Joulukuu 2019:

 

Helsingin piirikokous 9.11.2019

On Helsingin pimeä ja aikainen aamu, jossa BioRexin valot loistavat kilpaa katulamppujen kanssa ja raitiovaunut lipuvat ohitse, näkyypä tuolla muutamia hahmoja liikkuvan kohti päivän kiireitään. Olen saapunut eilen Helsinkiin ja tänään on Zonta District 20 piirikokous upeassa miljöössä BioRexissä. Toimin Jyväskylän Zonta-kerhon delegaattina, joten paikalla tulee olla ajoissa. Lisäksi olen ehdolla Area 4:n vara-aluejohtajaksi eli VAD:ksi. Tulossa on mielenkiintoinen päivä.

Olen ajoissa ja ehdin tervehtiä useita Zonta-naisia, jotka ovat saapuneet eri puolilta Suomea. Zonta-toiminnan yksi parhaista puolista onkin se, että saa tutustua upeisiin ja osaaviin naisiin ympäri Suomenmaan. Aloitamme aamun maukkailla smoothieilla ja kahvilla. Kiirehdin kuitenkin pian saliin, jossa ehdolla oleville annetaan ohjeistuksia ja kohta onkin oman esittäytymispuheenvuoron aika. Aikaa on kokonainen minuutti ja sitten menee mikrofoni kiinni. Tehokasta. Nostan esiin puheessani alueellisen yhteistyön merkityksen, sillä yhdessä saamme enemmän aikaiseksi kuin yksin. Zontilla on hienoja visioita, tavoitteita ja toimenpiteitä, mutta yksi yksittäinen kerho on pieni tekijä tässä kaikessa. Toki jokaisen kerhon panos on tärkeä, se on selvää. Tulevaisuudessa kuitenkin toivoisin, että kerhot tekisivät tiiviimpää yhteistyötä esimerkiksi alueellisesti, näin saisimme rakennettua yhdessä isompia ja näkyvämpiä kampanjoita. Iloitsen siitä, että moni muukin ehdolla oleva puhuu kanssani samasta teemasta. Myös piirikokouksessa itsessään puhutaan alueellisesta yhteistyöstä ja tulevaisuudessa tulemmekin panostamaan alueellisiin tapaamisiin aiempien kevätseminaarien sijaan. Tämä oli mielestäni hyvä päätös.

Piirikokouksessa on aina läsnä vieraita, puhujia, jotka tuovat piirikokoukseemme jotakin ajankohtaista ja informatiivista tietoa naisten ja tyttöjen asemasta meillä ja maailmalla. Tällä kertaa kokouspuhujana olivat Zonta International ja Zonta International Foundationin Secretary/Treasurer Mari McKenzie, joka toi kansainvälisen hallituksen tervehdyksen juhlakokoukseemme sekä Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, joka kiitteli tekemäämme työtä naisten ja tyttöjen hyväksi. Zontien yhteistyökumppanina toimii YK ja saimmekin kuulla YK:n apulaispääsihteeri Laura Londénin terveiset.

Laura Londén nosti esille Nairobi Summit:n, jossa on kirjoitettu Nairobi Statement. Tämä päätöslauselma sisältää hyvin paljon tematiikkaa ja asioita, joita myös Zontat haluavat nostaa esille. Laura Londén nosti esille kolme tärkeää pointtia. Nämä pointit ovat:
1. Tietoisuus perhesuunnitteluoikeudesta itsestäänselvyytenä
2. Ei lapsivuodekuolemia
3. Ei naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, ml. lapsiavioliitot

Tarkempaa tietoa Nairobi Statementista löydät täältä : http://www.nairobisummiticpd.org/content/icpd25-commitments

Nämä kolme teemaa ovat juuri niitä, joihin myös Zontat tekevät töitä. Zonta Internationalilla on erilaisia kansainvälisiä projekteja yhteistyössä YK:n alajärjestöjen kanssa. Esimerkiksi Ending Child Marriage on projekti, jota teemme yhteistyössä UNICEF:n ja UNFPA:n kanssa. Lisää tietoa Zontien kansainvälisistä projekteista löydät täältä: https://foundation.zonta.org/EndingChildMarriage

Zontat tekevät työtä myös Suomessa ja meneillään onkin ZAU-kampanja, jossa tavoitteena on lisätä tyttöjen kiinnostusta matemaattis-luonnontieteellisille aloille ja teknologiaan ja oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten töihin. Juhlaseminaarin yhteydessä Zontat lahjoittivat LUMA-keskukselle 65000e Zau-kerhojen pitämiseen. LIsätietoa löydät: https://zonta.fi/zau/

On kahvitauon aika ja samalla alkaa myös seuraavan kauden toimijoiden valitseminen eli vaalit. Vain delegaatit eli he, joilla on kerhojen äänioikeus, saavat jäädä saliin. Vaalit eivät ole hirveän jännittävät tällä kertaa, sillä ehdokkaita on useimpiin tehtäviin on vain yksi tai kaksi. Tämä on harmillista, sillä mielestäni olisi mukavampaa, jos saisimme aikaan ihan oikeat vaalit. Haluankin innostaa Zontia ehdolle seuraavassa vaalikokouksessa! Reippaasti ehdolle niin saadaan vähän jännitystä peliin! Itselläni onneksi oli vastaehdokas ja hän tulikin valituksi Alueen 4 vara-aluejohtajaksi, onnittelut!

