
ZAU-hankkeesta valmistui loppuraportti
Helsingin yliopiston päärakennuksessa pidettiin 8.12.2021 ZAU-juhlaseminaari, jonka yhteydessä jaettiin ZAU-hankkeesta valmistunut 24-sivuinen loppuraportti. Striimatun hybriditilaisuuden aluksi kuultiin ZAU-kampanjan tunnuskappale, Tuomas Kauhasen Voima-räppi.
Valtiovallan tervehdyksen toi hankkeen suojelija, kansanedustaja Kai Mykkänen, joka kiitteli Zonta-järjestöä ja LUMA-keskus Suomea siitä, miten sitkeästi keväällä 2018 käynnistynyt hanke vietiin läpi koronasta huolimatta virtuaalikerhojen avulla.
ZAU-hankkeen tuloksia esittelivät professori Maija Aksela ja koordinaattori Reija Pesonen. Heidän mukaansa tavoite saavutettiin kaksinkertaisesti eli 2 000 lasta pääsi zontien keräämillä noin 150 000 eurolla osallistumaan ZAU-tiedekerhoihin, joissa monta uutta tulevaisuuden tekijää sai ensimmäisen innostuksen kipinän luonnontieteisiin. Hankkeen vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, myös kansainvälisesti.
Luokanopettaja Mari Huttunen Kotkasta kertoi kiinnostavia esimerkkejä käytännön ZAU-kerhotoiminnasta Kyminkartanon koulussa. Tilaisuuden lopuksi Zonta International Piirin 20 Lt. Governor Merja Ora lausui kiitossanat ja yhteistyökumppanit kukittivat toisensa.
Teksti ja kuva: Arja Schadewitz
Täältä löytyvät LUMA-keskus Suomen artikkeli ja tallenne tilaisuudesta sekä. ZAU-raportti, joka julkaistaan myös englanniksi.

ZAU-juhlaseminaari 8.12.2021 – Tytöt ja tulevaisuus
Lämpimästi tervetuloa ZAU-juhlaseminaariin!
ZAU-juhlaseminaarissa kohotetaan malja päättyvän hankkeen kunniaksi Helsingin yliopiston päärakennuksella 8.12. kello 16–17. ZAU-hankkeessa olemme yhdessä Zonta International -järjestön kanssa rohkaisseet erityisesti tyttöjä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden ja tiedeharrastamisen pariin. Tuen avulla olemme järjestäneet lapsille suunnattuja tiedekerhoja ympäri Suomen ja tavoittaneet yhteensä satoja lapsia uudenlaisen tiedekasvatusmallin avulla vuosina 2018–2021.
Tilaisuudessa kuullaan innostavia puheenvuoroja teemalla Tytöt ja tulevaisuus sekä tutustutaan hankkeen tuloksiin.
Tapahtuma järjestetään hybriditapahtumana. Toivotamme tervetulleeksi paikan päälle yliopiston päärakennukselle noin 30 osallistujaa. Paikalle voi saapua jo kello 15.30 kohottamaan maljan onnistuneelle hankkeelle ja nauttimaan tarjoiluista. Mikäli osallistut juhlaseminaariin etäyhteydellä, linkki osallistumislinkki lähetetään sinulle vahvistussähköpostin mukana. Etäyhteys alkaa tilaisuuden ohjelman alkaessa kello 16.
Alustava ohjelma
15.30–16.00 Maljannosto ja tarjoiluja yliopiston päärakennuksen aulan lämpiössä
16.00–16.05 Tilaisuuden avaus
16.05–16.15 Alkutervehdys, kansanedustaja Kai Mykkänen, ZAU-kampanjan suojelija
16.15–16.25 Tytöt ja tulevaisuus, johtaja Erja Heikkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö
16.25–16.30 Puheenvuoro yliopisto-opiskelijalta
16.30–16.45 ZAU-hankkeen esittely, professori Maija Aksela ja koordinaattori Reija Pesonen, LUMA-keskus Suomi 16.45–16.55 Terveisiä ZAU-kerhosta, luokanopettaja Mari Huttunen
16.55–17.00 Loppuraportin luovutus ja kiitossanat, Governor Raisa Valve, Zonta International District 20
ZAU-kampanja on päättynyt. Varainkeruun tuotoilla järjestetyt ZAU-tiedekerhot jatkavat toimintaansa vuoden 2021 loppuun.
Kampanjan etenemistä voi katsoa mediaseurannasta.
Viimeiset ZAU-kerhot haettavina
Viimeiset fyysiset ZAU-kerhot toteutetaan alkusyksystä 2021, ja hakemukset on tehtävä 31.8.2021 mennessä. Helpoiten se varmasti onnistuu esimerkiksi kouluilta ja ohjaajilta, jotka ovat järjestäneet kerhon jo aiemminkin. Kannattaa siis aktivoida omia kontaktejaan hakemaan kerhoa. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä https://www.luma.fi/zau/
Syksyllä on tulossa myös virtuaalikerho, josta kerrotaan lisää myöhemmin.
Teksti: Vuokko Skyttä, ZAU-ohjausryhmä
Kuva: LUMA-keskus Suomi

ZAU-tiedekerhot jatkavat lukuvuoden loppuun
LUMA-keskus Suomi järjestää lapsille innostavia ZAU-tiedekerhoja koko lukuvuoden 2020–2021 ajan. Kevätkauden kerhojen haku on jo käynnissä ja päättyy 7.3.2021. Hakuohjeet löytyvät täältä
ZAU-tiedekerhoja voivat hakea koulut ja myös muut tahot, jotka toivovat kerhoja järjestettäviksi omiin tiloihinsa. Tällaisen tahon tehtävänä on tarjota tilat ja hankkia osallistujat sekä mahdollisesti antaa kerhon käyttöön esimerkiksi piirustusvälineitä. Muut kulut katetaan ZAU-kampanjan varainkeruun tuotoilla eli tilaa ja pieniä materiaalikuluja lukuun ottamatta ZAU-tiedekerhot ovat ilmaisia sekä kerhoa toivovalle taholle että kerholaisille.
Lähde: LUMA-keskus Suomi
Virtuaalikerho on avoinna kaikille
Koronaviruspandemia vaikeutti fyysisten kerhojen järjestämistä kevään ohella syyskaudellakin, ja niinpä toimintaa hoidettiin osin virtuaalisesti. Jo keväällä 2020 julkaistiin ensimmäinen virtuaalinen kerhokerta. Tämän matematiikka-teemaisen kerhon materiaalit löytyvät kootusti täältä. Huom! Vieritä sitten sivua alas kohtaan ”Kevään 2020 virtuaalikerho”.
7.12.2020 käynnistyneeseen ZAU-virtuaalikerhoon osallistui lapsia eri puolilta Suomea ja jopa Brysselistä. Virtuaalikerhon tärkein tarkoitus olikin tehdä kerhotoiminnasta mahdollisimman helposti saavutettavaa, ja tässä onnistuttiin siis hyvin.
Virtuaalikerhossa on tehty tieteellistä taidetta, ihmetelty valoa, tutkittu avaruutta ja tähtiä sekä pohdittu äänen ja musiikin syntyä. Kaikki kerhokerrat on videoitu, ja ne ovat kenen tahansa katsottavissa LUMA-keskus Suomen Youtube-kanavalta.
Videoita tukemaan julkaistaan kaikista kerhon aktiviteeteista aina kirjalliset ohjeet MOOC-alustalla. Alustalle pääsy vaatii tunnuksia, mutta sellaiset voi halutessaan luoda kuka vain.
Loppukeväästä 2021 tullaan julkaisemaan toinen kuuden kerhokerran mittainen virtuaalikerho, jonka on määrä alkaa huhtikuussa. Hakuajasta ilmoitetaan myöhemmin erikseen. Teemana toimii luonto ja ympäristö, ja tarkoituksena onkin, että valtaosa kerhon aktiviteeteista voitaisiin toteuttaa ulkona keväisestä luonnosta nauttien ja sitä tutkien.
Teksti ja kuva: Iisa Rautiainen, ZAU-hankekoordinaattori, LUMA-keskus Suomi

