Maaliskuun kuukausiteema: Zontat palvelevat kansallisesti ja kansainvälisesti – naisten terveyden edistäminen


1.3.2019
Zonta International Piiri 20 juhlii Zonta Internationalin 100-vuotisjuhlavuotta muun muassa koko vuoden 2019 kestävällä sosiaalisen median kampanjalla, jossa tuomme monipuolisesti esiin Zonta Internationalin toimintaa. Maaliskuun teemana on ”Zontat palvelevat kansallisesti ja kansainvälisesti – naisten terveyden edistäminen”. Seuraa mitä kaikkea Zontat tällä saralla tekevät ja ovat vuosien kuluessa tehneet. Postauksia saa jakaa!

Zonta International District 20 celebrates centennial of Zonta International among other through a social media campaign which runs the whole year of 2019. In the campaign we present activities of Zonta International in various ways. The theme for March is “Zontian in service locally and internationally – advancing women’s health”. Please follow what versatile actions Zontians take and and have during the years taken. You are welcome to share the updates!

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower


4.3.2019
Äitiyskuolleisuus on vuodesta 1990 laskenut maailmanlaajuisesti 44 %. Hyvää kehitystä! Silti edelleen joka 4. äiti joutuu synnyttämään ilman kätilöä tai muuta ammattilaista. Joka päivä 830 naista kuolee raskauteen tai synnytykseen eli noin joka toinen minuutti. Suurin osa näistä kuolemista olisi ennaltaehkäistävissä. Naiset tarvitsevat laadukasta hoitoa raskauden alusta loppuun saakka sekä synnytyksen jälkeen.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

Lähde: Kehityspolitiikan tulosraportti 2018, Väestöliitto ja WHO
Kuva: Till Muellenmeister / UNICEF


7.3.2019
99 % äitiyskuolemista tapahtuu kehitysmaissa. Yleisimpiä syitä kuolemaan ovat erilaiset komplikaatiot, verenvuodot, infektiot, epäonnistunut abortti, malaria, aids, asianmukaisten tilojen ja ammattitaitoisen henkilökunnan puute sekä pitkät välimatkat. Kaudella 2010-2012 Suomen ja Viron Zontat tekivät 100 000 USD:n suuruisen lahjoituksen Zonta International Foundationin monivuotiselle palveluprojektille äideistä lapsiin tarttuvan HIVin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen. Hankkeen toteuttajana toimi UNICEF. Lahjoitus tehtiin Zonta Internationalin entisen kansainvälisen presidentin, Helvi Sipilän, kunniaksi Matyazo Health Centerin laajentamiseksi Ruandassa. Lahjoitus mahdollisti lisätilojen rakentamisen keskukseen mm. potilaiden vastaanottoa varten ja synnytysosastolle.

#zonta#zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #HelviSipilä

Lähde: WHO, Zonta International
Kuva: Zonta International


11.3.2019
Tiesitkö, että alaikäiset synnyttävät vuosittain yhteensä 7,3 miljoonaa kertaa? Tämä tarkoittaa sitä, että joka päivä yli 20 000 alle 18-vuotiasta tyttöä synnyttää lapsen. Alaikäisenä lapsen saavan tytön riski kuolla synnytykseen tai synnytykseen liittyviin komplikaatioihin on erityisen suuri, sillä tyttöjen keho ei ole valmis raskauden vaatimiin fyysisiin ponnistuksiin. Kehitysmaissa äitiyskuolleisuus onkin 15–19-vuotiaiden tyttöjen ja naisten toiseksi yleisin kuolinsyy.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

Lähde: UNFPA, Väestöliitto


13.3.2019
Seksuaali- ja lisääntymisterveysasiat koskevat yhtä lailla miehiä kuin naisia!

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower

Kuva: Salla Tuominen


16.3.2019
Fistula eli synnytysavanne syntyy pitkittyneen synnytyksen seurauksena kun lapsi jää kiinni äidin synnytyskanavaan. Tavallisesti lapsi menehtyy ja äiti vammautuu. Korjaamattomana fistula johtaa kroonisiin vaivoihin. Usein vammasta kärsivät naiset eristetään yhteisöstään vamman johdosta. Noin kahdella miljoonalla kehitysmaissa asuvalla naisella on fistula. Länsimaissa sitä ei tehokkaiden hoitojen johdosta käytännössä ole. Eniten fistulaa esiintyy nuorten naisten tai tyttöjen keskuudessa, joiden keho ei ole vielä valmis synnytykseen. Fistulan synty voidaan ehkäistä ammattitaitoisen henkilökunnan läsnäololla synnytyksessä ja vaurio korjata yksinkertaisella leikkauksella. Zonta International on rahoittanut vuosikymmenen UNFPA:n projektia, jossa mm. jaettu tietoa fistulasta, vaikutettu asenteisiin ja tarjottu lääketieteellistä hoitoa fistulapotilaille.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #fistula #unfpa

