Yokohaman terveiset delegaatilta

Helteinen hei!

Yokohaman convention on koettu ja reppu on täynnä uusia kokemuksia ja elämyksiä. Ensikertalaisen matka oli erittäin opettavainen ja kiinnostava.

Nimikyltti, jossa tiedot, maininta myös delegaattina olemisesta ja ensikertalaisuudesta.

Heti muutamia lukuja kärkeen.

  • 5 päivää
  • 52 kansallisuutta
  • 2366 osallistujaa, josta 280 vierasta
  • Kaikki Suomen kerhot edustettuina ja äänet käytössä, 82
  • ~ 100 zontaa Suomesta

Ensimmäinen päivä meni uusien osallistujien perehdytyksessä ja delegaattivalmennuksessa. Opin kokouskäytännöistä (no, käytännössä ne opittiin vasta kokousten aikana) sekä äänestyslaitteen käytöstä. Itsellänihän oli käytössä 3 laitetta, koska olin oman kerhon delegaattina ja lisäksi minulla oli proxyt Vaasasta ja Kristiinankaupungista. Ääniä käytettävissä 5. Tästä tuli hyvin vastuullinen olo.

Äänestyslaitteet

Kaikkein huolestuttavin asia on tietysti jäsenmäärän kato, jota Zontat ovat kokeneet myös menneenä vuonna. Edellisen toimikauden tehtävänä oli lisätä jäseniä 3%, mutta jäsenmäärä väheni 2%. Positiivista on kuitenkin se, että uusia clubeja perustettiin 25 ja 4 clubia aloitti kesäkuussa. Iso kysymys on, se miten jäsenet saadaan uusimaan jäsenyytensä kahden vuoden jäsenenä olon jälkeen, sillä tilastot osoittavat, että vain 52% uusii jäsenyytensä kahden vuoden jälkeen. Miten voimme tehdä jäsenyydestä kiinnostavaa? Miksi olla mukana? Mitä mukana olemisesta saa? Tätä on hyvä jokaisen kerhon postia tulevana kautena.

Avajaispäivä oli juhlallinen. Japan Aviation High School Drummers aloitti shown, jonka jälkeen oli lippuseremonia. Suomen lippua kantoi oikeutetusti Tuija Kirveskari-Tähtinen. Tämän jälkeen kuulimme tervetulopuheet; Convention Committee Chairman Sadako Miyake ja Makiko Yamamoto, Governor of Kanagawa Prefecture Yuji Kuroiwa, Mayor of Yokohama Fumiko Hayashi, Message from Prime Minister Shinzo Abe.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli myös kandidaattien puheet ja tapaamiset. Piiristä 20 ehdolla olivat Salla Tuominen ja Tiina Rebane.

Sunnuntai olikin sitten kaikkein pisin convention-päivä, sillä oli vaalien aika. Vaalit sujuivat ongelmitta ja vaalien tulokset olivat erittäin hyvät. Lähes kaikki äänestämäni henkilöt menivät läpi.

Tässä tulevan kauden toimijat:

  • President Susanne von Bassewitz
  • President-elect Sharon Langenbeck
  • Vice President Ute Scholz
  • Treasurer/Secretary Mari McKenzie

International directors

  • Marguerite Akossi-Mvongo
  • Margaret Bateman
  • Sigrid Duden
  • Judith (Judy) Gorton
  • Lalivan Karnchanachari
  • Christina Rylander Berqvist
  • Salla Tuominen

Uusi hallitus

Nominating committee

  • Denise Quarles (North, Central and South America)
  • Dietlind Stuerz (Europe)
  • Anne-Marie French Cudjoe (Africa)
  • Janet Hope (Australia and New Zealand)
  • Dilruba Ahmed (Asia)
  • Sonia Alabanese
  • Judith Anderson
  • Sonja Hönig Schough
  • Dunstanette Macauley

Vaalitoimikunta

Convention jatkui sääntömuutosten läpikäynnillä, onneksi niiden läpikäynti oli jaettu useampiin eriin, sillä kohtia oli kaiken kaikkiaan 42. Suurin osa kohdista meni läpi suoralla äänestyksellä eikä sääntöihin tullut juurikaan muutoksia. Eniten itseäni mietitytti ja kaikkein pisin keskustelu käytiin elektronisen äänestysjärjestelmän käyttöönotosta, koska se mahdollistaisi osallistumisen conventioniin muualtakin kuin paikan päältä ja asioiden käsittelylle tulisi enemmän aikaa, kun keskustelua voitaisiin käydä pitempään kuin 12 minuuttia per asia. Asiassa tehtiin myös MOTIONEITA, jotka kaikki hylättiin äänestyksissä. Äänestyksessä ehdotus elektronisesta äänestysmahdollisuudesta hylättiin näpärästi. Kahvitauon jälkeen asia palautetiin vielä uudelleenharkittavaksi. Äänestettiin, käsitelläänkö asia uudelleen. Äänestystulos 50,5%/49,5% eli asiaa EI KÄSITELTY UUDELLEEN. Toivottavasti esitys menee läpi Chicagossa. Elektronisen järjestelmän käyttöönotto olisi nykypäivää ja mahdollistaisi useampien henkilöiden osallistumisen conventioniin. On erittäin harmillista, että tähän uuteen teknologiaan ja mahdollisuuteen ei oltu valmiita, sillä eihän se olisi tarkoittanut kuin sitä, että uutta systeemiä lähdetään kokeilemaan ja kehittelemään eikä se missään nimessä korvaa conventionia vaan on tukemassa sitä.

