Partiotyttö ja metsäneuvos – Kata Jouhkin elämäkerta

12.8.2021 11:09:00 | Kustannusosakeyhtiö Siltala

Kata Jouhki (1921–2008) eli monin tavoin erilaisen elämän kuin aikakautensa naiset yleensä. Ehdottomuuteen taipuvaisesta, epävarmasta nuoresta tytöstä kasvoi vahva kansainvälinen vaikuttaja. Hän sai muun muassa Suomen ensimmäisenä naisena metsäneuvoksen arvon. Kata – Metsäneuvos ja järjestövaikuttaja Kata Jouhki -elämäkerran on kirjoittanut Marko Paavilainen.

Kata Jouhki opiskeli metsänhoitajaksi ensimmäisten naisten joukossa. Miehensä Leo Jouhkin kanssa hän rakensi sotien jälkeen isänsä Timo Brofeldtin metsätoimistosta kukoistavan perheyrityksen, kauppahuone Thomeston. Samalla hän vaikutti ensimmäisenä naisena Huhtamäen ja Rauma-Repolan hallintoneuvostoissa.

Miehisessä liikemaailmassa uransa tehnyt Jouhki vaikutti vahvasti naisjärjestöissä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Partiotyttö lähti lääkintälotaksi ja koki sodan miesten rinnalla. Sotien jälkeen hän kohosi Suomen partiotyttöjen ylijohtajaksi ja valittiin ensimmäiseksi yhdistyneen partioliikkeen puheenjohtajaksi. Hän toimi aktiivisesti myös naisjärjestö Zonta Internalionalissa ja oli mukana viemässä zonta-liikettä uudelleen itsenäistyneeseen Viroon.

Kata-elämäkerta avaa kiehtovan kehityskertomuksen ehdottomuuteen taipuvaisen, epävarman nuoren tytön kasvusta vahvaksi kansainväliseksi vaikuttajaksi. Vuosikymmenten saatossa nuoruuden suomalaisuuspaatos vaihtuu pyrkimykseksi parantaa globaalisti tyttöjen ja naisten yhteiskunnallista asemaa. Ansioistaan liike-elämässä ja järjestötoiminnassa Kata sai Suomen ensimmäisenä naisena metsäneuvoksen arvon 1982.