Zonta Piiri 20 Naisen teko kunniamaininnat jaettiin Porin piirikokouksessa 10.10.2020 haastattelussa Nafisa Yeasmin

Naisen teko – kunniamaininta 2020 tutkija, projektipäällikkö Nafisa Yeasminille

Zonta International Piiri 20 vuoden 2020 Naisen teko-kunniamaininnan saivat toimittaja Sara Wesslin ja yhteiskuntatieteiden tohtori Nafisa Yeasmin. Nafisa oli vastaanottamassa kunniakirjan Porin piirikokouksessa lokakuussa. Samassa yhteydessä piirin palvelutoimikunnan jäsen Anja Rouhiainen (kuvaus) ja kerhon puheenjohtaja Eeva-Liisa Virkkunen (haastattelu) tuottivat videon, jossa Nafisa kertoo tulostaan Suomeen, elämästään ja opiskelustaan Suomessa ja työstään maahanmuuttajanaisten parissa pohjoisessa.

Zonta Piiri 20 Naisen teko kunniamaininnat jaetaan Porin piirikokouksessa 10.10.2020

Zonta Piiri 20 kunnioittaa Naisen teko –kunniamaininnalla työssään ja yhteiskunnallisissa tehtävissään ansioitunutta naista, joka on henkilökohtaisella sitoutumisellaan, ammattitaidollaan ja osaamisellaan toiminut merkittävästi naisten aseman parantamiseksi Suomessa. Tämän vuoden palkitut ovat toimittaja Sara Wesslin ja yhteiskuntatieteiden tohtori Nafisa Yeasmin.

Kunniamaininnan saaneiden puheenvuorot kuullaan Zonta International Piiri 20 vuosikokouksessa Porissa lauantaina 10.10. Sara Wesslinin puheenvuoro kuullaan videovälitteisesti kokouksessa ja Nasifa Yeasmin puheenvuoro osana kokouksen juhlaillallisten ohjelmaa Virkistyshotelli Yyterissä.

Toimittaja Sara Wesslin työskentelee Ylellä koltansaamenkielisenä toimittajana. Työssään Wesslin edistää koltansaamen kieltä, mm. opettamalla sitä naisille, joiden hän uskoo olevan avainasemassa kielen säilymisen kannalta. Sara Wesslin on valittu vuonna 2019 BBC:n sadan inspiroivimman ja vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Koltansaame on Suomen Inarissa ja Venäjän Petsamon kuntapiirissä puhuttava uralilaiseen kielikuntaan kuuluva saamelaiskieli. Kieltä puhuu äidinkielenään noin 400 henkilöä. Suomessa koltansaamen kieli on luokiteltu uhanalaiseksi. Norjassa koltansaame on kuollut, ja Venäjällä uskotaan olevan yhä kymmeniä kielen puhujia.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Nafisa Yeasmin toimii projektipäällikkönä Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Tieteentekijöiden liitto valitsi hänet vuoden 2019 tieteentekijäksi. Nafisa Yeasmin opiskeli oikeustieteen maisteriksi Rajshahin yliopistossa Bangladeshissa. Rovaniemelle hän muutti vuonna 2006. Hän on työskennellyt pitkään maahanmuuttajien ja heidän hyvinvointiinsa liittyvien asioiden parissa.

Yeasmin on valtioneuvoston asettaman Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) jäsen. Yeasmin on aktiivisena mukana myös sisäministeriön ylläpitämän AMIF (Turvapaikka, maahanmuutto ja kotouttaminen) rahaston seurantakomiteassa. Rovaniemellä hän on toiminut Arktisten maahanmuuttajien yhdistyksen puheenjohtajana ja perustajana.

Lisätietoja:

Zonta International Piiri 20
Governor Raisa Valve, puh. 044 237 5151
Palvelutoimikunnan puheenjohtaja Harriet Lonka, puh. 0400 755 475