Kynttilähetki naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan Haminan torilla 25.11.2020.

”Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen suurimmista ihmisoikeusongelmista” toteaa hallituksen tasa-arvo-ohjelma 2020-2023. 

Zonta International on 100 vuoden ajan tehnyt töitä sellaisen maailman eteen, jossa kukaan nainen ei eläisi väkivallan pelossa. “Zonta Says NO to Violence Against Women” – kampanjan tapahtumana Haminan Zonta-kerho järjestää Kynttilähetken Haminan torilla keskiviikkona 25.11.2020 klo 17. Tämä päivä on samalla kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Kaikki ovat tervetulleita hiljaiseen kynttilähetkeen tärkeän asian puolesta, tavataan torilla!


ZONTA SAYS NO!

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ihmisoikeusrikkomus. Zonta International on 100 vuoden ajan tehnyt töitä sellaisen maailman eteen, jossa kukaan nainen ei eläisi väkivallan pelossa.

“Zonta Says NO to Violence Against Women” – kampanjan kautta teemme vaikuttamistyötä 16 aktivisminpäivän aikana 25.11. – 10.12.

Zonta-järjestö on toteuttanut lukuisia paikallisia palveluprojekteja ja maailmanlaajuisesti toimimme yhteistyössä YK:n ja sen alajärjestöjen kanssa, etenkin ZISVAW-ohjelman kautta  (Zonta International Strategies to End Violence against Women).

Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta, ns. Istanbulin sopimus, tuli voimaan Suomessa vuonna 2015.

Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Parisuhteessa olleista naisista lähes kolmannes on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin tekemää väkivaltaa.

Naisiin kohdistuva väkivalta voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista. Se voi olla lähisuhde- ja perheväkivaltaa, kuten psykologista alistamista, parisuhteessa tapahtuvaa raiskausta, lyömistä ja pahoinpitelyä tai seksuaalista häirintää, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, avioliittoon pakottamista, digitaalisessa mediassa tapahtuvaa häirintää tai vainoamista. Se voi myös olla ihmiskauppaan liittyvää alistamista ja seksuaalista hyväksikäyttöä tai tyttöjen sukuelinten silpomista, lapsiavioliittoja tai muuta ns. kunniaan liittyvää väkivaltaa. – HALLITUKSEN TASA-ARVO-OHJELMA 2020-2023


Perinteinen kevättempaus: ”Zontilta zontaa”

Haminan Zonta-kerho on jo usean vuoden ajan myynyt ”hevosvoimaa” Haminan kevätmarkkinoilla eli pilkkeellä silmäkulmassa: ”Zontilta zontaa”. Tänä vuonna poikkeuksellinena aikana markkinoita ei järjestetty, mutta emme jääneet toimettomiksi. Koska tuote on ollut kysyttyä, päätimme järjestää myynnin ennakkomyyntinä verkostojamme hyödyntäen ja tuotteen pussitus tapahtui reippaiden Zonta-siskojen ja muutaman reippaan puolison toimesta virolahtelaisella Liinakkotallilla. Koetimme toki muistaa turvaetäisyyden, mutta vähän se lapioinnin tiimellyksessä unohtui. Reilun sadan pussin ennakkotilaus toimitettiin tilaajien kotiovien taakse ja kontakteja vältettiin. Ruusut ja monet muutkin puutarhojen ilot saivat näin ravinnetta taas tänäkin vuonna!


Kuukausikokous 6.2.2020 keräsi Zonta-siskoja yhteen!

Helmikuun ensimmäinen torstai kokosi yhteen Zonta-siskoja Haminasta, Kotkasta ja Kouvolasta historialliselle Haminan Varuskuntakerholle. Haminan kerhon kutsomana piirin Naisten Oikeuksien toimikunnan puheenjohtaja Lea Adolfsson toi tervehdyksen toimikunnasta ja kertoi toimikunnan tehtävistä, toiminnasta ja vaikuttamistyöstä. Muistutamme, että Naisten Oikeuksien toimikunta koordinoi piirin tasolla toimia, joilla vaikutetaan lainsäädäntöön, naisten oikeuksiin ja tasa-arvoon noudattaen Zonta International:n hallituksen ja Naisten Oikeuksien toimikunnan linjauksia.

Illassamme oli mukana myös Anne-Maj Paldanius-Rehn Raseborg-Raaseporin Zonta-kerhosta. Hän tulee toimimaan tulevalla kaudella Lisa Andström -toimikunnan puheenjohtajana. Toimikunta on merkityksellinen erityisesti Haminan Zonta-kerholle, toimihan laivameklari Lisa Andström kerhon jäsenenä useita vuosia ja sai mukaansa toimintaan myös Kaija Wischtukatin, joka on kirjoittanut kirjan Lisa Andströmin elämästä. Suomen Laivameklariliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja on pyytänyt Kaija Wischtukatilta ja Haminan kerholta luvan käyttää kirjasta otteita omissa juhlajulkaisuissaan. Lupa on heille ilolla myönnetty.

Haminan kerholla on pysyvä jäsenyys Lisa Andström -toimikunnassa. Kerhon melko tuoreena perinteenä on Lisa Andströmin aikanaan Kaija Wischtukatille ja Kaijan sitten kerholle lahjoittaman sormuksen luovuttaminen kulloinkin toimikunnan jäsenenä toimivalle Zonta-siskolle. Nyt tulevan kauden Lisa Andström -toimikunnan jäsen Satu Lepistö vastaanotti sormuksen.


Haminan Zonta-kerhon kuulumisia

Haminan kerhon toimintakausi 2019-2020 alkoi syksyllä mukavasti jäsenten kuulumisilla, jonka aikoinaan 1990-luvun alussa aloitti silloinen presidentti Pirkko Suomalainen. Perinne hävisi jossain vaiheessa, mutta nyt se on palautettu jäsenten toivomuksesta. Tammikuun kokouksessa kuulemme jälleen uudet kuulumiset.

Syksyn kokouksissa on esitelty toimikuntia, jotka ovat tärkeitä kerhomme tukipilareita. Jokainen toimikunta tekee arvokasta työtä. Merkittävänä asiana syksyltä mainittakoon myös kerhon puheenjohtajan vaihtuminen, puheenjohtajan merkin ja ”nuijan” Leena Torna-Parikka vastaanotti väistyvältä puheenjohtajalta Maritta Haapalalta lokakuun kuukausikokouksessa.

Zonta International -järjestön 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettu Suomen kerhojen projekti ZAU -kampanja (Zonta Antaa Uskallusta) toi Haminaan oman kerhon Vehkalahden kouluun.

Kevätkaudella 2020 Piirin Naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtaja Lea Adolfsson saapuu vieraaksemme. Paljon muitakin päivämääriä on jo tiedossa!

Anni Cleve totesi kerhomme 40-vuotishistoriikissä pikkujouluista näin: ” Olen ajatellut, että joskus voisi olla kirkkokonserttikin paikallaan, vaikkapa syksyllä, kun on pimeätä ja harmaata.” Tänä vuonna pastori Jaana Kivekkään hartaustuokio ja lämminhenkinen pikkujoulujuhlamme toi valoa, rauhaa ja yhteenkuuluvuutta syksyn pimeyteen.

Tähän edellä kerrottuun puheenjohtaja Leena Torna-Parikka tiivisti kerhon syksyä ja tulevaa.

Yhteinen Zonta-matkamme jatkuu! Onnea Vuodelle 2020!