President Eija Sampolahti
+358 xxx
huittinen@zonta.fi


Web-master Päivi Pelttari
+358 40 575 1170
paivi@pelttari.fi
@PaiviPelttari  Päivi Pelttari
Päivi Pelttari  Päivi Pelttari
Pirkko Valpasvuo-Jaatinen 1942-2017 in memoriam

Limnologi Pirkko Valpasvuo-Jaatinen kuoli kotonaan Huittisissa 20. kesäkuuta 2017, 74-vuotiaana. Hän oli syntynyt 12. marraskuuta 1942 Oulussa.

Valpasvuo-Jaatinen valmistui Helsingin yliopistosta maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi pääaineenaan limnologia. Vesien­suojelusta tuli ammatti ja elämänikäinen intohimo.

Hän työskenteli vesiensuojelun neuvottelukunnassa ensin toimistosihteerinä, myöhemmin pääsihteerinä. Hän avioitui Kai Linnilän kanssa ja heille syntyi 1963 tytär, joka kuoli vuonna 1986. Avioliitto päättyi eroon.

Toiseen puolisoonsa, vesi- ja ympäristöhallituksen pääjohtajaan Simo Jaatiseen hän tutustui työskennellessään vesihallituksessa tiedotussihteerinä. He ­avioituivat 1979, ja neljä vuotta myöhemmin syntyi tytär.

Simo Jaatisen jäädessä eläkkeelle 1990 perhe muutti Huittisiin, Jaatisen kotitilalle Yli-Hannulaan. Valpasvuo-Jaatinen kotiutui Huittisiin mainiosti. Hän otti sydämenasiakseen suvun yhdistämisen. Esimerkiksi jouluja ja pääsiäisiä vietettiin Yli-Hannulassa aina isolla joukolla.

Lounais-Suomen Ympäristökeskuksen vesiensuojeluosaston päällikön tehtävästä Valpasvuo-Jaatinen jäi eläkkeelle 2010. Työtä kuitenkin riitti kotitilalla, jonka viljelyä hän jatkoi miehensä kuoleman jälkeen. Hän opetteli maataloustyöt alusta asti ja muutti tilan luomutilaksi.

Valpasvuo-Jaatinen oli energinen ihminen, aina täynnä ideoita. Hän eli tinkimättömästi, oli kyse sitten työstä tai kodin askareista. Hän oli aktiivisesti mukana monen yhdistyksen toiminnassa. Muun muassa Huittisten ympäristöyhdistys, Huittisten Kalevalaiset Naiset, Huittisten Naisyhdistys sekä Zonta-kerho olivat hänelle tärkeitä.

Eläkkeellä hän teki maatalous- ja luontomatkoja kaukomaille, kuten Etelä-Amerikkaan, Kiinaan, Australiaan ja Afrikkaan. Myös ammattiin liittyvät asiat pysyivät elämässä. Hän kuului Vesien vuoksi – suomalaisen vesiensuojelun vaiheita -teoksen toimituskuntaan ja ehti vielä nähdä sen valmiina.

Suuri ilo ja yksi elämän tärkeimmistä asioista Pirkko Valpasvuo-Jaatiselle oli ensimmäisen oman lapsenlapsen syntymä maaliskuussa. Ennen sairastumistaan hän ehti vielä hoitaa Onni-poikaa, mutta toive yhteisestä kesästä Anna-tyttären perheen kanssa Huittisissa ei enää toteutunut.

Marja-Liisa Hakanen

Kirjoittaja on Pirkko Valpasvuo-Jaatisen ystävä.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin sanomissa 10.7.2017