ZAU-virtuaalikerhon ohjaajat vas. Pinja Tolvanen ja Ida Koskinen opastamassa lapsia tieteen jännittävään maailmaan.
Uusi verkkokirja LUMA-tiedekasvatuksesta
Miten innostaa nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun? Miten tukea opettajia työssään? Miten rakentaa yhdessä hyvää ja kestävää tulevaisuutta? Muun muassa näitä tärkeitä kysymyksiä käsitellään uudessa, kansallista ja kansainvälistä LUMA-tiedekasvatustoimintaa kuvaavassa verkkokirjassa. Siinä esitellään myös yhteistyössä Zonta-järjestön kanssa järjestettävää ZAU-kerhotoimintaa. Kirjan voi ladata täältä.
Lähde: LUMA-keskus Suomi
New online book on LUMA science education
How to inspire young people to study mathematics, science and technology? How to support teachers in their work? How to build a good and sustainable future together? These important questions, among other things, will be answered in a new online book describing national and international LUMA science education activities. The book also showcases ZAU science clubs organized in collaboration with Zonta. You can download the book as a free PDF here.
Source: LUMA Centre Finland

Virtuaalinen ZAU-kerho alakouluikäisille
Virtuaalinen ZAU-tiedekerho tulee taas! Kerho käynnistyy 7.12.2020, ja siihen voi ilmoittautua maksutta mukaan osoitteessa https://www.luma.fi/zau-virtuaalikerho/.
Alakouluikäisille lapsille suunnattu kerho kokoontuu joulunpyhiä lukuun ottamatta kerran viikossa. Kerho-ohjaajat käsittelevät live-lähetyksissä kotona tai koulussa tehtäviä tutkimuksia tai muita aktiviteetteja. Kaikki kerhokerrat tallennetaan, ja ohjeet ja materiaalit jaetaan kerholaisten käyttöön joka viikko, joten kerhoon voi osallistua, vaikka ei live-lähetystä pääsisikään näkemään.
Tervetuloa mukaan tutkimaan!
Lähde: LUMA-keskus Suomi

ZAU-kerhojen haku käynnissä lukuvuodeksi 2020 – 2021
Innostavia ja uutta luovia lasten ZAU-tiede- ja teknologiakerhoja järjestetään koko lukuvuoden 2020–2021 ajan. Haku on jo käynnissä, lue ohjeet täältä. Tietoa kerhoista löydät myös LUMA-sanomista.
Koulut ja myös muut tahot, kuten kirjastot, voivat toivoa kerhoja järjestettäviksi omiin tiloihinsa. Tällaisen tahon tehtävänä on tarjota tilat ja hankkia osallistujat, hoitaa tarvittavat vakuutukset sekä mahdollisesti antaa kerhon käyttöön esimerkiksi piirustusvälineitä. Muut kerhokulut katetaan Zonta-järjestön varainkeruun tuotoilla eli tilaa (mahdollisia vakuutuksia) ja pieniä materiaalikuluja lukuun ottamatta ZAU-kerhot ovat ilmaisia sekä kerhoa toivovalle taholle että kerholaisille.
Vaikka kerholle olisikin jo olemassa ohjaaja ja kerho valmiina aloittamaan, hakemuslomake on täytettävä kirjanpidollisista syistä. Samoin myös kerho-ohjaajina toimivat koulujen omat opettajat täyttävät hakemuksen. Ohjaajilta edellytetään verkkokurssin ”Tiedekasvatus – oivaltamisen ja onnistumisen iloa” suorittamista. Verkkokurssialustalle myös palautetaan kerhosuunnitelmat sekä kerhon päätyttyä reflektointitehtävä ja palaute.
Olisi toivottavaa, että joku kerhon järjestävän tahon edustaja, kuten koulussa luokanopettaja, osallistuisi toimintaan ja mahdollisuuksien mukaan jatkossa hyödyntäisi kerhossa kohtaamiaan uusia opetusmenetelmiä ja aktiviteetteja. Zontat voivat toimia kerhokummeina ja tarvittaessa jopa apuohjaajina, kunhan ensin suorittavat vaaditun verkkokurssin.
Teksti: Arja Schadewitz

Kuva: LUMA-keskus Suomi


ZAU-tiedeleireillä sovellettiin teoriaa käytäntöön
Kesäkuussa järjestettiin kaksi ZAU-tiedeleiriä Kailaan koululla Heinolassa. Alun perin suunnitelmissa oli ollut vain yksi leiri, mutta koronarajoitusten vuoksi ryhmä jaettiin kahtia ja saatiin näin kaksi leiriä. Osallistujina oli 18 iältään 10–13-vuotiasta lasta, joista tyttöjä oli puolet. Tiedeleirejä oli ohjaamassa koulunkäyntiavustaja Mia-Mari Lahti, kuten talvella ZAU-kerhoakin.
Viisipäiväisen leirin ohjelmaan oli sisällytetty lähes kaikkia luma-aineita: matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa ja maantiedettä. Koulussa opittua teoriaa päästiin leirillä soveltamaan käytäntöön.
Mia-Mari Lahti kertoo mitä leireillä tapahtui: – Tutustuimme pääasiallisesti veteen, teimme oman “vedenpuhdistamon”, haimme vesinäytteitä viideltä eri rannalta ja tutkimme veden laatua aistinvaraisesti. Värjäsimme näytteitä metyleenisinellä selvittääksemme vesien happipitoisuutta. Lisäksi tutustuimme videon välityksellä oikeaan vedenpuhdistamoon. Luokassa tutkimme veden tiheyttä ja pintajännitystä pienten kokeellisten töiden, esim. sokerisateenkaarien ja öljyntorjuntatehtävän avulla.
– Vietimme myös aikaa laavulla makkaranpaistossa, uimme, tutkimme eri metsätyyppejä ja harjoittelimme mittaamaan puiden korkeutta sekä tietenkin opettelimme tunnistamaan erilaisia kasveja ja eliöitä. Paras kiitos oli se, kun yksi poika sanoi, että hän oli oppinut vedestä mahdottoman paljon.
Teksti: Arja Schadewitz
Kuvat: Mia-Mari Lahti


