Youtube kanavaltamme löydät kaikki Zonta 100 vuotta juhlaseminaarin videot!


Studiossa
Johanna Ovaska

Zonta International Piiri 20
Advocacy Com. Chairman

Johanna Ovaska on Zonta International Piiri 20 ry:n Naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtajana kaudella 2020-2022. Toimikunta vastaa vaikuttamistyöstä tasa-arvon eteen ja naisten voimaantumiseksi, siis esim. tämän tapahtuman järjestelyistä. Johanna on ollut aktiivinen Zonta vuodesta 2016.

Johanna toimii kansainvälisissä tehtävissä ja digitalisoinnin parissa Nokialla, palvelujen tuotepäällikkönä. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on flosofian maisteri, mutta jatkuva oppiminen ja uudet haasteet ovat olleet työurankin inspiraationa.


Tervetuloa & maljat

Raisa Valve
Governor 2020-2022
Zonta International Piiri 20

Raisa Valve johtaa Zonta International Piiri 20 ry:n toimintaa vuosina 2020-2022. Hän on kuulunut järjestöön 15 vuotta ja on Lahden Zonta-kerhon jäsen. Zonta-toiminnassa Raisaa motivoi mahdollisuus olla mukana vaikuttamassa tyttöjen ja naisten asioihin kansallisesti ja kansainvälisesti kuin myös laaja ystävien verkosto, jonka zonta-toiminta mahdollistaa.

Koulutukseltaan Valve on laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori. Hänellä on yli 20 vuoden työkokemus hyvinvointialan kehittämis- ja tutkimustyöstä. Tällä hetkellä hän toimii johtavana ravitsemusterapeuttina Päijät-Sotessa.


Mistä nainen voi kirjoittaa?

Kirjailija
Monika Fagerholm

Onko kirjailijoilla aina ollut vapaus kirjoittaa mistä vaan?

Ei suinkaan. Etenkin naispuolisten kirjailijoiden aihevalinnat rajattiiin pitkään niin, että heille sopivat ainoastaan niin sanotut ”pienet” aiheet – koti, rakkaus, tunteet jne.

Vasta viime vuosikymmenen puolivälissä tapahtui muutos, mutta käsitys naisten epäsopivuudesta ”oikeiksi” kirjailijoiksi, jotka ottavat koko maailman haltuunsa ja laajentavat sitä taiteellisin keinoin, on ollut sitä sitkeämpi esim kriitikoiden silmissä.

Ja mitä on oikeastaan ”naiskirjailija”? Kirjailija Monika Fagerholm valottaa kehitystä oman uran alkuajoista 80-luvulla tähän päivään saakka.

Monika Fagerholm kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kirjailijoihin. Hänen läpimurtoteoksensa oli Underbara kvinnor vid vatten (Ihanat naiset rannalla), joka oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Hänen viimeisin teoksensa on Vem dödade bambi? (Kuka tappoi bambin?), joka ilmestyi vuonna 2019.

Fagerholm on saanut teoksistaan runsaasti palkintoja mm. kirjallisuuden valtionpaliknnon ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuupalkinnon.


Hyvinvoinnin ydin -palautuminen

Liikuntalääketiet. ja kliinisen fysiol. erikoislääkäri
Arja Uusitalo

Palautumisen ja kuormittumisen hallinta on tärkeä arjen taito, etenkin vaativissa elämäntilanteissa.

Arja Uusitalo (liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti) on perehtynyt kuormittumiseen, palautumiseen ja niiden epätasapainosta seuraavaan eri tasoiseen ylikuormittumiseen. Ylikuormittumista kutsutaan kansan suussa nimellä ylikunto ja sen sukulaisia ovat burnout ja krooninen väsymysoireyhtymä. Arja Uusitalo on tutkinut väitöskirjatyössään raskaan kestävyysharjoittelun aiheuttamaa ylikuormittumista sekä toiminut mediassa asiantuntijana ylikuntoon ja palautumiseen liittyvissä aiheissa.


Suomalainen tasa-arvotyö   – aihetta juhlaan?

Tasa-arvoministeri
Thomas Blomqvist

Thomas Blomqvist on toiminut Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerinä kesäkuusta 2019 asti ensin Antti Rinteen ja nyt Sanna Marinin hallituksessa. Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat aina olleet hänelle tärkeitä arvoja. Naistenpäivän juhlassamme hän tulee kertomaan meille näkemyksistään tasa-arvotyön edistysaskelista ja järjestöjen mahdollisuuksista osallistua tasa-arvoisemman yhteiskunnan kehitystyöhön.

Thomas Blomqvist valittiin kansanedustajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2007. Eduskunnassa hän on työskennellyt laaja-alaisesti eri aiheiden parissa. Hän on ollut mm. tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja ja jäsen, kansainvälisten asiain foorumin jäsen ja puhemiesneuvoston jäsen.


Päätössanat

Zonta International District 20 Lt.Governor
Merja Ora

Merja Ora on Zonta International Piiri 20 ry:n Lieutenant Governor kaudella 2020-2022. Hän toimii paitsi varapuheenjohtajana myös Piirin jäsenyystoimikunnan vetäjänä. Zonta-järjestössä Merja on ollut aktiivi vuodesta 2010. Hän on Tuusula-Kerava-Järvenpään Zonta-kerhon jäsen.

Vuosi sitten Merja jäi eläkkeelle maahantuontiyrityksen toimitusjohtajan paikalta. Kansainvälisyys, verkottuminen ja naisten oikeuksien parantaminen ovat aina olleet lähellä hänen sydäntään, minkä tähden hänen valintansa vapaaehtoisjärjestöksi on Zonta International.


YHTEISTYÖSSÄ