.
Hämeen Poliisin vanhempi konstaapeli Senni Kokko kertoi keskiviikkona 17.4. 2024 kolmessa eri ryhmässä Heinolan Lyseonmäen koulun seiskaluokkalaisille digitaalisessa todellisuudessamme kohdattavista haasteista. Hän myös opasti nuoria välttämään ja torjumaan ruutujen kautta leviävää kiusaamista, häirintää ja muuta sopimatonta käytöstä.
Yhden oppitunnin mittaisessa tietoiskussa käytiin läpi niin rikosoikeudellista rajanvetoa kuin tekojen seuraamuksia tekijälle ja uhrille sekä rohkeata ilmoittamista havaitsemistaan sopimattomista julkaisuista tai viesteistä verkossa. Sosiaalisessa mediassa rikollisuutta esiintyy nettikiusaamisena, koulu-uhkauksina, identiteettivarkauksina, petoksina ja seksuaalirikoksina. Vaikkapa väkivaltaisen tai toisen ihmisen yksityisyyttä loukkaavan tiedon, kuvan tai videon lataaminen tai edelleen lähettäminen on rikos. Vaikka rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, niin toiselle vahinkoa aiheuttanut voidaan määrätä korvausvastuuseen iästä riippumatta.
”Somepoliisin” ja seiskaluokkalaisten kohtaaminen liittyi Zonta-järjestön kaksivuotiseen hankkeeseen digihäirinnän vähentämiseksi ja sitä kohtaavien tyttöjen ja naisten tukemiseksi. Heinolan Zonta-kerho toteutti hankkeen rahoittamiseksi yhteistyössä elokuvateatteri Elon kanssa tyttöjen päivänä lokakuussa 2022 ”Tytöt, tytöt, tytöt” -elokuvan näytännön. Tuotto haluttiin käyttää heinolalaisten nuorten hyväksi. Tukea pystyttiin osoittamaan myös valtakunnalliselle Sua varten somessa -toiminnalle.