Astrofyysikko Sissi Enestam, Aalto-ylipisto
Omaa koulutussuuntaa valitessa astrofyysikko, tohtorikoulutettava Sissi Enestam peräänkuuluttaa avointa mieltä ja tekemään tarvittaessa myös outoja ja epätyypillisiä valintoja. Hänen oma suhteensa matematiikkaan on vaihdellut. Lapsena matematiikka kiinnosti, yliopisto-opistoon mennessä sen sijaan ei. Sitten kiinnostus taas heräsi, ja nyt matematiikka on työn ohella jopa harrastus.
Sissi Enestamin mukaan hänen valintaansa ns. miehiselle alalle ohjasi kiinnostus tähtitieteeseen ja mahdollisesti myös median vahvat naishahmot kuten X-Filesin Dana Scully. Onnekseen astrofyysikko on päässyt oman alan tehtäviin heti kesätöistä lähtien sekä ulkomailla että kotimaassa. Nyt hänellä on tekeillä Aalto-yliopistossa väitöskirja supermassiivisista mustista aukoista.
Teksti ja kuva: Arja Schadewitz
Videon Sissi Enestamin haastattelusta löydät täältä

ZAU-kampanja päättyi, ZAU-kerhot jatkavat
ZAU-kampanja päättyi virallisesti vuoden 2019 lopussa ja samalla myös varainkeruu. ZAU-kerhojen toimintaan lahjoitettiin 149 750 €. Toiminta jatkuu ZAU-kerhojen muodossa, ja jatkossa kerrotaan kerhotapahtumista. Kerhojen toimintaan osallistuvia tahoja pyydetään lähettämään tekstiä ja kuvia osoitteella service@zonta.fi . Muistakaa että lasten vanhemmilta pitää olla aina lupa kuvien ottamiseen ja julkaisuun.
Vierumäen koulussa tiede kiinnostaa kaikkia



Vantaan Korsossa sijaitsevan Vierumäen koulun oppilaat ovat todella kiinnostuneita tiedeaineista. Keväällä 2020 pidettyyn ZAU-kerhoon osallistui yhteensä 22 tyttöä 3.–4. luokilta. Poikiakin olisi ollut tulossa, mutta nyt haluttiin panostaa tyttöihin. Tavoitteena kerhossa oli tutustua mahdollisimman monipuolisesti tieteeseen ja teknologiaan STEAM-henkisesti siten, että ohjelmassa olisi robotiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa.
Ohjaajina toimivat luokanopettaja, tutor-opettaja Jenni Sipola ja Marianne Lehtola. Kerhosuunnitelmassa oli paljon retkiä, koska tytöt olivat niin toivoneet. Tammikuussa kerholaiset olivat kunniavieraina Vantaan robotiikan oppimiskeskuksessa, jonka tiloja ja toimintoja oli juuri laajennettu Tikkurilan kirjastossa. Robotiikkakeskuksessa päästiin tietysti ohjelmoimaan robotteja.
Aalto-yliopisto Junior -toiminnan ohjaajia Otaniemestä kävi koululla pitämässä tiedetuokion, jonka yhteydessä opittiin laboratoriotöitä ja rakennettiin ”sokerisateenkaaria” erivahvuisista sokeriliuoksista. Tarkoituksena oli myös tehdä retki Aalto-yliopistoon sekä Kemianluokka Gadoliniin Helsingin yliopistossa, mutta koronaviruspandemia keskeytti kerhotoiminnan.
Jenni Sipolan mukaan ZAU-kerho yritetään viedä loppuun ensi syksynä ja toteuttaa suunnitellut retket. Lisäksi on tarkoitus järjestää koko koulun STEAM-pajapäivä, jossa oppilaat toimisivat vertaisohjaajina.
Koko Vierumäen koulu on mukana LUMA-keskus Suomen LUMA2020-hankkeessa, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama LUMA-aineiden opetuksen ja oppimisen kehittämisen ohjelma. Se toteutetaan vuosina 2019–2020 yhteistyössä päiväkotien, koulujen, elinkeinoelämän ja eri organisaatioiden kanssa.
LUMA2020-hankkeeseen liittyen Jenni Sipola osallistuu 4.6.2020 klo 11–12 asiantuntijana Helsingin yliopiston Teknologia ympärillämme -paneelikeskusteluun ja puhuu siellä myös ZAU-kerhoista. Verkossa käytävän paneelikeskustelun aiheena on teknologiakasvatus osana monialaista opetusta. Lisätietoja: http://www.2020.luma.fi
Teksti: Arja Schadewitz
Kuvat: Jenni Sipola


Virtuaaliset ZAU-kerhot jatkavat
LUMA-keskus Suomen julkaisema virtuaalinen ZAU-tiedekerhopaketti on maksuton ja kenen tahansa tilattavissa (osoite alla). Paketti koostuu kuudesta innostavasta ja oivaltavasta kerhokerrasta, joiden sisältö on suunniteltu alakouluikäisille lapsille tukemaan erityisesti matemaattisten taitojen kehitystä sekä matematiikan sisältöjen opiskelua. Tilaa kerhopaketti täältä: https://www.luma.fi/zau-virtuaalikerho/
Lähde: LUMA-keskus Suomi
Kuva: Tellervo Alanärä

