Lohjan naisen teko 2023

 Naisen teko 2023 -kunniamaininta Eeva Sariolle

Lohjan Zonta-kerho myönsi Naistenpäivänä vuoden 2023 Naisen teko -kunniamaininnan Eeva Sariolle, 100-vuotiaalle zonta-henkiselle naiselle.

Eeva Sario syntyi marraskussa 1022 – vain kolme vuotta myöhemmin kuin Zonta-järjestö perustettiin aikaisemmin parantamaan ja puolustamaan naisten ja tyttöjen asemaa maailmassa.

Olematta itse Zonta  Eeva Sario on toteuttanut zonta-arvoja koko elämänsä ajan. Hän on ollut aina naisasianainen ja oli aikaansa edellä lukuisissa asioissa, joissa joutui puolustamaan näkemystään; hän oli mm. joogaaja, kasvissyöjä, avantouimari ja kulttuurin harrastaja.

Rohkeus ajaaa asiaansa ja vahva käsitys tasa-arvosta syntyi jo lapsena. Eeva Sario syntyi perheeseen, jossa naiset olivat yhtä arvokkaita kuin miehet. Perheen isä jätti sikseen säälittelevät kommentit siitä, että perheessä on ”vain tyttöjä”.  Hän uskoi koulutukseen ja oli mm. järjestämässä lapsille koulua jo silloin, kun nuorta Suomea vasta rakennettiin.

Sota-aikana perheen naiset hoitivat kotitilaa naisjoukolla, ja lisäksi Eeva Sario toimi ilmavalvontalottana ja myöhemmin toimistolottana.

Varsinaisen elämäntyönsä hän teki opettajana ja äitinä. Opettajanpaikoista ensimmäiset olivat ns. supistettuja kouluja, joissa kaikkea oli niukasti.
– Mutta kouluun pääsivät tytöt siinä missä pojatkin. Niinhän ei edelleenkään ole kaikkialla maailmassa, huomautti aikaansa seuraava Eeva Sario.

Lohjan Zonta-kerholaisilta Eeva Sario kysyi kiinnostuneena, vieläkö Zonta-toiminta kiinnostaa nuoriakin naisia.
– On tärkeää, että ihmisiä, jotka jaksavat viedä asioita eteenpäin myös heidän puolestaan, joilla ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia vaikuttaa omaan asemaansa, Eeva Sario pohti.

– Joissakin maissa kouluolot ovat yhä yhtä alkeelliset kuin meillä minun nuoruudessani, tiesi Eeva Sario. Lohjan Zonta-kerhon puheenjohtaja Riitta Lehtonen (vas.) ja naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtaja Marjaana Moring kertovat Zontien tämän päivän hankkeista.