Kesäkuun teema: Maahanmuuttajanaiset yhteiskunnassamme


VIIKKO 1
Millaista on MAAHANMUUTTAJANAISENA SUOMESSA?

Vuonna 1997 alkoi Suomeen Etelä-Amerikasta saapuneen naisen kotoutumistarina. Kotimaasta lähdettiin paremman ja turvallisemman elämän toivossa. Kotimaassa sairaanhoitajaksi kouluttautunut nainen kulki Suomessa pitkän tien kielen oppimisen ja väliaikaisten työpaikkojen kautta suomalaiseen sairaanhoitajakoulutukseen. Haasteita Suomessa aiheutti aluksi kielitaidon puute ja ihmisten ennakkoluulot. Sinnikkyys ja kova työ kuitenkin vei eteenpäin vaikeuksista huolimatta. Nykyään hän on Suomen kansalainen, työskentelee sairaanhoitajana, on naimisissa suomalaisen miehen kanssa ja heillä on kolme lasta. Hän kokee olevansa suomalainen, mutta myös ulkomaalainen samaan aikaan. Suomessa hänellä on naisena ja maahanmuuttaja parempi asema yhteiskunnan jäsenenä, kuin sukulaisilla lähtömaassa. Hän on onnellinen siitä, että päätyi juuri Suomeen.


VIIKKO 1

ZONTA INTERNATIONAL KAMPANJA EID DI EID, KÄSI KÄDESSÄ

Zonta International kampanjaa Eid di Eid toteutetaan Jordaniassa UN Women kanssa yhteistyössä. Tavoitteena on parantaa syyrialaisten pakolaisten ja jordanialaisten naisten mahdollisuuksia kestäviin ja asianmukaisiin työpaikkoihin sekä edistää turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä, jotta saavutetaan parempi tasa-arvo ja vähennetään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Aiheesta lisää osoitteessa: https://zonta.fi/eid-bi-eid/


VIIKKO 2

Zonta-palvelutehtävä: kotoutumisen tukena

Seija Nelimarkka, Iisalmen Zonta-kerhon jäsen, luokanopettaja:

Olen SPR:n maahanmuuttajanaisten kerhon liikuntailtojen ohjaaja. Tämän olen kokenut mielekkäänä Zonta-palvelutehtävä minulle, sillä olen luokanopettaja, aktiiviliikkuja ja toimin Iisalmen Visassa. Olen ohjannut kerhoa yhdessä SPR:n vapaaehtoistyöntekijä Riitta Kajanuksen kanssa. Liikuntailloissa on ollut eri-ikäisiä naisia ja heidän lapsiaan vapaaehtoisten ystävänaisten kanssa. Olemme Riitan kanssa suunnitelleet ja toteuttaneet toimintaa yhdessä.

Pallopelit ja juoksuleikit ovat olleet mieluisia nuorimmille. Naiset pitivät kansantanssista, keppijumpasta ja erilaisista mailapeleistä sekä rauhallisesta jumpasta. Sählypeliin pehmomailoilla osallistuivat kaikki, myös 74- vuotias notkea mummo. Paloskilla mäenlasku ja nuotio tutustuttivat talven riemuihin.

Liikunnan harrastaminen on selvästi uutta monelle maahanmuuttajanaiselle. Siksi pidän tärkeänä opastaa heitä huolehtimaan hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Lapset ovat jo saaneet tuntumaa liikuntamahdollisuuksiin Iisalmessa. Naisille se on Suomessa helppoa ja sitä mahdollisuutta kotoutumiseen ja mielekkääseen elämäntapaan pitää aktiivisesti edistää.


VIIKKO 3

Zontat mukana valtakunnallisessa Luetaan yhdessä -verkostossa

Suomalaisnaisten verkosto tukee maahanmuuttajanaisten kotoutumista tarjoamalla ilmaista suomen kielen ja lukutaidon opetusta. Opetus toteutetaan vapaaehtoistyönä. Suomessa toimii lähes sata ryhmää 28 eri paikkakunnalla. Vapaaehtoisia opettajia on 570 ja opiskelijoita 2300.

Toiminta käynnistyi vuonna 2004 opetusneuvos Marja Liisa Toivasen perustamana Vantaan Myyrmäessä. Vuonna 2007 Zonta International Piiri 20 ja Suomen Unifem (nyk. Suomen UN Women) aloittivat kampanjan toiminnan valtakunnallistamiseksi. Jäsenet myivät 40 000 keltaista ruusuheijastinta kampanjan rahoittamiseksi. Kampanjan päätyttyä Zontat löysivät toimintaa jatkamaan Suomen Akateemisten Naisten Liiton, joka nykyään hallinnoi Luetaan yhdessä -verkoston toimintaa.

Lähde: http://akateemisetnaiset.fi/hankkeet/luetaan-yhdessa/


VIIKKO 4

Pakolaistaustaisen kauppiaan koskettava tarina selviytymisestä menestykseen:

https://yle.fi/uutiset/3-10600469