Teema: Zontat vaikuttavat kansallisesti ja kansainvälisesti

Zonta-järjestön mission mukaan Zontien toimintatapana on palvelun ohella vaikuttaminen: ”Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, joka voimaannuttaa naisia kaikkialla maailmassa palvelu- ja vaikuttamistyön avulla.”

Tavoitteenamme on parantaa naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa maailmanlaajuisesti ja paikallisesti.

Sen lisäksi, että Zonta International vaikuttaa erityisesti YK:n ja Euroopan neuvoston toiminnassa, Piiri 20 vaikuttaa kansallisesti esim. olemalla mukana sellaisten kansalaisjärjestöjen toiminnassa, joiden fokuksessa ovat naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo (Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Suomen 1325 –verkosto). Lisäksi Piiri antaa kannanottoja ja julkilausumia ajankohtaisista asioista.

Myös yksittäiset zontat voivat edistää liikkeemme tavoitteita omassa toimintaympäristössään ja omissa verkostoissaan. Niinpä olemmekin nostaneet ZONTA 100 –juhlavuoden toukokuun somemateriaaliin zontia, jotka omalla toiminnallaan ovat tai ovat olleet parantamassa naisten asemaa Suomessa ja jopa kansainvälisesti.

Uskomme, että kerhoissa on mukana zontia, jotka omalla toiminnallaan ovat edistämässä naisten oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisia toimia ja joita kerhot voisivat nostaa esille somekampanjassaan.

Viikko 18

Facebook:
”No one is too young or too insignificant to create a change”

Anna Rukko (Zonta International -järjestön kansainvälinen Young Women in Public Affairs –palkinto) on suomalainen hyväntekijä, vuoden 2014 lapsuusteko-palkinnon saaja ja espoolainen kaupunginvaltuutettu. Anna nousi julkisuuteen kerättyään Uusi Lastensairaala -hankkeelle rahaa myymällä itse tekemiään koruja.

Young Women in Public Affairs (YWPA) on tunnustuspalkinto, jolla Zonta International kannustaa 16-19-vuotiaita nuoria naisia osallistumaan yhteiskunnallisiin asioihin. Kriteereinä on mm. sitoutuminen vapaaehtoistyöhön, kykyjen osoittaminen vapaaehtoistyön johtotehtävissä sekä sitoutuminen naisten aseman parantamiseen.

”No one is too young or too insignificant to create a change”

Anna Rukko has received Young Women in Public Affairs award from Zonta International for her charity project to raise money for children’s hospital in Finland. Anna has received also other awards in Finland and is a member of city council in Espoo.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

https://zonta.fi/young-women-in-public-affairs-award/anna-rukko-2015/

Instagram:

”No one is too young or too insignificant to create a change”

Anna Rukko has received Young Women in Public Affairs award from Zonta International for her charity project to raise money for children’s hospital in Finland. Anna has received also other awards in Finland and is a member of city council in Espoo.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower


Viikko 18
5.5. on Helvi Sipilän syntymäpäivä

Facebook:

”Miten olisi jos puhuisimme naisista” – ”Kun mä niille herroille YK:ssa silloin sanoin, että asia on kyllä niin, että te puhutte vaan demokratiaa ja ekonomiaa, mutta mulla on sellainen hassu käsitys, että naisilla on jotain tekemistä tuon väestön lisääntymisen kanssa, niin ne nauroivat kauheasti. ”

”Aloitin naisasianajajana, mutta muutuin nopeasti naisasian ajajaksi. Syynä oli käytännön kokemus siitä, että naisten heikompi asema yhteiskunnassa ei ollut pelkkää mutu-tuntumaa.”

Helvi Sipilä (1915-2009) oli Suomen ensimmäisiä naisjuristeja, ensimmäinen eurooppalainen Zonta Internationalin presidenttinä, ensimmäinen nainen presidenttiehdokkaana ja ensimmäinen nainen YK:n apulaispääsihteerinä. Viimemainittu tehtävä teki hänestä symbolisesti tärkeän naisille maailmanlaajuisesti.