ZAU-virtuaalikerho aloittanut toimintansa
Keväällä 2020 lanseerattu ZAU-virtuaalitiedekerho koostuu kuudesta kerhokerrasta. Yksittäiset kerrat käsittelevät esimerkiksi matematiikkaa luonnossa ja omassa elämässä, rikasta rahankäyttöä ja oivalluksia ohjelmoinnista ja pikseleistä. Ne on suunniteltu tukemaan erityisesti matemaattisten taitojen kehittymistä sekä mielekästä matematiikan sisältöjen opiskelua.
Kerhokerrat muodostavat kokonaisuuden, mutta niitä on mahdollista hyödyntää myös yksittäin esimerkiksi etäopetuksen tai virtuaalisen kerhotoiminnan toteuttamisen tukena.
Materiaalit julkaistaan LUMA-keskus Suomen verkkosivuilla yksi kerrallaan aina tiistaisin kello 10 kevään 2020. Ensimmäinen julkaisu tehtiin 31.3.2020.
Materiaalit ovat maksuttomia ja kenen tahansa käytettävissä, mutta tilaajilta odotetaan palautteen antamista kustakin hyödynnetystä kerhokerrasta. Nyt zontillakin on mahdollisuus tutustua ZAU-kerhoihin omakohtaisesti ja käydä materiaaleja läpi vaikka perheen koululaisten, lastenlasten tai kummilasten kanssa.
ZAU-virtuaalikerhokokonaisuutta pilotoidaan kevään 2020 ajan. Pilottikerhon kehitystyön tuloksena rakennettu virtuaalikerho materiaaleineen julkaistaan vapaaseen käyttöön pysyväksi osaksi LUMA-keskus Suomen virtuaalista materiaalipankkia syksyllä 2020.
ZAU-virtuaalitiedekerho on osa LUMA-keskus Suomen ja Zonta-järjestön yhteistä ZAU-virtuaalitiedekerhohanketta.
Lähde: LUMA-keskus Suomi

Kuva: Tellervo Alanärä
ZAU-kerhot poikkeustilan aikana
Johtuen maan hallituksen koronavirukseen liittyvistä linjauksista ZAU-kerhoja on suositeltu keskeyttämään toimintansa tai siirtämään ne virtuaaliseen muotoon 13.4.2020 asti. Tämän jälkeen kerhotoimintaa voi jatkaa normaalisti, jollei hallitus jatka poikkeustilaa tätäkin pidemmälle. LUMA-keskus Suomi pyrkii tuottamaan mahdollisimman paljon virtuaalista materiaalia, jota se julkaisee verkkosivuillaan sekä sosiaalisen median kanavillaan kevään aikana.
ZAU-tuotteiden toimittajille kiitoslounas
Zonta-piiri 20:n palvelutoimikunnan edustajat Marjukka Aaltonen (takana oik.), Anna-Maija Hirvi ja Vuokko Skyttä olivat kutsuneet ZAU-kampanjan tavarantoimittajat yhteiselle lounaalle Helsingin ravintola Lasipalatsiin kiitokseksi hyvin sujuneesta yhteistyöstä. ZAU-heijastimia ja heijastavia käsineitä toimittaneen Moi&Co Oy:n eli Moikon Mari Heinonmäki (takana vas.) vietti lounashetken yrittäjän työkiireiden lomassa. Näyttävän kampanjakorun suunnitelleen House of Elliott Oy:n Liisa Elliott ei valitettavasti päässyt paikalle.
Teksti ja kuva: Vuokko Skyttä

Pohjoiskarjalaisesta ZAU-kerhosta video
ZI Piiri 20 ja LUMA-keskus Suomi tilasivat Lieksan Zonta-kerhon ja aluejohtajan aloitteesta MAT Future Visionin Mikko Tirkkoselta esittelyvideon Rantalan alakoulussa järjestetystä ZAU-kerhosta. Video on toteutettu suomeksi ja englanniksi, joten se on käytettävissä paikallisesti ja kansainvälisesti. Tavoitteena on, että se leviää mahdollisimman laajalle ja vie viestiä sekä Zonta-järjestöstä että ZAU-kerhoista. Katsele video yksin tai yhdessä, kerran tai useampia kertoja jamuista laittaa linkki jakoon! https://youtu.be/YeiaO7L3fLY
Vuokko Skyttä, ZI Piirin 20 palvelutoimikunta
ZAU Science Club operating in the middle of wilderness
ZI District 20 and LUMA Centre Finland commissioned a presentation video by Mikko Tirkkonen of MAT Future Vision on the ZAU Science Club in a local school, initiated by Zonta Club of Lieksa and their Area Director. The video is made both in Finnish and English, so it can be used locally and internationally. The goal is to spread the message from both the Zonta organization and the ZAU Science clubs as widely as possible. Watch the video alone or together with friends or family, and be sure to share the link! https://youtu.be/YeiaO7L3fLY
Vuokko Skyttä, ZI District 20 Service Committee
Kuvakaappaus videolta

Image capture from the video
ZAU-kampanja päättyi, ZAU-kerhot jatkavat
ZAU-kampanja päättyi virallisesti vuodenvaihteessa ja samalla myös varainkeruu. Käytännössä toiminta jatkuu ZAU-kerhojen muodossa, ja niinpä jatkossa kerrotaan entistä enemmän kerhotapahtumista. Kerhojen toimintaan osallistuvia tahoja pyydetään lähettämään tekstiä ja kuvia osoitteella service@zonta.fi tai zau@zonta.fi. Muistakaa että lasten vanhemmilta pitää olla aina lupa kuvien ottamiseen ja julkaisuun.
Lämmin kiitos kaikille, jotka ovat auttaneet varainhankinnassa ja luoneet edellytykset perustaa ZAU-kerhoja eri puolille maata! Syksyllä 2019 toimineet 39 ZAU-kerhoa 23 paikkakunnalla olivat erittäin suosittuja, ja jotkut koulut hakivat kerhoa uudestaan. Tänä keväänä käynnistyy 37 kerhoa 21 paikkakunnalla, ja kerhotoiminta jatkuu koko tämän vuoden. Kampanjan tavoitteena on 100 kerhoa ja 1 000 lasta.
ZAU-kerhoja käytännössä pyörittävälle LUMA-keskus Suomelle on tehty tähän mennessä kaksi lahjoitusta: 75 000 euroa Zonta-järjestön Pietarsaaren kevätseminaarissa huhtikuussa ja 65 000 euroa Helsingin 100-vuotisjuhlaseminaarissa marraskuussa. Vuoden 2019 loppuun mennessä kertyneet varat lahjoitetaan alkuvuodesta 2020.
Teksti ja kuva: Arja Schadewitz, Piirin 20 palvelutoimikunta