Lähde: UNFPA, Väestöliitto, Zonta International
Kuva: Salla Tuominen


18.3.2019
Kerroimme vakavasta synnytysvauriosta, fistulasta edellisessä kampanjapostauksessamme. Zonta International tuki vuosikymmenen 2008-2018 ajan fistula-projektia Liberiassa. Hankkeen tavoite on kolmiulotteinen: tuottaa tietoutta ja apua fistulan ehkäisyyn, hoitoon ja siitä parantumiseen. Zonta Internationalin tuen avulla mm. yli 350 000 ihmistä on saanut tietoa fistulasta sekä muuta lisääntymisterveystietoa, ohjausta, neuvontaa ja erilaisia hoitoja. 1500 naista ja tyttöä on saanut kirurgista hoitoa. Oheinen video vuodelta 2014 kertoo Liberian fistula -projektista.

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #fistula#liberiafistulaproject #unfpa


20.3.2019
Maaliskuun viimeisellä viikolla kerromme nuorten kanssa toteuttamastamme workshopista, jossa käsittelimme seksuaalisuutta, seksuaali- ja terveyskasvatusta ja keskustelimme lapsiavioliitoista sekä niihin liittyvistä seksuaalisuuteen ja lisääntymisterveyteen liittyvistä asioista. Pysy kuulolla!

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan mahdollisuus vastuulliseen, tyydyttävään ja turvalliseen seksielämään, mahdollisuus ja vapaus lisääntyä ja päättää siitä milloin ja kuinka usein se tapahtuu, oikeus sopiviin ja hyväksyttäviin itse valittuihin ehkäisyvälineisiin sekä pääsy palveluihin, jotka mahdollistavat turvallisen raskauden ja synnytyksen sekä tarjoavat parhaan mahdollisuuden saada terve vastasyntynyt kuuluvat kaikki lisääntymisterveyteen. Seksuaali- ja lisääntymisterveys on olennainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia ja siten merkittävä osa kansanterveyttä. Edistämällä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja kaventamalla terveyseroja parannetaan väestön terveyttä ja hyvinvointia. Seksuaalikasvatus on osa lisääntymisterveyspalveluita. Investointi seksuaali- ja lisääntymisterveyteen on sijoitus tulevaisuuteen!

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #endchildmarriage

Lähde: STM, WHO
Kuva: UNICEF


22.3.2019
Seksuaalinen häirintä ei kuulu seksuaalisuuteen! Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on tasa-arvolaissa tarkoitettua syrjintää. Nuoret, jopa lapset, joutuvat seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi. Toimi näin jos kohtaat seksuaalista häirintää!

Videosta kiitos Hiidenveden Zontakerholle!

#zonta #zonta100 #zontad20 #zontasaysno #hiidenvedenzontakerho #HonorAndEmpower24.3.2019
Me zontat halusimme tutustua nuorten näkemyksiin seksuaalisuudesta ja toteutimme illan kolmen nuoren aikuisen kanssa. Oli upeaa keskustella aiheesta, joka edelleen on hieman tabu. Esillä oli muutamia kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen ja keskustelu niiden ympärillä oli luontevaa. Pohdinnoissa oli vahvasti mukana toisen kunnioittaminen ja omien rajojen tunnistaminen.
Kysymykseen miksi seksuaalisuudesta puhuminen on tärkeää, vastaus oli: ”Koska se on osa jokaisen elämää.” Ja kiteytys vastuullisesta seksistä: ”Pidä huolta omista ja toisen rajoista!”

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #kunnioitatoista


27.3.2019
Kolme nuorta aikuista keskustelee seksuaalisuudesta kahden keski-ikäisen zontan kanssa. Jos keskustelu olisi käyty 20 vuotta sitten, ilmapiiri olisi ollut vaivautunut ja varautunut. Nyt se oli avoin ja tutkiva, kunnioittava ja iloinen. Nuorten aikuisten viesti seksuaalisuudesta nuorille: ”Seksuaalisuus on osa mua, sua ja meitä kaikkia. Ole
huolellinen ja muista pitää hauskaa”

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower #kunnioitatoista


30.3.2019
Kun ikäeroa on yli 30 vuotta, onnistuuko keskustelu aiheesta seksuaalisuus? Me zontat testasimme ja totesimme, että onnistuu. Keskustelukumppaneina kolme nuorta aikuista partiosta. Miten aikuiset tukevat lasten ja nuorten seksuaalikasvatusta? Nuoret pohtvat omia kokemuksiaan ja antavat ohjeen jokaiselle aikuiselle: ”Hei! Kun puhutaan seksuaalisuudesta, ole läsnä tarvittaessa.” Oletko sinä valmis keskustelemaan luontevasti seksuaalisuudesta?

#zonta #zonta100 #zontad20 #HonorAndEmpower