Vielä ehdit vastata – Kuka lohjalainen nainen kautta aikojen ansaitsisi muistomerkin?

Kuluvana vuonna 40-vuotista toimintaansa juhliva Lohjan Zonta-kerho etsii kaupungin ja kaupunkilaisten hyvinvointiin ja tunnettuuteen vaikuttaneita naisia, jotka ansaitsivat tulla muisteluiksi. Yli 700-vuotisen kaupungin historiassa nykyvaikuttajia unohtamatta heitä on, vaikka muistomerkki on vain yhdelle: Eeva Joenpellon aukion saimme vuonna 2021.

Kenet – yksilön tai ryhmän – muistamisen sinä haluaisit nostaa esiin ja muistettavaksi? 

 

Lohjalla elää ja on elänyt myös menneinä vuosikymmeninä ja -satoina merkittäviä, aikaansaapia ja jälkensä jättäneitä ihmisiä, miehiä ja naisia. Meillä ei ole kovinkaan monia patsaita tai muistomerkkejä – vielä vähemmän merkittävän naisen muistoa vaalivia merkkejä. Vuonna 2021 tähän tuli korjaus, saimme Eeva Joenpellon aukion, mikä onkin erittäin hieno asia.

Mikä on muistomerkki? Wikipedian määritelmän mukaan ”Muistomerkki on jonkin muistona toimiva objekti. Usein muistomerkin aihe on henkilö, yleisimmin kuollut henkilö tai joku tapahtuma. Yleisiä muistomerkin muotoja ovat maamerkit, kuten patsaat, veistokset, monumentit, suihkulähteet tai jopa kokonaiset puistot tai paikat. 

Kansainvälinen Zonta-järjestö, Zonta International, on ajanut naisten ja tyttöjen asiaa jo yli sadan vuoden ajan. Suurin toiveemme ja tavoitteemme on, että naisen oikeudet tunnustetaan ihmisoikeuksiksi ja ihmisoikeudet ovat myös naisten oikeuksia. Sellaisessa maailmassa naisilla on käytössään tasavertaisesti miesten kanssa kaikki tarjolla olevat voimat ja päätöksenteossa edustus tasaveroisesti miesten kanssa. Ei enempää eikä vähempää.

Samaa tavoitelleita, ja tavoitteen kenties saavuttaneita, lohjalaisia naisia me Lohjan Zontat haluamme juhlavuonnamme kaivaa esiin ja muistaa. Kuka sinun mielestäsi ansaitsisi tulla muistetuksi nyt ja tulevaisuudessa? Kenen kunniaksi sinä haluaisit pystyttää muistomerkin?

Kerro, kuka sinulle tulee mieleen. Ihan heti emme uskalla muistomerkkiä luvata, mutta haluamme herättää keskustelun siitä, miten naiset vaikuttavat ja näkyvät yhteiskunnassa.

Kerro meille – tehdään tarinoita yhdssä

Vastaukset perusteluineen voi lähettää Lohjan Zonta-kerhon osoitteella lohjan.zonta.fi tai  tällä lomakkeella. Vastauksianne odotamme 30.11.2024 mennessä.

Lohjan Zonta-kerholaisia Eeva Joenpellon aukiolla keväällä 2022. Oppaana Virve Haahti (ensimmäinen vasemmalta).

Lohjan Zonta-kerhon herkut kävivät kaupaksi Omenakarnevaaleilla

Tänä syksynä Lohjan Omenakarnevaaleilla oli mitä myydä, sillä omenavuosi 2024 on tuottanut huippusadon niin kotipuutarhoissa kuin ammattiviljelmilläkin. Lohjan Zontat jalostivat karnevaalimyyntiin makoisia herkkuja.  Aurinkoisessa syyssäässä kävijöitä riittikin koko tapahtuman ajaksi.

Omenakarnevaalit on perinteinen, jokasyksyinen tapahtuma, jonne hakeutuu satamäärin kaupunkilaisia ja vierailijoita tapaamaan toisiaan ja nauttimaan omenaisista herkuista ja päivän ohjelmasta. Zonta-kerholle karnevaalit on sekä varainkeruutapahtuma, mutta samalla oiva tilaisuus muistuttaa Zonta-toiminnan tärkeydestä ja mahdollisuuksista liittyä joukkoon.

Paljon hyviä keskusteluja päivän mittaan käytiinkin vohvelien ja kahvin äärellä. Ja kaikki herkut myytiin viimeistä murusta ja tippaa myöten.

Päivän tuotolla kartutetaan Lohjan Zonta-kerhon stipendirahastoa.

Haluaisitko liittyä tähän vaikuttavaan joukkoon?

Lue lisää sivuiltamme www.zonta.fi/lohja

Tässä taisi olla karnevaalikentän aurinkoisin koju.

Zontien kansainväliset projektit kaudella 2024 – 26

Zonta-järjestön yhteisistä kansainvälisistä projekteista päätetään  joka toinen vuosi järjestettävässä yleiskokouksessa.  Myös me Lohjan Zonta-kerhona olemme sitoutuneet tukemaan valittuja hankkeita.