Kevään 2020 ZAU-kerhot haussa – hakuaika päättyy 12.11.2019
Koulut, seurakunnat ja muut yhteisöt voivat hakea 10-12-vuotiaille suunnattuja ZAU-kerhoja keväälle 2020.
Hakuaika on alkanut ja päättyy 12.11.2019. Zonta International Piiri 20:n rahoittamat ja LUMA-keskus Suomen toteuttamat luonnontieteellis-matemaattiset kerhot alkoivat syksyllä 2019 ja jatkuvat keväällä 2020. Syksyn aikana kerhoja on käynnistymässä 23 paikkakunnalla kaikkiaan 39 kappaletta. Tavoitteena on, että kerhoja saataisiin toteutettua kaikkiaan 100 ja osallistujia olisi vähintään 1 000.
Nyt kannattaa olla aktiivinen ja hakea omalle koululle/paikkakunnalle omaa ZAU-kerhoa. – Täältä löydät tarkempaa tietoa kerhoista ja kerhon hakemisesta.
Zonta teki toisen ZAU-kampanjalahjoituksen
Työelämän perinteiset sukupuoliroolit näkyvät edelleen vahvasti nuorten ammatinvalinnoissa. Pojat opiskelevat insinööreiksi ja tytöt sairaanhoitajiksi. Keväällä 2018 käynnistetyllä ZAU-kampanjalla on kerätty varoja, joiden avulla LUMA-keskus Suomi -verkosto järjestää ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuvaa ja tiedeaineisiin liittyvää ZAU-kerhotoimintaa, jonka tavoitteena on innostaa tyttöjä opiskelemaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita ja hakeutumaan myöhemmin paremmin palkatuille teknologia-aloille.
Helsingin kaupunginteatterissa 8.11.2019 pidetyssä Zonta 100 -juhlaseminaarissa Governor Lea Helle luovutti Zonta-järjestön puolesta 65 000 euron lahjoituksen, jonka vastaanotti LUMA-keskus Suomen puolesta johtaja, professori Maija Aksela. Ensimmäinen lahjoitus, suuruudeltaan 75 000 euroa, tehtiin Pietarsaaressa zontien kevätseminaarissa keväällä 2019. Näillä yhteensä 140 000 eurolla pystytään järjestämään 100 kerhoa 1 000 lapselle, mikä oli ZAU-kampanjan alkuperäinen tavoite. Kampanjan varainkeruu jatkuu vuoden 2019 loppuun.

Kuvassa oik. ZAU-koordinaattori Iisa Rautiainen ja johtaja Maija Aksela LUMA-keskus Suomesta sekä Zonta-järjestöä edustaneet Lea Helle ja Vuokko Skyttä. (Kuva: Tero Pajukallio)
St1:n perustaja Mika Anttonen kannustaa tyttöjä matematiikan opiskeluun
St1-konsernin perustaja ja pääomistaja Mika Anttonen taistelee puhtaan energian puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan. St1-konsernissa etsitään ja kehitetään maaimanlaajuisesti toimivia ja skaalautuvia energiaratkaisuja kuten geolämmön hyväksikäyttöä, polttoaineen tekemistä jätteistä sekä hiilen sidontaa metsittämällä Afrikan pohjoisosia.
Mika Anttonen on todennut julkisuudessa, että paras ympäristöteko on kouluttaa tyttöjä. ZAU-kampanjan tavoitteena on innostaa tyttöjä opiskelemaan matemaattis luonnontieteellisiä aineita ja hakeutumaan hyvin palkatuille teknologia-aloille.
Videon Mika Anttosen puheenvuorosta löydät täältä

Mika Anttonen (Kuva: Janne Schadewitz)
Innostuneita ZAU-kerholaisia Kiiminkijoen peruskoulussa
Olemme järjestäneet Kiimingissä Kiiminkijoen peruskoulussa ZAU-kerhon syys- ja lokakuussa, ja marras-joulukuussa on tulossa vielä kolme kerhokertaa.
Olen itse ZAU-kerhon aloitteellinen ja sen ohjaaja. Laitoin ilmoittautumiskaavakkeen näkyviin päivää aikaisemmin ennen kerhon aloituspäivää ja pelkäsin, että siihen ei ehtisi tulla riittävästi ilmoittautumisia. Kävi päinvastoin: parissa tunnissa kerho oli täyteen buukattu, eivätkä kaikki halukkaat päässeet mukaan. Toivottavasti saamme toisenkin kerhon!
Kerhoon osallistuu seitsemän tyttöä ja viisi poikaa 3.–5. luokalta. Kokoonnumme keskiviikkoisin kuusi kertaa, aina 1,5 tuntia kerrallaan. Olemme tehneet mm. hometutkimuksen, tussikromatografiaa, valmistaneet kuivajääsorbettia suolan ja jääpalojen avulla, löllölimaa, maidosta muovia etikan avulla sekä tulivuoren.


Olemme saaneet kerhosta hienoa palautetta:
- Oli kivaa.
- Mielenkiintoinen kerho.
- Kivat tutkimukset.
- Tämäkin kerhokerta oli aivan mahtava! Hyvä että järjestit tämän kerhon.
- Tämä kerho on maailman paras( kerho), koska kaikki on iloisia, vaikka olisikin huono päivä.
Onkin ollut ilahduttavaa nähdä, että lapset ovat todella kiinnostuneita matematiikasta, teknologiasta ja luonnontieteistä. Kerho on hyvä kannustin opiskeluun ja myöhemmin ammattiin.
Teksti ja kuvat: Nina Ågren, luokanopettaja, ZAU-kerhon ohjaaja, Kiiminkijoen peruskoulu, Kiiminki
Peking +25 -kansalaisraportti julkaistu 3.10.2019
Tyttöjen ja naisten asemassa on edelleen paljon parannettavaa kaikilla yhteiskunnan aloilla myös Suomessa. Asia käy ilmi Tehdään tasa-arvo! Mikä on naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien tilanne Suomessa? Peking +25 -raportista, jonka laati Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä yli 40 kansalaisjärjestön kanssa. Lue raportti täällä!
Lähde: Naisjärjestöjen Keskusliitto, linkki: https://www.naisjarjestot.fi/ajankohtaista-1977405606/
Hyväntekeväisyyspäivän 5.9.2019 katutapahtuma Helsingissä ja yleisötilaisuus Oodissa
Zonta-kerho Helsinki IV organisoi pääkaupunkiseudulla katutapahtuman ja yleisötilaisuuden syyskuun someteeman ”Zontat kolmannen sektorin aktiivisina toimijoina” merkeissä.
Tietoa zontien toiminnasta tarvitaan
Pääkaupunkiseudun katutapahtumaan aamupäivällä 5.9.2019 osallistui noin 15 reipasta zontaa Helsingistä, Vantaalta ja Mikkelistä. Narinkkatorilla, Kauppatorilla ja rautatieaseman aukiolla lähestyttiin erilaisia ihmisiä – eri-ikäisiä tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä ja kerrottiin zontien tekemästä työstä ja jaettiin satiinirannekkeita. Suuri osa ihmisistä oli kiireisiä osoittaen, ettei ole aikaa tai kiinnostusta. Kuitenkin myös todella moni jäi keskustelemaan. Positiivisia kohtaamisia oli paljon. Erityisesti mieleen jäivät nuoret ja hyvin iäkkäät sekä miehet, jotka tiedustelivat, kuinka voivat lahjoittaa rahaa hankkeisiimme. Koskettavaa oli myös tavata väkivaltaa kohdanneita nuoria naisia. Pääasia ei ollut kerätä rahaa, vaan kertoa zontien työstä. Tavoite toteutui mainiosti: tavoitimme yli 300 henkilöä – ei huono saavutus vajaassa parissa tunnissa.
Keskustelu ja vuorovaikutus auttavat vaikuttamistoiminnassa
Iltapäivän luento- ja keskustelutilaisuuteen uudessa keskuskirjasto Oodissa osallistui noin 30 kuulijaa, zontia tukiverkostoineen. Päivän puheenjohtajana toimi Zonta-kerho Helsinki IV:n varapuheenjohtaja Anja Rouhiainen. Omassa puheenvuorossaan hän kertoi zontien kansallisista ja kansainvälisistä hankkeista. Piirin 20 palvelutoimikunnasta Anna-Maija Hirvi, HKI IV, esitteli Keltaisen Ruusun ZAU-kampanjaamme ja tyttöjen rohkaisua matemaattis – luonnontieteellisten opintojen pariin. Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaa avasi tyttöjen turvallisuustilannetta ja sen parantamiseksi tehtävää työtä. Tilaisuuden lopuksi sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikko toi tervehdyksen Eduskunnasta kertomalla, miten tyttöjen ja naisten tasa-arvo on kehittynyt ja mitä ajankohtaista tasa-arvotyössä on meneillään.
Kaikki puheenvuorot olivat erinomaisia ja virittivät aktiivisen keskustelun. Tapahtumapäivämme todisti, että yhteistyö on voimaa ja yhdessä voidaan viedä asioita eteenpäin.

