Aihetta juhlaan: 40 vuotta vaikuttavaa Zonta-työtä Lohjalla

Lohjan Zonta-kerho juhlisti 40-vuotista toimintaansa Zonta-ystävien iloisessa seurassa 8.6.2024. Menneiden vuosikymmenten muistelusta hypättiin tähän päivään ja tulevaisuuteen Zonta Internationalin tuoreen johtajan, juuri kauttansa aloittavan Salla Tuomisen vahvassa puheessa.

Lohjan Zonta-kerho ry:n perustava kokous pidettiin Lohjalla 5.6.1984. Paikalla oli tuolloin 36 jäsentä. Iloksemme saimme muutamia heistä juhliimme muistelemaan menneitä ja tapaamaan kerhon ja Piiri 20:n tämän päivän toimijoita.

Perustajajäsen mutta myös edelleen aktiivinen Paula van der Pals on ollut Zonta koko kerhon olemassaolon ajan. Hän saikin juhlassa onnittelut korkeimmalta mahdolliselta taholta, kun Zonta International President Salla Tuominen välitti hänelle edeltäjänsä, President Ute Scholzin allekirjoittaman Zonta-järjestön tervehdyksen.

Salla Tuominen kokosi innostavaan puheeseensa muistikuvia maailman ja Suomen tilasta lohjalaiskerhon perustamisvuodelta ja tietysti myös Zonta-toiminnan saavutuksista järjestön yli sadan vuoden uralla.

Kiinnostavaa oli kuitenkin kuulla myös kauteensa hyvin valmistautuneen Presidentin ajatuksia Zontan nykytilasta ja tulevasta. Vain reilun kahden viikon kuluttua maailman Zontat kokoontuvat yleiskokoukseensa Australian Brisbaneen, missä tehdään linjauksia alkaneen kauden tavoitteista ja toiminnasta. Esityslistalla on mm. jäsentilanne ja keinot Zonta-toiminnan vetovoimaisuuden ja kiinnostavuuden varmistamiseksi jatkossakin sekä kaksivuotiskauden tärkeistä linjauksista päättäminen.

Naisten oikeudet on edelleen kattava tavoite, mutta uutena näkökulmana asiakokonaisuuteen on nousemassa kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen vaikutukset juuri maailman köyhimpien ihmisten, erityisesti naisten, elämään. Zonta-työllä on vaikutusta ja sen jatkuvuus on tärkeää. Jatkuvuuden varmistamiseksi tärkeiden tavoitteiden rinnalla pitää muistaa myös se, että yhdessä tekemisen tulee olla myös hauskaa.  Strategiaan se on kirjattu sanoin ”Have fun with purpose”.

Paula van der Pals on tehnyt Zonta-vaikuttamista 40 vuotta, kerhon perustamisesta lähtien. Salla Tuominen välitti Zonta Internationalin arvostavan huomionosoituksen.

Kerhon 53. korkeakouluopiskelijan stipendin sai Aalto-yliopiston opiskelija Anni Loimu.

Stipendi Aalto-yliopiston opiskelijalle Anni Loimulle

Lohjan kerho on jakanut stipendiä naispuoliselle, lohjalaiselle korkeakouluopiskelijalle kaudesta 1985–1986 lähtien. 53. stipendiaattimme on Anni Loimu, joka oli iloksemme mukana juhlassamme.

Anni Loimun pääaineita ovat matematiikka ja systeemitieteet, ja hän kertoi olevansa kiinnostunut erityisesti matemaattisesta mallintamisesta ja tilastollisista menetelmistä, datatieteistä ja optimointialgoritmeista. Fyysikkokillan abivastaavana viime syksynä hän kiersi maakuntien lukioissa kertomassa Aalto-yliopiston opinnoista. – Minulle on tärkeää kannustaa ja rohkaista esimerkilläni alallemme naisia sekä kaikkia, joita alalle ei tyypillisesti kannusteta, Anni kertoi.

Juhlapöydissä parannettiin maailmaa Zonta-hengessä. Vasemmalta: Salla Tuominen, Marja Koivula, jonka takana Asko Lehtonen, Katriina Viljanen, Matti Viljanen, Riitta Lehtonen, Kaisa Kässi ja Pirkko Grönroos.

Perustajajäsenillä puolisoineen oli paljon muisteltavaa. Perustajajäsenemm vasemmalta: Anna-Maija Haittoniemi, Anja Rasi,Max van der Pals, Seppo Puuska, Paula van der Pals, Leena Puuska ja Irma Vahvaselkä.

Kerholaisia ja ystäviä. Vasemmalta Tarja Ojanen, takana Liisa Nielsen, Eva Stenbäck-Wejberg, Sakari Kallo, Päivi Kallo, Kati Petersen, Timo Tirkkonen.