Vaalien ja ansaitun kahvitauon jälkeen olikin aika kuulla Governor Lea Helteen ja Secretary/Treasurer Mari McKenzien vetämä Business Session, jonne oli saanut lähettää ennakkoon kysymyksiä, joista naiset sitten keskustelivat. Huolta herätti erityisesti jäsenkato, joka on jatkunut järjestössämme. Miten saisimme innostettua ihmisiä mukaan tärkeään toimintaamme? Itse koen, että toiminnan tulee olla dynaamista, innostavaa, nykyaikaista ja osallistavaa. Varojen keruu on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää jäsenten olisi myös itse voimaantua toiminnasta. Itse koen tärkeänä kuukausittaiset tapaamiset, joissa käymme yhdessä tutustumassa erilaisiin mielenkiintoisiin paikkoihin ja samalla oma sosiaalinen verkostoni ja pääomani kasvaa. Kokisin tärkeänä myös sen, että esimerkiksi kansainvälisiin projekteihin pääsisi tutustumaan ihan paikan päälle vapaaehtoisperiaatteella ja omakustanteisesti.

Valitettavaa on myös se, että jäsenmaksumme on korkea, joka omalta osaltaan karsii jäseniä. Tältä osin kerhomme ei ole kaikille avoin ja yhdenvertainen, sillä kaikilla ei ole kertakaikkiaan varaa liittyä kerhoomme. Tämä on todella harmi, sillä juuri ne naiset, jotka olisivat tärkeitä toimintamme vahvistamiseksi eivät pysty sitoutumaan toimintaamme taloudellisista syistä. Tämä on toki vain oma kokemukseni, sillä toimin maahan muuttanaiden naisten parissa ja tuntisin todella paljon hyviä tyyppejä, joita haluaisin pyytää mukaan toimintaan. En kuitenkaan kehtaa tehdä sitä, sillä tiedän monien heistä elävän hyvin pienillä tuloilla. Ehkä tämä on asia, jota meidän tulisi yhdessä pohtia.

Piirikokous päättyy täsmällisesti kello 17 ja poistun BioRexistä innostuneena ja voimaantuneena, olen taas oppinut paljon uutta ja innostunut uudelleen Zonta-toiminnasta. Naisten ja tyttöjen puolesta tehtävä työ on merkityksellistä niin Suomessa kuin maailmallakin. Tule mukaan toimintaamme, se antaa enemmän kuin se ottaa.

Jenni Koivumäki,
Jyväskylän Zonta-kerhon puheenjohtaja

 

Elokuu 2019:

Rytmikästä ja herkullista menoa monikulttuuristen naisten ryhmässä

Jyväskylän Zonta-kerhon ja Paremmin Yhdessä ry:n yhteistyössä järjestämän naisten ryhmän toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin! Ensimmäisessä tapaamisessa oli mukana kahdeksan naista eri kulttuuritaustoista ja siinä suunniteltiin yhdessä mukavaa tekemistä kesäkuukausille.

Tähänastisissa kokoontumisissa on muun muassa pelattu ALIAS-sananselityspeliä, jonka avulla ryhmän maahan muuttaneet naiset ovat laajentaneet sanavarastoaan, tanssittu itämaisia tansseja huivit villisti kilisten sekä valmistettu yhdessä herkullinen päivällinen, joka sisälsi somalialaisia sambusa-piirakoita ja linssikeittoa, afganistanilaisia perunalettuja sekä suomalaisilla mansikoilla maustettua rahkaa. Seuraavaksi lähdetään porukalla kesäteatteriin katsomaan Kesäinen maa -näytelmää.

Tapaamisissa on ollut iloinen ja lämmin tunnelma ja niissä on tapahtunut monenlaista oppimista puolin ja toisin. ”Ryhmän ohjaajana on ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka yhteys syntyy eri-ikäisten ja eri kulttuureista tulevien naisten välille heidän löytäessään ”yhteisen sävelen” yhteisten innostuksen ja kiinnostuksen kohteiden kautta.”, kertoo ryhmän ohjaaja Kaisa Rautiainen.

Osallistujia ryhmässä on ollut keskimäärin kahdeksan, mutta mukaan mahtuu vielä lisää naisia, jotka haluavat oppia tuntemaan eri kulttuuritaustoista tulevia naisia ja viettää aikaa rennoissa ja mukavissa merkeissä. Tapaamisia on 1-2 kertaa kuukaudessa. Mukaan haluavat ovat erittäin tervetulleita seuraavaan suunnittelutapaamiseen, jossa kahvi- ja teekupposten äärellä ideoidaan yhdessä tulevan syksyn ja talven ohjelmaa. Se pidetään Paremmin Yhdessä ry:n toimistolla, Matarankatu 4, maanantaina 2.9. klo 16.00.