Milla Kalliomaa (Kuva Arja Schadewitz)

Paula Risikko (Kuva Arja Schadewitz)

Oodin yleisöä (Kuva Yrjö Piirto)
ZAU-kerhotoiminta on käynnistynyt
Syksyn 2019 aikana on alkamassa yhteensä 39 ZAU-tiedekerhoa eri puolilla Suomea, yhteensä 23 eri paikkakunnalla. Näiden kerhojen kautta voimme innostaa liki 600 lasta ja nuorta luonnontieteiden ja teknologian pariin!
ZAU-kerhokuulumisia Mia-Mari Lahdelta Heinolasta: ”Ensimmäinen kerhokerta on takana ja ihan mahtava fiilis. Tänään suoritimme varoitusmerkkipassit, laitettiin hometutkimus alulle ja jäädytettiin hedelmäsose jääpalojen ja suolan avulla. Meillä on 16 kerholaista ja 20 odottaa jonossa, milloin toinen kattaus kerhoa järjestetään. Iloista syksyä kaikkiin ZAU-kerhoihin Heinolasta!”
Eva Biaudets åsikter om ZAU-kampanjen på video
Nu finns det äntligen en ZAU-video på svenska! Eva Biaudet, riksdagsledamot och NJKL:s styrelseordförande, uppmuntrar dagens ungdomar till djärva val när de funderar på vad de ska studera.
”Man ska vara nyfiken, försöka samla mod och pröva på olika saker. Våga drömma stort! Tänk på vad du vill bli och hoppa i”, uppmanar hon. Målet med ZAU-kampanjen är att inspirera och uppmuntra flickor att intressera sig i och studera matematik, naturvetenskaper och teknologi.
Se videon här
Suomenkielinen video löytyy täältä
(Foto Arja Schadewitz)

Ensimmäiset ZAU-kerhot käynnistyvät syksyllä 2019
Ainakin 22 ZAU-kerhoa näyttäisi pääsevän aloittamaan syksyllä. Koska kaikkiin haettuihin kerhoihin ei pystytty löytämään ohjaajaa, hakuaikaa jatkettiin toukokuun loppuun. Ohjaajahakua jatketaan syksyllä. Kerhotoiminnan on tarkoitus jatkua ZAU-kampanjalla kerätyillä varoilla vuonna 2020. Lue lisää täältä.
Zonta ja ZAU Maailma kylässä -tapahtumassa
Alue 1:n zontat esittelivät järjestönsä toimintaa ja erityisesti ZAU-kampanjaa Maailma kylässä -tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä 25.–26.5.2019. Väkeä kävi kaikkiaan 45 000, joskin Mahdollisuuksien tori -teltassa oli tänä vuonna edellisvuosia hiljaisempaa.
Tämän vuoden tapahtuman teemana oli ilmastonmuutos, ja ensi vuonna se on tulevaisuus. Toivottavasti myös zontat ovat mukana tekemässä tulevaisuutta.
(Kuva: Vuokko Skyttä)

ZAU-kerhojen haut käynnissä
Koulujen ja muiden tahojen ZAU-kerhohaku on käynnissä. Samoin on käynnissä ZAU-kerho-ohjaajahaku. Hakuajat kesän ja syksyn 2019 kerhoihin päättyvät 30.4., ja valintapäätöksistä ilmoitetaan 21.5. Pääkaupunkiseudulla on jo käynnissä kaksi pilottikerhoa. Lue lisää täältä

Zonta teki ensimmäisen ZAU-kampanjalahjoituksen

Zonta-järjestö on tehnyt ensimmäisen, 75 000 euron suuruisen lahjoituksen ZAU-kerhotoiminnasta vastaavalle yhteistyökumppani LUMA-keskus Suomelle. Pietarsaaren kevätseminaarissa 27.4.2019 Piirin 20 Governor Lea Helle luovutti lahjoituksen fil. toht. Maarit Mäkelälle, joka vastaanotti sen LUMA-keskus Suomen puolesta. Toinen lahjoitus tehdään Helsingissä Zontan 100-vuotisjuhlaseminaarissa 8.11.2019. Lue lehdistötiedote täältä.
Kuvassa oikealla Maarit Mäkelä LUMA-keskus Pohjanmaasta sekä Lea Helle ja Vuokko Skyttä Zonta International Piiristä 20. (Kuva: Arja Schadewitz)
ZAU! Zontat kannustavat Naisleijonia