Kerhomme edustajalla Riitalla oli myös kahden muun suomalaiskerhon valtakirjat ja sen mukaisesti kolme äänestyslaitetta.

 

Kuluneena kesänä  kerhojen viralliset edustajat valitsivat Australian  Brisbanessa järjestetyttä kokouksessa  seuraavat kolme tärkeää projektia alkaneelle kaksivuotiskaudelle:


Lapsiavioliittojen lopettaminen
 (Global Programme to End Child Marriage: Phase III)

Tämä on ns. Zonta International Signature Project eli hanke, joka erityisen hyvin edustaa järjestömme arvoja.

Projektista on käynnistynyt vaihe III, jossa  Unicef ja UNFPA jatkavat tuellamme pitkäjänteistä työtä 12 kohdemaassa: Bangladesh, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Intia, Mosambik, Nepal, Niger, Sierra Leone, Uganda, Jemen ja Sambia.

Tuloksia on saavutettu, sillä lapsiavioliittojen määrä on 10 vuodessa laskenut 23%:sta 19%:iin. Tämä vauhti ei kuitenkaan riitä lapsiavioliittojen lopettamiseksi, vaan vielä liian monilta tytöiltä ryöstetään lapsuus ja mahdollisuudet koulunkäyntiin. Esimerkiksi pandemia lisäsi lapsiavioliittojen määrää noin 10 miljoonalla. Nyt jatkamme tämän globaalin ohjelman tukemista tyttöjen suojelemiseksi ja voimaannuttamiseksi, lopullisena tavoitteena lapsiavioliittojen lopettaminen kokonaan.

 

Ilmastosyntyisten, naisiin kohdistuvien haitallisten käytäntöjen estäminen(Climate Empower: Community Empowerment and Innovation for Gender-Transformative Climate Action).

Tämä hanke toteutetaan UNFPAn kanssa Madagaskarissa, Mosambikissa ja Etelä-Sudanissa.

Ilmastonmuutos tutkitusti lisää sukupuolten epätasa-arvoa entisestään. Etenkin näissä kohdemaissamme ilmaston lämpeneminen lisää köyhyttä ja epätasa-arvoa. Sään ääri-ilmiöt vievät toimeentulon ja aiheuttavat konflikteja, joilla on vakavia vaikutuksia naisiin ja tyttöihin. Varsinkin maaseudulla syvään juurtuneet, syrjivät sosiokulttuuriset normit vahvistuvat ilmastohaasteiden vuoksi ja rajoittavat naisten toimeentulon mahdollisuuksia sekä pääsyä koulutuksen ja terveydenhuollon piiriin.

Ilmastonmuutos myös pahentaa lapsi-avioliittojen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Vuoteen 2025 mennessä ilmastonmuutoksen vuoksi ainakin 12,5 miljoona tyttöä 30 maassa lopettaa koulunkäynnin vuosittain.

Projektimme rakentaa erityisesti naisten ja tyttöjen selviytymiskeinoja ilmastonmuutoksessa sekä keinoja suojella heitä väkivallalta. Koulutamme ja voimaannutamme paikallisia yhteisöjä tunnistamaan haitalliset käytännöt ja innovoimaan niihin ratkaisuja.

 

Virtuaalisen turvallisen tilan tarjoaminen kriisialueiden naisille ja tytöille, jotta heille on saatavilla luotettavaa tietoa ja tukea (Laaha: A Virtual Safe Space for Women and Girls).

Joka kolmas nainen kokee väkivaltaa elämänsä aikana,  ja väkivallan riski vielä kasvaa humanitääristen kriisien aikana. Kriisitilanteissa naisten fyysinen liikkuminen voi olla erittäin vaarallista tai rajoitettua. Tähän tarpeeseen on rakennettu digitaalinen turvallinen tila, Laaha, joka tarjoaa luotettavaa tietoa kriisi-alueiden nuorille tytöille ja naisille esim. seksuaaliterveydestä sekä estää eristäytymistä tarjoamalla turvallisen keskustelufoorumin.

Palvelu on tarjolla useina kieliversioina, se huomioi paikalliset kulttuurit ja on käytettävissä myös heikommalla lukutaidolla tai puutteellisilla digitaalisilla taidoilla. Keskustelufoorumeita valvovat koulutetut moderaattorit.

Projektin kohdemaat ovat Afganistan, Ecuador, Irak, Libanon, Ukraina, Venezuela. Tämän vuoden aikana palvelu laajentuu seuraaviin maihin: Bangladesh, Kongo, Moldova, Myanmar, Turkki

Hankkeen toteuttaja on Unicef.

 

Tätä työtä voit tukea liittymällä kerhomme jäseneksi tai lahjoittamalla Zonta Piiri 20:n kansainväliseen rahastoon: https://lahjoitus.zonta.fi/category/7/kansainvaliset-lahjoituskohteet