Helvi Sipilä (1915 – 2009) was one of the first female lawyers in Finland, the first European who became President of Zonta International, the first woman as a presidential candidate in Finland and the first woman as UN Assistant Secretary General. The position in the UN made her an important symbol for women worldwide.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/4426

Instagram:

 

Ms. Doris Vaughn (right) , Representative of Zonta International at the UN, presenting to Mrs. Helvi Sipila, Assistant Secretary-General for Social Development and Humanitarian Affairs, a cheque for $500 for the UN Decade for Women in 1977. Zonta International, an organization of executive and professional women, is the first NGO to contribute to the voluntary fund for the UN Decade of Women. Helvi Sipilä was the first European as President of Zonta International and the first woman as UN Assistant Secretary General.

Photo: UN/Michos Tzovaras

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower


Viikko 19

Facebook:

”Tekniikan alojen koulutukseen ja työelämään tarvitaan naisia rakentamaan parempaa tulevaisuutta” Professori Mari Lundström (Zonta-kerho Helsinki IV), Aalto-yliopisto.

Tämän tavoitteen tukemiseksi Zonta International Piiri 20 toteuttaa ZAU-kampanjan vuosina 2018–2019 yhdessä LUMA-keskus Suomen kanssa. Tämän 12 yliopiston muodostaman verkoston tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen sekä opiskeluun uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen innovaatioiden avulla.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #zaukampanja


Viikko 19

Facebook:

”Jos he itkivät, kun minä tulin, niin sitten, kun lähdin melkein viisi vuotta myöhemmin, niin monella oli kyyneleet silmissä – ehkä ilosta.” Näin lausui Elisabeth Rehn YLE 1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa 22.3.2018 tehtävästään Suomen ensimmäisenä naispuolisena puolustusministerinä 1990-1995. Hänen kautensa on ikuistettu myös Popedan lauluun Kersantti Karoliina: ”Syytän sua, Elisabeth Rehn, naiseni on kapiainen”, millä viitataan ER:n ministerikaudella säädettyyn naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskevaan lakiin.

Elisabeth Rehnin ura on kuitenkin paljon monipuolisempi käsittäen toimintaa kuntapoliitikkona, valtakunnanpoliitikkona eduskunnassa, MEPinä ja johtotehtävissä useissa kansalaisjärjestöissä. Naisten asema on ollut hänelle tärkeä ja hän on toiminut myös tasa-arvoministerinä. Merkittävä on niin ikään hänen kansainvälisten tehtäviensä kirjo 90-luvulla, mm. YK:n pääsihteerin erityisedustajana ja -lähettiläänä Sarajevossa ja Bosnia-Hertsegovinassa, YK:n alipääsihteerinä sekä Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan puheenjohtajana ja jäsenenä 2000-luvulla.

Elisabeth Rehnille myönnettiin ministerin arvonimi 2005. Hän on Zonta Internationalin kunniajäsen v:sta 1996.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/22/elisabeth-rehn-vallankaytosta-kyllahan-se-oli-asema-joka-oli-vahan-kiihottava

TAI

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/live-klo-17-elisabeth-rehn-kertoo-kohdanneensa-vahattelya-lukuisia-kertoja-suomiareena-keskustelu-nostaa-esille-naisten-aseman/6872168#gs.0xbdmp


Viikko 20

Facebook:

”Minulle tärkeitä asioita ovat suvaitsevaisuus ja toisten auttaminen. Se oli yksi syy, miksi olen lähtenyt mukaan zontatoimintaan.  Sitä kautta voin auttaa hieman kanssasisariani.”

Eeva-Liisa Virkkunen on Zonta-kerho Helsinki IV:n jäsen. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt koko työuransa kansainvälisissä yrityksissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Parhaillaan Eeva-Liisa toimii Metso Oyj:n talousjohtajana (Senior Vice President). Eeva-Liisa Virkkusella on laaja kokemus talouden ja hallinnon tehtävistä erityisesti kaivosalan pörssiyhtiöissä. Hän on toiminut Destian hallituksessa 2007-2009 ja Sotkamo Silver AB:n hallituksessa 2018-.

Eeva-Liisa Virkkunen on mukana myös Naisten Pankissa ja SPR:ssä. ”Mutta zontat on se rakkain.”