Naisen teko 2018 ja Naisleijonat
Tuusulan piirikokouksessa ZI Piiri 20 palkitsi näyttelijä Seela Sellan ja jääkiekon Suomen maajoukkueen Naisleijonat Naisen teko-kunniamaininnalla.
Naisleijonien General manager Tuula Puputti kutsui zontia katsomaan MM-kisojen Suomi-Sveitsi-ottelua. Yhdeksän zontaa ja yksi zontaboy olivat nauttimassa hyvästä, vauhdikkaasta kiekosta ja mukavasta tunnelmasta, jotkut ihan ensimmäistä kertaa jännittämässä. Ottelu päättyi Suomen voittoon 6-2.
Piiri 20 Palvelutoimikunta
ZAU-kampanjalla kannustusta matematiikan haltuun ottoon
Lohjan Zonta-kerhon kevään 2019 palkinnot liittyvät Zonta International -järjestön Suomen laajuiseen ZAU-kampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä 10 – 12 -vuotiaiden tyttöjen kiinnostusta hakeutua matemaattis-luonnontieteellisille ja teknologian aloille. Näin voitaisiin oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten aloihin.
Stipendi kannustaa tulevaa taloustieteilijää
Matemaattisten taitojen opiskeluun on lähtenyt rohkeasti myös tämän vuoden opiskelijastipendin saanut Nea Tiililä. Hän opiskelee viidettä vuottaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, ja tekee graduaan aiheenaan kotitalouksien velkaantumisen riskit ja niiden vaikutus kokonaistalouteen. Tavoitteena on selvittää mm., miten näitä riskejä ja niiden vaikutuksia voisi hillitä.
– Pitkän aikavälin tavoitteeni on kehittyä erinomaiseksi talous- ja rahapolitiikan osaajaksi niin, että halutessani voin kokea olevani tarpeeksi pätevä hakemaan erittäin miesvoittoisia tehtäviä talouspolitiikan päätöksenteossa, perusteli Nea stipendihakemustaan.
– Lohjan Zonta-kerhon myöntämä stipendi auttaa minua keskittymään taloustieteen graduuni, kiitti Nea Tiililä.
Matematiikka on iloinen asia
– Lapsia kannattaa tukea matematiikan pariin jo pienenä, iloisesti ja leikkien, sanoo kasvatustieteen professori, tohtori Minna Hannula-Sormunen. Leikin varjolla voidaan laskea vaikkapa aamulla päiväkodissa, montako kaveria on tänään paikalla tai kuinka monta punaista saapasparia eteisessä on.
Lohjan Zonta-kerho jakoi vuosittaisessa naisten päivän tapahtumassaan, Z-Jazzeilla, Naisen teko -kunniamaininnan iloisen matematiikan puolesta puhuvalle Minna Hannula-Sormuselle.
Sammatissa asuvan Hannula-Sormunen puhuu työkseen varhaisen, leikin kautta lähestyttävän matematiikanopetuksen puolesta. Hänen eritysalueenaan Turun yliopistossa on varhaiset matemaattiset taidot ja digitaaliset oppimisympäristöt. Hän on yksi Pikkumetsän esiopetus- ja Nallematematiikka-oppimateriaalien tekijöistä ja kannustaa matemaattisten taitojen opetteluun jo päiväkodissa. Verkossa on tarjolla päiväkotien henkilökunnalle maksutonta, opetushallinnon rahoittaman hankkeen tuottamaa Joustavaa matematiikkaa -täydennyskoulutusta pikkumatikan eli päiväkotien matemaattisten taitojen opetteluun.
Minna Hannula-Sormusen tervehdys ja tietoa menetelmästä
Lähde: Zonta Club of Lohja
Terveiset Eurooppa-seminaarista
Tartossa 8.–10.2.2019 pidetyssä Zonta-järjestön 8. Eurooppa-seminaarissa oli lähes 300 osanottajaa 20 maasta ja 120 kerhosta. Päällimmäisenä teemana olivat arvot. Seminaarissa heräsi monenlaisia kysymyksiä. Pitäisikö arvoja päivittää ajan hengen mukaisesti? Ovatko naisten oikeudet itsestään selvyys vai pitääkö niiden puolesta jatkuvasti taistella? Voiko maailmankuvaa muodostaa sen mukaan, mitä omasta ikkunasta näkyy, kun muilla on eri ikkunat ja erilaiset näkymät?
Piirin 20 palvelutoimikunnan myyntipöydän äärellä virisi vilkkaita keskusteluja ZAU-kampanjasta. Vas. Vuokko Skyttä, Seija Heikkinen ja Kaisa-Liisa Pehkonen-Suoranta. (Kuva: Arja Schadewitz)

Tiedeleikkejä sisällä ja ulkona
LUMA-kerhotoiminnan asiantuntija, lastentarhanopettaja Kirsi Rehunen on kirjoittanut kirjan Tiedeleikkejä pikkututkijoille.
Kirja innostaa aikuisia antamaan tilaa lasten ihmettelylle, tarttumaan heidän kysymyksiinsä ja synnyttämään yhteisiä tiedeleikkejä pihalla, metsässä, rannassa ja sisällä.
Lue lisää täältä
Alakoulun oppilaan näkemyksiä sukupuolieroista
Jalkauduimme selvittämään ZAU-kampanjassa käsiteltäviä sukupuolieroja sinne, missä niiden ehkä vähiten toivotaan nykypäivänä näkyvän. Eli ala-asteikäisen koululaisen maailmaan. Minkälaisia ajatuksia jo toivottavasti menneisyyteen siirtynyt sukupuolia jaotteleva ja nyttemmin uudistunut koulujärjestelmä herättää nykylapsessa? Lue koko haastattelu täältä
Zonta kannustaa tyttöjä opiskelemaan
Tulevaisuus tarvitsee osaavia naisia, niin insinöörejä kuin humanisteja. Professori Mari Lundström Aalto yliopistosta kertoo, että tekniikan alojen koulutukseen ja työelämään tarvitaan naisia rakentamaan parempaa tulevaisuutta: Video
Tulevaisuus on tässä – vaihtoehtoja löytyy, webinaaritaltiointi
Aalto-yliopiston tiloissa, auditorio Lumituulessa Dipolissa järjestettiin 17.1.2019 luentotilaisuus ja webinaari, jossa yhdistyivät Zonta International 100-juhlavuoden käynnistyminen, tammikuun someteema (Naisten ja tyttöjen koulutus ja sijoittuminen työelämään), Keltaisen Ruusun kampanja ZAU (LUMA-kerhojen perustaminen alakouluihin) sekä Amelia Earhart-tapahtuma.
Webinaaritaltiointi löytyy täältä
ZAU-kampanja esillä Tieteen päivillä
Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestettiin Helsingissä 9.–13.1.2019 teemalla Rohkeus – Mod. Keskenään hyvin erilaisista keskusteluista ja luennoista löytyy jotain yhteistä: rohkeus on usein rajojen ylittämistä. Rohkeita rajanylityksiä tarvitaan, kun muutetaan vallalla olevia käsityksiä. LUMA-keskus Suomen kanssa tehtävä yhteistyö tarjosi mahdollisuuden esitellä Zonta-järjestöä ja ZAU-kampanjaa omalla osastolla.
Zontan juhlavuosi käynnistyy
Zonta International viettää 100-vuotisjuhlaa vuonna 2019. Sitä juhlistetaan mm. koko vuoden jatkuvalla sosiaalisen median kampanjalla, joka kattaa Zonta-toiminnan eri osa-alueet. Tammikuun teema ”Naisten ja tyttöjen koulutus ja sijoittuminen työelämään” liittyy luontevasti ZI Piirin 20 ZAU-kampanjaan. Seuraa viikoittain vaihtuvia aiheita ZAU-kampanjan omista sosiaalisen median kanavista.
Facebook: https://www.facebook.com/zaukampanja
Twitter: @ZontaDistrict20
Instagram: #zaukampanja

ZAU-hankkeen esittely
ZAU on Zonta-järjestön ja LUMA-keskus Suomen yhteistyöhanke, jolla halutaan tukea tyttöjen tiedekasvatusta kerhotoiminnan avulla ja rohkaista heitä uskomaan omiin kykyihinsä. Koordinaattorina toimiva Iisa Rautiainen LUMA-keskus Suomesta esittelee hanketta lähemmin ja näyttää esimerkkejä LUMA-keskus Suomen kerhotoiminnasta. Katso video täältä.
Tuottaja-muusikko Sampsa Astala antoi oman panoksensa ZAU-kampanjabiisiin
Zonta-järjestö sai ZAU-kampanjaansa varten räätälöidyn Voima-tunnuskappaleen Suomessa hyvin menestyneeltä räppäriltä Tuomas Kauhaselta sekä tämän taustajoukoilta. So Music Finland Oy:n studiolla Helsingin Konalassa kappaleen soundi sai Sampsa Astalan masteroinnissa eli jälkikäsittelyssä lopullisen muotonsa. Lue koko haastattelu täältä. Voima-räpin studioversion löydät täältä. Katso live-video täältä.
ZAU-startti Helsingin yliopistolla
Yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat vuonna 2020 siten, että iso osa valitaan ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Niinpä kannattaa harkita tarkkaan, mitä aineita kannattaa valita lukiossa ja mitä kirjoittaa, ettei sulje pois liian monia jatko-opiskelumahdollisuuksia jo varhaisessa vaiheessa.
Helsingin yliopiston tiloissa 25.9.2018 pidetyssä ZAU-tapahtumassa noin 40 henkeä sai kuunnella asiantuntevia alustuksia aiheeseen liittyen. Puhujina olivat asiantuntija Ninna Malinen ja apulaisprofessori Anu Airaksinen Helsingin yliopistosta sekä vastaava tutkija Päivi Myllärinen Valiosta. Kommenttipuheenvuoron piti johtava asiantuntija Leena Pöntynen Teknologiateollisuus ry:stä. ZAU-tapahtuman juontajana toimi professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta. Hän on lisäksi LUMA-keskus Suomen johtaja.
Tilaisuudessa myös tehtiin tutuksi ZAU-kampanjaa ja myytiin ZAU-tuotteita. Samalla käynnistettiin virallisesti kampanjan varainkeruu.
Teksti ja kuva Vuokko Skyttä

Teknologiateollisuuden MyTech -ohjelman esittely: https://youtu.be/ray4jiTb4aQ
ZAU-kampanja esillä kesän 2018 tapahtumissa
Kesän aikana ZAU-kampanja sai julkisuutta sekä meillä että muualla. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettyyn Zonta Internationalin 64. yleiskokoukseen Japanin Jokohamassa osallistui Suomesta ja Virosta noin 80 henkilöä. Heillä oli epävirallisena tehtävänään ZAU-kampanjan markkinointi. Kampanja herättikin kiinnostusta, ja ainakin Saksan ja Australian zontat halusivat siitä lisätietoa.
Suomalaisilla zontilla oli tarjolla tiedon ohella ZAU-pinssejä ja muita kampanjatuotteita. Zonta-kerhot voivat tilata pinssejä osoitteesta zau@zonta.fi tai service@zonta.fi hintaan 2 € / kpl ja 15 € / 10 kpl. Pinssin läpimitta on 25 mm.
Porin SuomiAreenalla oli heti tapahtuman aloituspäivänä 16.7. Zonta-järjestön ja soroptimistien yhteinen keskustelutilaisuus. Aiheena ei toki ollut ZAU vaan lähisuhdeväkivalta, mutta ZAU-kampanjatuotteita ja pinssejä oli tarjolla kiinnostuneille.

Jokohaman yleiskokoukseen osallistuneet Seija Heikkinen (vas.) ja Vuokko Skyttä Piirin 20 Palvelutoimikunnasta kantoivat ylpeinä ZAU-pinssejään. (Kuva Vuokko Skytän albumi)

ZAU-pinssin värit ovat ”Cyan” ja ”Gold” Zonta Internationalin graafisten ohjeiden mukaisesti. (Kuva Arja Schadewitz)
Tuomas Kauhanen teki tasa-arvokampanjabiisin yhdessä huipputuottajien kanssa
Zonta-järjestö pyysi kultaa sekä platinaa myynyttä räppäri Tuomas Kauhasta mukaan ZAU-kampanjaansa. Kappaleella Voima otetaan kantaa työelämän ja koulutuksen sukupuolieroihin. Biisin on tarkoitus ravistella vanhentuneita kasvatusmalleja, jotka ohjaavat tyttöjä liikaa perinteisiksi mielletyille naisten aloille sen sijaan, että matemaattis-luonnontieteellisiä aloja opiskeltaisiin enemmän yli sukupuolirajojen. Lue koko haastattelu täältä. Voima-räpin sanat löydät täältä. Katso Voima-videot täältä.
Zontat ja ZAU Maailma kylässä -festivaalilla 26.-27.5.2018
Zonta International Piirin 20 zontat esittelivät järjestön toimintaa Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä 26.–27.5.2018. Karkit maistuivat kävijöille, ja samalla sujautettiin Zonta-tietoutta mukaan, niin miehille kuin naisille, nuorille ja vanhoille.
Esittelypöydän ääressä vuorollaan päivystänyt Sirkka-Liisa Rautioaho toteaa: ”Kontaktit olivat iloisia! Muun muassa nuoret pojat saivat tietää, että tyttöystäviä on kunnioitettava eikä koskaan saa käyttää väkivaltaa. Jotkut nyökkäilivät vakavina: ‘kyllä, joo’, ja toiset lupasivat pyhästi muistaa asian siksi, kun saivat karkin.”
”Ihan paras oli 12-vuotias poika”, Sirkka jatkaa. ”Siinä missä moni aikuinen lähinnä väisteli kontaktia, hän lähestyi avoimesti tiskiä, ja kysyi, mikä tää teidän juttu niiku oikein on. Kerroimme tiiviissä lauseessa kaikenlaista, ja pojan korviin tarttui ihmiskaupan ehkäisy. Poika alkoi syvästi pohtia asiaa, ja kysyi, onko Suomessakin sellaista, paljonko rahaa pitää sijoittaa yhden ihmisen vapauttamiseen jne. Aivan loistava tulevaisuus meillä kun tällaisia nuoria on joukossamme!”
ZAU! Zonta-tietoutta hymyn ja karkkien kera.
Kuva Leena Puranen
Tervehtimässä käynyt Ben Zyskowicz muisti zontat Porin Suomi-Areenalta.
Kuva Sirkka-Liisa Rautioaho