Tuomas Kauhanen teki tasa-arvokampanjabiisin yhdessä huipputuottajien kanssa

Zonta-järjestö pyysi kultaa sekä platinaa myynyttä räppäri Tuomas Kauhasta mukaan ZAU-kampanjaansa. Kappaleella Voima otetaan kantaa työelämän ja koulutuksen sukupuolieroihin. Biisin on tarkoitus ravistella vanhentuneita kasvatusmalleja, jotka ohjaavat tyttöjä liikaa perinteisiksi mielletyille naisten aloille sen sijaan, että matemaattis-luonnontieteellisiä aloja opiskeltaisiin enemmän yli sukupuolirajojen. 

RADIOHITEISTÄÄN ENKELI SEKÄ PUMMILLA TALLINNAAN TUNNETTU TUOMAS KAUHANEN KIRJOITTI TSEMPPAUSBIISIN TYTÖILLE. (KUVA: AKI SCHADEWITZ)

– Kuten valtaosa muistakin suomalaisista artisteista jo tekee, niin minäkin työskentelen oman yritykseni kautta. Näin ollen matematiikasta on kyllä hyötyä tässäkin ammatissa, kun teen itselleni kirjanpitoa, laskutusta tai budjettia, kertoo ennen artistin uraansa pankkialalla työskennellyt Tuomas Kauhanen.ZAU (Zonta Antaa Uskallusta) on tyttöjen ja naisten asemaa maailmanlaajuisesti edistävän Zonta-järjestön 100-vuotisjuhlavuoden kampanja Suomessa. Sen on tarkoitus tämän ja vuoden 2019 aikana tehostetusti kannustaa tyttöjä opiskelemaan enemmän matematiikkaan, luonnontieteisiin ja teknologiaan liittyviä aloja. Matematiikka on avain lähes jokaiseen ammattiin, vaikka se ensimmäisenä ei mieleen tulisikaan.

Se miten tyttöjä voitaisiin kannustaa lähtemään ennakkoluulottomasti pojille ja miehille mielletyille aloille vaatii paljon työtä lähtien kotikasvatuksesta ja yleisistä roolimalleista saakka.

– En itse usko perinteisiin miesten ja naisten töihin, vaikkakin ammateissa jotka ovat fyysisesti todella haastavia, nämä sukupuoliroolit kyllä korostuvat. Mutta jos puhutaan ZAU-kampanjan tarkoittamista aloista, niin jostakinhan ihminen aina saa sen kipinän ja vaikutteensa, joka saa suuntautumaan kenet mihinkin. Joten olisiko perimmäisenä ongelmana roolimallien vähyys? Jos näistä aloista saataisiin luotua tytöille ja naisille kiinnostavampi sekä houkuttelevampi mielikuva, se suuntautuminen ja työllistyminen voisi löytyä sitä kautta.

”Musiikkibisneshän on alana hyvin paljon raadollisempi ja ulkonäkökeskeisempi naisia kuin miehiä kohtaan.”

Sukupuolierojen ja epätasa-arvon näyttäytymiseltä ei ikävä kyllä vältytä myöskään musiikkibisneksessä – ei kulisseissa eikä suurelle yleisölle näkyvissä asioissa.

– Tätä olen miettinyt paljon. Tuotannon osalta sanoisin, että onhan toki ollut naispuolisia artisteja, jotka tuottavat omat levynsä. On ollut kautta historian, mutta naispuolista ”Pharrell Williamsia” tai ”Rick Rubinia” ei vain jostakin syystä ole ollut. Näen tällaiset asiat ehkä myös syynä siihen, etteivät naiset ole niin vahvasti suuntautuneet tuottajapuolelle. Sitä vain ei ole mielletty ehkä välttämättä niin relevantiksi. Tällainen karkea olettamus minulla ainakin on, Kauhanen summaa.

– Jos taas katsotaan musiikkialaa naisartistin näkökulmasta, musiikkibisneshän on alana hyvin paljon raadollisempi ja ulkonäkökeskeisempi naisia kuin miehiä kohtaan. Ainakin niiden kommenttien perusteella, joita olen kuullut kanssani työskennelleiltä naispuolisilta todella lahjakkailta ja vahvoilta persoonilta, voin päätellä, ettei miehille todellakaan kommentoida ulkonäköä samalla tavalla. Kun naisartistille mietitään artistibrändiä ja -imagoa, tuodaan samalla keskusteluun mukaan ulkonäkö, mikä luo saman tien paineet. Ikään kuin aina pitäisi olla nuori ja kaunis.

”En tee mitään kappaletta edes kampanjoihin, jos en voisi tehdä sitä myös itselleni. Minun täytyy uskoa siihen juttuun, muuten se olisi todella falskia.”

Vahvoista teksteistä ja omintakeisesta tyylistään tunnettu Tuomas Kauhanen lähti mielellään mukaan kirjoittamaan ZAU-kampanjan tunnusbiisiä. Luomisprosessissa oli mukana myös Tuomaksen luottotuottaja, vuosina 2014 ja 2016 Vuoden tuottajan Emmalla palkittu Henri ”MGI” Lanz. Biisiä oli niin ikään tekemässä myös yksi tämän hetken kysytyimmistä tuottajista, useita radiohittejä tehtaillut ja vuoden 2017 Suomen euroviisuraadissa vaikuttanut Kalle Mäkipelto. Itse tekstin kirjoittamista räppäri luonnehtii kuitenkin yllättävänkin helpoksi.

KAMPANJABIISI VOIMA SAI ENSIESITYKSENSÄ YLEISÖN EDESSÄ ZAU-KAMPANJAN KICK OFF -TILAISUUDESSA. (KUVA: AKI SCHADEWITZ)

– Tämä koko kampanjan aihe on juttu, josta olen käynyt paljon keskustelua ystävieni ja perheenjäsenteni kanssa. Onhan tämä ollut viime vuosina kuitenkin jo paljon tapetilla. Olen siis pohtinut näitä asioita jo aiemminkin, joten sinänsä biisi oli helppo kirjoittaa, vaikka se hieman tutkimustyötä vaatikin. Kun tehdään kappaletta, joka sisältää vahvan yhteiskunnallisen viestin, tekstin on pohjauduttava faktaan. Pitää miettiä hieman miten asettelee sanojaan, sillä asiavirheisiin ei tällaisessa kauheasti ole varaa.

Nuorelle joka miettii tulevia opintojaan ja elämäänsä ylipäätään, on räppärillä selkeä viesti:

– Uskalla kokeilla rohkeasti eri asioita. Jos opiskelet jossakin ja tulee vahva fiilis, että tämä ei vain ole sinun juttusi niin vaihda. Vaikka jollakin alalla olisi niin sanottu varma työllistyminen, ei se siltikään ole sen arvoista, että käytät monta vuotta nuoruudestasi kouluun, valmistut ja menet töihin vain todetaksesi, että ala ei kiinnosta edelleenkään.

– Toivoisin että nuoret miettisivät, miten voisi yhdistää omat kiinnostuksen kohteet ja intohimot siihen, mikä olisi myös työllistymisen kannalta järkevää. Olkaa armollisia itsellenne ja ennen kaikkea luottakaa itseenne!

Teksti: Janne Schadewitz

Video Voima–räpin live-esityksestä: https://youtu.be/1sXY0Jk7V_0

Ääniraita Voima-räpin studioversiosta: https://youtu.be/UEd2ttea1Ks

Tuomaksen omat Facebook-sivut löytyvät täältä