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/porssin-suurin-toimiala-vailla-naispomoja-naisten-maara-porssiyhtioiden-johtopaikoilla-silti-ennatyslukemissa/47a7b6d9-607b-3681-85da-0f77aece4f4c

TAI

https://yle.fi/uutiset/3-10679003


Viikko 20

Facebook:

”Sitaatti joka liittyy Zonta-teemoihin”

Kerro tässä jostain oman alueesi zontasta tai vaikuttavasta naisesta, jolla on liittymäkohtia zontatoimintaan: henkilön nimi, lyhyt kuvaus hänestä ja missä Zonta-kerhossa hän vaikuttaa (tai muu liittymäkohta zontatoimintaan)

Linkki lehtijuttuun (esim. mistä sitaatti on), videoon tms.

#zonta100 @ZontaDistrict20 #Zontad20 #HonorAndEmpower

Instagram:

Kuka hän on?

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower


Viikko 20

Facebook:

”Naisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden historia on Suomessa yllättävän lyhyt” muistuttaa professori emerita Terttu Utriainen (Zonta-kerho Helsinki III). Hän toimi Lapin yliopiston rikosoikeuden professorina vuosina 1982–2014. Hänen tutkimusalaansa ovat olleet muun muassa syyllisyys sekä seksi-, huume-, liikenne- ja konkurssirikokset. Hän esiintyy myös säännöllisesti mediassa kommentoimassa tähän aihepiiriin liittyviä teemoja.

Zonta-järjestön Zonta Says NO to Violence Against Women –kampanjan teemoja Terttu Utriainen on ollut edistämässä myös toimiessaan mm. Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa ja eri toimikunnissa.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/01/31/flinkkila-tastula-miksi-raiskaus-on-ollut-suomessa-vahatelty-rikos

Instagram:

”Naisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden historia on Suomessa yllättävän lyhyt” muistuttaa professori emerita Terttu Utriainen (Zonta-kerho Helsinki III).

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower


Viikko 21

Facebook:

Meidän on kaikkien, kaikkialla, kysyttävä…

  • Miksi vielä, joka vuosi, maailmassa on lähes 100 miljoonaa ei-toivottua raskautta?
  • Miksi vielä, joka vuosi, yli 300 000 naista kuolee raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin?
  • Miksi vielä kymmenet tuhannet lapset joutuvat naimisiin joka päivä?”

 Laura Londén työskentelee YK:n apulaispääsihteerinä ja YK:n väestörahaston UNFPA:n hallinnosta vastaavana varapääjohtajana. Hänellä on yli 25 vuoden työkokemus eri YK-järjestöistä.

Zonta International rahoittaa UNICEF:in ja UNFPA:n kautta vuosina 2018-2020 kahdella miljoonalla dollarilla lapsiavioliittojen ehkäisyä.

We all, everywhere, must ask… why still tens of thousands of children end up married every day?

Laura Londén is a UN assistant Secretary-General and the Deputy Executive Director of the United Nations Population Fund (UNFPA).  Zonta International is funding the ending of child marriages via UNICEF and UNFPA with two million dollars during 2018-2020.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

Lisätietoja projektista: https://zonta.fi/ending-child-marriage/


Viikko 21

Facebook:

”Myös kuolleilla on ihmisoikeudet. Niihin kuuluu se, että heidät haudataan nimeään kantaviin hautoihin ja että omaiset saavat tietää, mitä heille on tapahtunut.”

Helena Ranta (Zonta-kerho Raseborg-Raasepori) on tehnyt mittavan uran oikeushammaslääkärin työssään sekä useiden kansainvälisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä. Päätyönään hän on tutkinut onnettomuuksien ja väkivaltaisten konfliktien kuolonuhreja.

Helena Rannalla on ollut lukuisia luottamustoimia, jotka liittyvät joko ihmisoikeuskysymyksiin tai tyttöjen ja naisten asemaan. Hän on mm. Suomen 1325-verkoston (Naiset, rauha ja turvallisuus) puheenjohtaja. Vuonna 2017 Helena Rannalle myönnettiin Lysistrata-rauhanpalkinto elämäntyöstään ihmisoikeuksien puolustajana ja rauhan edistäjänä.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/06/26/oikeushammaslaakari-helena-ranta-elamantyostaan-ihmisen-mielikuvitus-pahuudessa

Instagram:

Professor Helena Ranta, a forensic orthodontist, has served as a member and director of forensic science research groups in conflict and disaster areas for example as an EU-assigned expert on a project to develop forensic medicine in Kosovo and investigating human rights violations and crimes against humanity in Bosnia–Herzegovina, Kosovo, Cameroon, Iraq, Chechnya and Nepal. She has called attention to the human rights of the dead and the importance of respect for the deceased. Helena Ranta is a member of Zonta Club Raasepori, Finland.

