Vahvat naiset koolla piirikokouksessa Seinäjoella

Suomen ja Viron muodostama Zonta international -järjestön piiri 20 kokoontui vuosikokoukseen Seinäjoelle 7.-9.10.2022. Tapahtuman teemana oli ”Me vahvat naiset”.  Päiviltä kertyneitä valokuvia selatessani tulivat mieleen Putte-possun nimipäivät, jossa kaikilla oli niin muukaavaaaa. Oikeastaan en voi puhua muuta kuin itsestäni, koska virallisia palautteita ei vielä ole saatu. Hyväksyvää hymyä ja hyrinää havaitsin kuitenkin siellä täällä. Itse olin lauantaiaamuna väsynyt, mutta väsymys väistyi päivien aikana mukavien kokemusten myötä. Itteäni kehumatta voin myös estoitta ilmaista tuntemuksiani, koska en ollut mukana tapahtuman järjestelyissä.

       

Piirin 20 Governor Merja Ora ja juontaja-monitaituri Natalil Lintala virittivät kokousväkeä zonta-taajuuksille Seinäjoki-salissa sanoin ja verryttelyin. Paikalla oli 134 jäsentä 46 kerhosta.

           

Aamupäivän aikana palautettiin mieleen, mitä varten olemme olemassa ja hyväksyttiin edellisen kauden raportit, vapautettiin vastuusta edellinen hallitus sekä päätettiin alkaneen kauden toimintasuunnitelmasta. Käytiin myös läpi piiri 20:n lauantaina 8.10. esittämä julkilausuma, jossa edellytetään varhaista puuttumista lähisuhdeväkivaltaan.

           

       

Kauppa kävi ja kohtaamisia tapahtui kokoustaukojen aikana kerhojen pystyttämien myyntipöytien ympärillä naisten ja tyttöjen hyväksi. Terhi Välisalon ideoima selfie-raami oli myös ahkerassa käytössä.

       

Mikä on sinun supervoimasi ja vahvuutesi, jolla olet selvinnyt ”pahastakin paikasta” kyseli Terhi Välisalo panelisteilta ja yleisöltä virallisen kokouksen jälkeen. Taitavasti herättelikin miettimään vahvuuksiamme! Ja avoimesti jakoivat kokemuksiaan paneeliin osallistuneet vahvat naiset ja muutkin.  Kuvassa vasemmalta juontaja Natalil Lintala, Seinäjoen zontakerhon puheenjohtaja Helinä Mesiäislehto-Soukka, piirin 20 governor Merja Ora, kansanedustaja ja Seinäjoen kerhon jäsen Paula Risikko sekä paneelin vetäjä Terhi Välisalo.

Omia vanhvuuksia heräteltiin huomaamaan myös supervoimapuulla, jonka oksilla osallistujat saivat kertoa omia supervoimiaan.

       

Virallisen piirikokouksen jatkuessa osa porukasta osallistui työpajaan, jossa eri kerhojen jäsenet innokkaina jakoivat hyviä kokemuksiaan kerhonsa palvelutoiminnasta. Pantiin hyvä kiertoon!

Ohjelma kampustalolla päättyi erilaisia teemoja pohtineissa työpajoissa, joissa virisi yllättävän vilkasta keskustelua. Ryhmissä mietittiin mm. zonta-jäsenyyden antia, viestinnän kehittämistarpeita ja varainhankinnan keinoja. Ideoitiin myös seuraavaa Keltaisen ruusun kampanjaa, jonka nimenä on Digihäirintää vastaan # yhdessä.

           

          

Vahvat naiset olivat viihteellä iltajuhlassa lauantaina. Vahvoja miehiäkin nähtiin ja kuultiin – Seinäjoen kaupungin tervehdyksen tuonut kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä ja Heikoon lenkki, joka avasi Pohojalaasen miehen sielunmaisemaa laulamalla. Juhlapuheen piti kansanedustaja Paula Risikko.

Illan aikana piiri myös palkitsi ansioituneita naisia.

”Naisen maineteko” -palkinnon saanut  Ujuni Ahmed on ihmisoikeusaktivisti, kirjailija ja kansalaisjärjestö Fenix Helsingin toiminnanjohtaja. Hän on somalitaustainen yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka on kunnostautunut erityisesti naisten sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä sekä edistänyt näkymättömäksi jääneiden naisten asemaa.

”Vuoden Zonta” -palkinnon saajaksi valittiin tamperelainen Tarja Pietiläinen, Zonta e-Club of Finland1. Hän on positiivisella ja energisellä otteellaan edistänyt Zonta-toiminnan kehittämistä ja nykyaikaistamista.

         

           

Sunnuntaiaamuna kohdattiin Lakeuden Ristissä. Johtava kappalainen emerita ja zonta Liisa Rantala piti puheen ja sytytettiin kynttilät poisnukkuneiden zontien muistoksi. Seinäjoen oppaiden opastamina saatiin sitten tutustua Alvar Aalto -keskukseen ja Apila-kirjastoon kauniissa syyssäässä.

Päätösseremoniassa saimme kutsun vuoden 2023 piirikokoukseen Varkauteen teemalla ”Saman auringon alla”.

 

Teksti ja kuvat: Auli Laitila

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan ja Afganistanin naisille ja tytöille

Sunnuntaina 15.5.2022 kello 18.00 alkaen.  Paikkana Seinäjoki-sali, Kalevankatu 35, Seinäjoki

Leena Kosola, Samuli Peltonen, Anna-Mari Peltonen, Teresa Stürzenberger, Ruut Särkijärvi, Leena Jaakkola, Jussi Peltonen, Raili Peltonen, Huvina-kuoro – johtajana Hanne Orrenmaa, kirjailija Katri Tapola. Seinäjoen Zonta-kerhon puolesta avajaissanat lausuu puheenjohtaja Helinä Mesiäislehto-Soukka.

Konserttiin kuuluu väliaika.

Liput 20 €, joita saa ovelta sekä ennakkoon Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston kansliasta sekä Zonta-kerhon jäseniltä.

Tilaa zontien perinteinen joulukranssi!

Zontien perinteinen joulukranssi on luonnonmateriaaleista valmistettu kaunis ja klassinen joulukoriste. Seinäjoen Zonta-kerho valmistaa niitä ennakkotilausten perusteella kaikille haluaville 20 e hintaan. Tuotto käytetään naisten ja tyttöjen hyväksi.

Tilaa omasi Outi Kulmakorvelta: 050 5919759 viimeistään ti 16.11. klo 16 mennessä!