elää läheisessä ihmissuhteessaan väkivallan uhan alla?
Lähisuhdeväkivalta ei ole harvinainen ilmiö. Vuonna 2020 viranomaisten tietoon tuli Suomessa 10 800 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosta. Läheskään aina ei rikosilmoitusta tehdä. Henkirikoksen uhrina kuolleiden naisten määrä on vaihdellut 16 ja 30 henkilön välillä vuosina 2013-2019 (Rikosuhrikatsaus 2020). Naisuhreista 60 prosenttia oli joutunut puolison, seurustelukumppanin tai entisen kumppanin surmaamaksi.
Lähisuhdeväkivalta voi kohdistua kehen vain, mutta suurin osa ilmi tulleista väkivaltatilanteista kohdistuu naisiin (Tilastokeskus: 77 prosenttia vuonna 2019).
Usein väkivalta mielletään vain fyysiseksi, mutta väkivallan uhreille tietoa ja tukea tarjoavalla Naisten linja -sivustolla tähdennetään, että fyysinen väkivalta on vain yksi keino muiden joukossa. Muita parisuhdeväkivallan taktiikoita ovat esimerkiksi eristäminen, pelottelu, uhkailu, taloudellisten resurssien rajaaminen, auton, puhelimen, tietokoneen tai nettiyhteyden käytön epääminen tai lasten ja lemmikkien kaltoinkohtelu.
Miten tilanteessa voi auttaa?
Ensimmäinen askel voi olla asian puheeksi ottaminen: ”Olen huolissani sinusta”. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä tekevä Naisten Linja opastaa eteenpäin:
”Kysy väkivallasta suoraan, mutta myötätuntoisesti. Ota asia puheeksi kahden kesken. Akuutissa väkivaltatilanteessa soita numeroon 112.”
”Kuuntele ja osoita ymmärrystä. Älä anna suoria neuvoja tai kerro, mitä tekisit hänen asemassaan. Kiitä rohkeudesta.”
”Kerro tukipalveluista. Tarjoa käytännön apua arkirutiineissa tai viranomaisten kanssa. Pysy ystävänä, pidä yhteyttä.”
”Älä painosta. Kunnioita läheisesi omia päätöksiä, vaikka olisit eri mieltä.”
”Älä selvittele syitä, kritisoi kumppania, syytä tai syyllistä.”
”Pysy tukena, sillä väkivallasta irtautuminen on pitkä prosessi.”
Apua saa mm. näistä lähteistä:
Lohja.fi, Kaupungin perhe- ja lähisuhdetyön palvelut
Nettisivustot naistenlinja.fi ja rikosuhripäivystys.fi
Turvakoti Villa Familia, 050 468 5736, Nollalinja 080 005 005
Akuutissa tilanteessa 112
Maailmanlaajuinen Zonta-järjestö kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan 25.11.- 10.12.2021.
Riitta Lehtonen, puheenjohtaja
Lohjan Zonta-kerho ry
Tämä teksti on julkaistu kolumnina Länsi-Uusimaa-lehdessä 19.11.2021