Photo: Maria Jain


Viikko 22

Facebook:

”Ihmiset alkoivat myös muistella, onko aiemmin ollut puhemiehiä. Toisin sanoen naisena puhemies alkoi näkyä. Eduskunnalle tulivat kasvot.”

Imatran Zonta-kerhon kunniajäsen, fil.lis. Riitta Uosukainen (s. 1942) on entinen kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja, opetusministeri, presidenttiehdokas ja eduskunnan puhemies. Vuonna 2004 tasavallan presidentti myönsi hänelle ensimmäisenä naisena valtioneuvoksen arvonimen. Riitta Uosukainen on toiminut pitkään myös kaupunginvaltuutettuna ja lukuisissa luottamustehtävissä etenkin kulttuuri- ja maanpuolustusalan järjestöissä.

Politiikan huipulla naisten johtajuus on edelleen tasapainoilua erilaisten maskuliiniseen sukupuoleen ja johtajuuteen liitettyjen vanhentuneiden mielikuvien ja käsitysten sekä nykyisin sopivaksi katsottujen ja yleisesti hyväksyttyjen johtajan ominaisuuksien välillä. Poliittisessa toimintaympäristössä naisilta odotetaan johtajina eri asioita kuin miehiltä (Johanna Mäkelä väitöskirjassaan Naiset politiikan huipulla, Sukupuolittunut viestintä ja johtajuus).

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

http://tampub.uta.fi/handle/10024/104629

TAI

https://www.ipu.org/news/press-releases/2019-03/new-ipu-report-shows-well-designed-quotas-lead-significantly-more-women-mps

Instagram:

”Ihmiset alkoivat myös muistella, onko aiemmin ollut puhemiehiä. Toisin sanoen naisena puhemies alkoi näkyä. Eduskunnalle tulivat kasvot.”

Imatran Zonta-kerhon kunniajäsen, fil.lis. Riitta Uosukainen (s. 1942) on entinen kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja, opetusministeri, presidenttiehdokas ja eduskunnan puhemies.

Kuva – Wikimedia Commons, free media repository


Viikko 22

Facebook:

Miksi minusta tuli Zonta?

”Zontien tavoitteita ovat tyttöjen ja naisten aseman parantaminen sekä ihmisoikeuksien edistäminen kaikkialla maailmassa. Rakennamme nykyistä oikeudenmukaisempaa, turvallisempaa ja rauhallisempaa maailmaa. Näiden tavoitteiden puolesta työskentelen kansanedustajana ja myös zontana. – – Tarvitsemme tekoja, jotka rohkaisevat pieniä tyttöjä ja poikia kaikkialla maailmassa haaveilemaan tulevaisuudesta, ammateista ja työurista sukupuolesta riippumatta. ”

Kuvassa kansanedustaja Sofia Vikman (Zonta-kerho Tampere I) ja YK:n silloinen pääsihteeri Ban Ki-Moon

”The Zonta mission is to improve the situation of women and girls and advance human rights worldwide. We are building a more a more just, more safe and more peaceful world. For these objectives I am workin for both as Member of Finnish Parliament and as a Zonta.” Says Sofia Vikman (Zonta Club Tampere I) who in the photo is meeting UN former Secretary General Ban Ki-Moon.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

Instagram:

”Zontien tavoitteita ovat tyttöjen ja naisten aseman parantaminen sekä ihmisoikeuksien edistäminen kaikkialla maailmassa. Rakennamme nykyistä oikeudenmukaisempaa, turvallisempaa ja rauhallisempaa maailmaa. Näiden tavoitteiden puolesta työskentelen kansanedustajana ja myös zontana. ”

Kansanedustaja Sofia Vikman (Zonta-kerho Tampere I) ja YK:n silloinen pääsihteeri Ban Ki-Moon

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower