Ensimmäiset ZAU-kerhot käynnistyvät syksyllä 2019

ZAU-kerhohakemuksia tuli määräaikaan mennessä 84 kpl ympäri maata ja kerho-ohjaajahakemuksia 29 kpl 14 eri paikkakunnalta, pääosin LUMA-keskuspaikkakunnilta. Ainakin 22 ZAU-kerhoa näyttäisi pääsevän aloittamaan syksyllä.

Koska kaikkiin kerhoihin ei pystytty löytämään ohjaajaa, hakuaikaa jatkettiin toukokuun loppuun. Päätös jatketun ohjaajahaun valinnoista tulee ZAU-kerhoja hakeneille 15.6. Kerho-ohjaajien hakua jatketaan syksyllä. Jos Zonta-kerhot itse löytävät potentiaalisia kerho-ohjaajia, heistä voi ilmoittaa osoitteella zau@zonta.fi.

Zonta-kerhot voivat toimia syksyllä aloittavien kerhojen kummeina ja niiden jäsenet esim. avustajina tai vaadittavan kurssin suoritettuaan kerho-ohjaajina. Kerhotoiminnan on tarkoitus jatkua ZAU-kampanjalla kerätyillä varoilla vuonna 2020. Tavoitteena on 100 kerhoa ja 1 000 osallistujaa. Ensimmäisellä 75 000 euron lahjoituksella ollaan hyvässä vauhdissa. Toisella samansuuruisella lahjoituksella päästään tavoitteeseen.

ZAU-kerhojen haut käynnissä

ZAU-kerhojen toteutuksen ohjausryhmä on suunnitellut kerhojen etenemiselle aikataulut. Koulut ja muut tahot hakevat kerhoja seuraavasti:

  • vuoden 2019 kesän ja syksyn kerhot 1.–30.4.2019, päätös valinnoista tulee 21.5.2019
  • kevään 2020 kerhot 1.–31.10.2019, päätös valinnoista tulee 21.11.2019.
  • mahdollisesti järjestetään vielä kolmas haku kesän/syksyn 2020 ZAU-kerhoista.

Haku tapahtuu sähköisesti, ja myös ilmoitukset päätöksistä tulevat sähköisesti. Tässä on linkki nyt käynnissä olevan hakuun: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/97393/lomake.html

Tuleville ZAU-kerho-ohjaajille on valmistunut ZAU-moduuli LUMA-kerhoissa käytössä olevalle MOOC-verkkokurssialustalle. Edellytyksenä kerho-ohjaajaksi on em. verkkokurssin suorittaminen. Kerho-ohjaajien haku tapahtuu samalla aikataululla kuin ZAU-kerhohaku, tässä linkki hakuun:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/97395/lomake.html

Pääkaupunkiseudulla on käynnissä kaksi pilottikerhoa, joissa teemalla ”ruokaa ja reaktioita” järjestetään kuusi 1,5 tunnin kerhokertaa. Ilmiöpohjaisen oppimisen avulla integroidaan kemiaa, matematiikkaa, äidinkieltä ja ilmaisutaitoa. Oppimisen lähtökohtana käytetään todellisen elämän ilmiöitä ja ongelmia, jotka ovat avoimesti määriteltyjä ja joita ei voi ratkaista kaavamaisesti. Parhaita lähtökohtia ovat oppijoiden itse oma-aloitteisesti esiin ottamat kysymykset. Lisätietoa: www.luma.fi/zau

Zontat voivat olla omalla paikkakunnallaan aktiivisia ja kannustaa koulua tai muuta tahoa hakemaan kerhoa. Myös virtuaalikerho on mahdollinen – samoin kesäkerho, jolloin opetusta on esim. maanantaista perjantaihin 1,5–2 tuntia kerrallaan. Kysymyksiä ZAU-kerhoista voi lähettää osoitteella zau@zonta.fi.