Kesäisen juhlan ydintä oli vapaa seurustelu ja yhteisen Zonta-tien muisteleminen. Muistutuksen liikunnan ilosta toi Lohjan Voimistelijat, jonka  Ladies 60+-tanssiryhmä muistutti, että iloa ja voimaa tuovan tanssin ei tarvitse loppua koskaan. Kilparyhmä Genex puolestaan näytti, mitä tytöt esittävät heinäkuussa Italiassa. Kerho on tukenut matkakassaa.

Kiitokset arvovieraille, ystäville, lahjoittajille, esiintyjille ja kaikille juhlan valmistelijoille esitti kerhon alkaneen kauden puheenjohtaja Marjaana Moring.

Onnea, stipendiaatit – hyvää lomaa, koululaiset!

Lohjan Zonta-kerhon stipenditoimikunta sai viettää koulujen päättäjäisten alla antoisan iltapäivähetken kolmen 9.-luokkalaisen stipendiaatin kanssa.

Kerhon toistuvaksi perinteeksi on vakiintunut jakaa kannusta stipendi kunkin lohjalaisen yläasteen oppilaalle, jonka koulu pyynnöstämme nimeää. Stipendi myönnetään esimerkilliselle oppilaalle, joka on hyvän luokkahengen ylläpitäjä, luo ympäristöönsä ja muihin hyvää mieltä sekä toimii kiusaamista ja ilkeyttä vastaan.

Tänä keväänä 100 euron stipendin saivat Susa Kalpio Järnefeltin yhtenäiskoulusta, Helmi Heinonen Mäntynummen yhtenäiskoulusta, Toivo Lydén Nummen yhtenäiskoulusta, Helga Pasma Ojamonharkun yhtenäiskoulusta, Siiri Gauffin Laurentius-koulusta sekä Walter Wilkman Källhagen skolanista.

Yhteiseen luovutustilaisuuteen päässeet Susa Kalpio, Helmi Heinonen ja Toivo Lydén kertoivat tämän päivä koulusta ja tulevaisuudensuunnitelmistaan. Lukio on tähtäimessä jokaisella.

Kerho onnittelee kaikkia stipendin saajia!

”Puolustaa ja auttaa muita, on tasapuolinen, tarttuu toimeen, on kaikkia  kohtaan reilu” – tällaisia luonnehdintoja antoivat koulut stipendiaateiksi valituista. – Juuri Zonta-hengen mukaista, totesivat zontat Arja Ekdhl ja Riitta Lehtonen.

Stipendiaatit vasemmalta: Susa Kalpio, Toivo Lyden ja Helmi Heinonen.

Kenelle lohjalaiselle naiselle haluaisit muistomerkin?

Kuka lohjalainen nainen sinun mielestäsi ansaitsisi tulla muistetuksi nyt ja tulevaisuudessa? Kenen kunniaksi haluaisit pystyttää muistomerkin?

Lohjalla elää ja on elänyt myös menneinä vuosikymmeninä ja -satoina merkittäviä, aikaansaapia ja jälkensä jättäneitä ihmisiä, miehiä ja naisia. Patsaita tai muistomerkkejä heille on kovin vähän, ja erityisen vähän on merkittävän naisen muistoa vaalivia kohteita.

Tänä keväänä 40 vuotta täyttävä Lohjan Zonta-kerho haluaa juhlavuotenaan löytää muistettaviksi ja arvostettaviksi naisia, jotka ovat vaikuttaneet paikkakunnan kehitykseen ja historiaan. Ehdokkaasi on voinut jo saada tunnustusta tai olla merkittävä, vaikkakin tuntematon.

Kuka sinulle tulee mieleen?

Olisiko muistettava henkilö ehkä taiteilija, kirjailija, runoilija tai urheilija?  Vai kenties yhteiskunnallinen tai kulttuurialan vaikuttaja? Laulaja ja muusikko? Maatalon emäntä?  Vai kenties lohjalainen työläisnainen, Kaivosmies-patsaan tavoin ammattinsa edustaja?

Tätä kysymme kilpailussamme:

  1. Kuka lohjalainen nainen ansaitsisi tulla muistetuksi?
  2. Perustelusi, miksi juuri hänelle?
  3. Millainen muistomerkki olisi hänelle sopiva?

Lähden mukaan leikkiin – kerro ehdotuksesi!

Vastata voit sähköpostilla lohjan.zonta@gmail.com tai lomakkeella tästä linkistä.

Odotamme kiinnostavia ehdotuksia, joista voimme yhdessä koota hienoja tarinoita. Ja ehkä joskus myös näkyvän muistomerkin.

Vastauksia odotamme 31.5.2024. mennessä

 

Lohjan Zonta-kerho ry
www.zonta.fi/lohja

Mikä on muistomerkki?
Wikipedian määritelmän mukaan:  ”Muistomerkki on jonkin muistona toimiva objekti. Usein muistomerkin aihe on henkilö, yleisimmin kuollut henkilö tai joku tapahtuma. Yleisiä muistomerkin muotoja ovat maamerkit, kuten patsaat, veistokset, monumentit, suihkulähteet tai jopa kokonaiset puistot tai paikat.”