Zonta says No-kampanjaa jatketaan myös seuraavalla kaudella. Ehdotus sai taakseen yli 99% äänistä. Uutena projektina tulee pilottiprojekti ”Individual Membership Category” for the 2018-2020 biennium. Tällä projektilla pyritään lisäämään jäsenmääriä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäiset ihmiset voivat liittyä suoraan Zonta Internationaliin, ei kerhoon. Tämä mahdollistaa ns. ”julkkisjäsenet” sekä miehet ja sponsorit. Nähtäväksi jää, toimiiko tällainen jäsenyysajatus.

Talous on suhteellisen hyvällä mallilla, mutta paineita jäsenmaksujen nostamiseen on, johtuen mm. jäsenkadosta. Kansainvälinen jäsenmaksu nousi $ 8. Uusia projekteja seuraavalle kaudelle ovat.

  • Let us learn Madagascar – UNICEF USA
  • Eid bi Eid (Hand in hand) – UN WOMEN
  • Ending Child Marriage – UNFPA & UNICEF USA
  • Amelia Earhart Fellowships
  • Jane M. Klausman Women in Business Scholarship
  • Young women in public affairs awards
  • Rose Fund (Centennial anniversary grants)

Conventionissa oli mahdollisuus tehdä paljon kaivattuja henkilökohtaisia lahjoituksia. Kun teki lahjoituksen (min $25) sai rintaneulan ja tarran, jonka sai liimata oman alueen tauluun. Kilpailuhan tästäkin oli tehty ja melko täynnä oli joidenkin taulut. Huomasin kuitenkin, että jotkin kerhot tekivät lahjoituksia vasta tuolla ja liimailivat sitten kymmeniä tarroja seinään, ei kerro ihan täyttä totuutta lahjoituksista tai ”kilpailusta”, mutta hyvään tarkoitukseen raha tietenkin menee.

Lahjoituspinssi

Piirin 26 taulu on melko täynnä.

Uuden kauden tavoitteet määriteltiin. En lähde niitä nyt sen enempää avaamaan, sillä perustavoitteet pysyvät hyvin samanlaisina kuin tähänkin asti. Tärkein tavoite lienee kuitenkin se, että kerhoissa mietitään MIKSI kannattaa olla zonta. Tämän miettimisen kautta saamme lisää ihmisiä mukaan toimintaan ja pystymme entistä paremmin vaikuttamaan maailman naisten ja tyttöjen asioihin.

Myös Jane M. Klausman Women in Business Scholarshipn saanut Holly Ransom puhui siitä, miten tärkeää on miettiä, miksi kannattaa kuulua johonkin yhdistykseen. Hän valotti hienosti myös tulevaisuuden johtamista sekä digitalisaation vaikutusta elämäämme ja kerhojen toimintaan. Olisin toivonut, että hänen puheenvuoronsa olisi ollut ennen elektorisen äänestysjärjestelmän käyttöönottoa, koska uskon, että Hollyn esityksen jälkeen ehdotus olisi mennyt läpi ja saanut tarvittavan kannatuksen. Todella fiksu  nuori nainen!

Itse jäin miettimään tuota MIKSI kysymystä ja myös sitä, millä saisimme nuorempia jäseniä mukaan toimintaan. Joitakin ajatuksia itselleni tulikin ja ajattelin niitä viedä eteenpäin Piirin YK-toimikuntaan, jossa vaikutan seuraavalla kaudella sekä piirimme uudelle puheenjohtajalle Lea Helteelle.

Saimme kuulla päivien aikana myös monia muita mielenkiintoisia puheenvuoroja. Parhaiten mieleeni jäi Amelia Earhart Fellowship-stipendin saaneen Naoko Yamazakin esitys. Naoko on 2. japanilainen astronauttinainen. Hän puhui siitä, kuinka pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää ja unelmat toteutuvat. Naoko on upea esimerkki ja roolimalli naisesta, joka on toteuttanut huikemmatkin unelmansa kovalla työllä.

Päätösjuhla oli mielenkiintoinen. Japan Maritime Self Defense Force Band Tokyo esiintyi upeine solisteineen ja kaikki uudet virkailijat esittäytyivät mukavalla tavalla. Vanha virkailija käveli lavalle vasemmalta ja uusi virkailija oikealta. Virkailijat kohtasivat keskellä lavaa. Hienosti suunniteltu juttu!

Piirin 20 puheenjohtajat, Tuija Kirveskari-Tähtinen (väistyvä) ja Lea Helle (aloittava).

Kaiken kaikkiaan convention oli upea kokemus ja voin todella suositella mukaan lähtemistä, sillä tuolla jos missäin oppii todella paljon zontana olemisesta ja tapaa upeita ihmisiä ympäri maailmaa. Seuraava Convention on Chicagossa 2020. Lähdetään isolla porukalla, eikös vaan?

 

Jenni Koivumäki