ZAU-lahjoitukset

ZAU-kampanjan tärkein varainkeruumuoto on lahjoittaminen. Lahjoituksia voi tehdä tilille Zonta International Piiri 20 FI73 1078 3000 2062 18 viite 1800034 (Poliisihallinnon lupa RA/2018/394). ZAU-kampanjasivulla on valmiina LAHJOITA-nappi, joka aktivoituu sen jälkeen, kun tarvittava järjestelmä on saatu rakennettua sivuille.

Terveiset Eurooppa-seminaarista

Tartossa 8.–10.2.2019 pidetyssä Zonta-järjestön 8. Eurooppa-seminaarissa oli lähes 300 osanottajaa 20 maasta ja 120 kerhosta. Päällimmäisenä teemana olivat arvot. Seminaarissa heräsi monenlaisia kysymyksiä. Pitäisikö arvoja päivittää ajan hengen mukaisesti? Ovatko naisen oikeudet itsestään selvyys vai pitääkö niiden puolesta jatkuvasti taistella? Voiko maailmankuvaa muodostaa sen mukaan, mitä omasta ikkunasta näkyy, kun muilla on eri ikkunat ja erilaiset näkymät?

Piirin 20 palvelutoimikunnan myyntipöydän äärellä virisi vilkkaita keskusteluja ZAU-kampanjasta. Vas. Vuokko Skyttä, Seija Heikkinen ja Kaisa-Liisa Pehkonen-Suoranta. (Kuva: Arja Schadewitz)

Tiedeleikkejä sisällä ja ulkona

LUMA-kerhotoiminnan asiantuntija, lastentarhanopettaja Kirsi Rehunen on kirjoittanut kirjan Tiedeleikkejä pikkututkijoille.

Kirja innostaa aikuisia antamaan tilaa lasten ihmettelylle, tarttumaan heidän kysymyksiinsä ja synnyttämään yhteisiä tiedeleikkejä pihalla, metsässä, rannassa ja sisällä.

Lue lisää täältä

Alakoulun oppilaan näkemyksiä sukupuolieroista 

Jalkauduimme selvittämään ZAU-kampanjassa käsiteltäviä sukupuolieroja sinne, missä niiden ehkä vähiten toivotaan nykypäivänä näkyvän. Eli ala-asteikäisen koululaisen maailmaan. Minkälaisia ajatuksia jo toivottavasti menneisyyteen siirtynyt sukupuolia jaotteleva ja nyttemmin uudistunut koulujärjestelmä herättää nykylapsessa? Lue koko haastattelu täältä

Zonta kannustaa tyttöjä opiskelemaan

Tulevaisuus tarvitsee osaavia naisia, niin insinöörejä kuin humanisteja. Professori Mari Lundström Aalto yliopistosta kertoo, että tekniikan alojen koulutukseen ja työelämään tarvitaan naisia rakentamaan parempaa tulevaisuutta:   Video

 

Tulevaisuus on tässä – vaihtoehtoja löytyy, webinaaritaltiointi

Aalto-yliopiston tiloissa, auditorio Lumituulessa Dipolissa järjestettiin 17.1.2019 luentotilaisuus ja webinaari, jossa yhdistyivät Zonta International 100-juhlavuoden käynnistyminen, tammikuun someteema (Naisten ja tyttöjen koulutus ja sijoittuminen työelämään), Keltaisen Ruusun kampanja ZAU (LUMA-kerhojen perustaminen alakouluihin) sekä Amelia Earhart-tapahtuma.

Webinaaritaltiointi löytyy täältä

ZAU-kampanja esillä Tieteen päivillä

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestettiin Helsingissä 9.–13.1.2019 teemalla Rohkeus – Mod. Keskenään hyvin erilaisista keskusteluista ja luennoista löytyy jotain yhteistä: rohkeus on usein rajojen ylittämistä. Rohkeita rajanylityksiä tarvitaan, kun muutetaan vallalla olevia käsityksiä. LUMA-keskus Suomen kanssa tehtävä yhteistyö tarjosi mahdollisuuden esitellä Zonta-järjestöä ja ZAU-kampanjaa omalla osastolla.

Zontan juhlavuosi käynnistyy

Zonta International viettää 100-vuotisjuhlaa vuonna 2019. Sitä juhlistetaan mm. koko vuoden jatkuvalla sosiaalisen median kampanjalla, joka kattaa Zonta-toiminnan eri osa-alueet. Tammikuun teema ”Naisten ja tyttöjen koulutus ja sijoittuminen työelämään” liittyy luontevasti ZI Piirin 20 ZAU-kampanjaan. Seuraa viikoittain vaihtuvia aiheita ZAU-kampanjan omista sosiaalisen median kanavista.

Facebook: https://www.facebook.com/zaukampanja

Twitter: @ZontaDistrict20

Instagram: #zaukampanja

ZAU-hankkeen esittely

ZAU on Zonta-järjestön ja LUMA-keskus Suomen yhteistyöhanke, jolla halutaan tukea tyttöjen tiedekasvatusta kerhotoiminnan avulla ja rohkaista heitä uskomaan omiin kykyihinsä. Koordinaattorina toimiva Iisa Rautiainen LUMA-keskus Suomesta esittelee hanketta lähemmin ja näyttää esimerkkejä LUMA-keskus Suomen kerhotoiminnasta. Katso video täältä.

Tuottaja-muusikko Sampsa Astala antoi oman panoksensa ZAU-kampanjabiisiin

Zonta-järjestö sai ZAU-kampanjaansa varten räätälöidyn Voima-tunnuskappaleen Suomessa hyvin menestyneeltä räppäriltä Tuomas Kauhaselta sekä tämän taustajoukoilta. So Music Finland Oy:n studiolla Helsingin Konalassa kappaleen soundi sai Sampsa Astalan masteroinnissa eli jälkikäsittelyssä lopullisen muotonsa. Lue koko haastattelu täältä. Voima-räpin studioversion löydät täältä. Katso live-video täältä.

ZAU-startti Helsingin yliopistolla

Yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat vuonna 2020 siten, että iso osa valitaan ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Niinpä kannattaa harkita tarkkaan, mitä aineita kannattaa valita lukiossa ja mitä kirjoittaa, ettei sulje pois liian monia jatko-opiskelumahdollisuuksia jo varhaisessa vaiheessa.

Helsingin yliopiston tiloissa 25.9.2018 pidetyssä ZAU-tapahtumassa noin 40 henkeä sai kuunnella asiantuntevia alustuksia aiheeseen liittyen. Puhujina olivat asiantuntija Ninna Malinen ja apulaisprofessori Anu Airaksinen Helsingin yliopistosta sekä vastaava tutkija Päivi Myllärinen Valiosta. Kommenttipuheenvuoron piti johtava asiantuntija Leena Pöntynen Teknologiateollisuus ry:stä. ZAU-tapahtuman juontajana toimi professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta. Hän on lisäksi LUMA-keskus Suomen johtaja.

Tilaisuudessa myös tehtiin tutuksi ZAU-kampanjaa ja myytiin ZAU-tuotteita. Samalla käynnistettiin virallisesti kampanjan varainkeruu.

Teksti ja kuva Vuokko Skyttä

Teknologiateollisuuden MyTech -ohjelman esittely: https://youtu.be/ray4jiTb4aQ

ZAU-kampanja esillä kesän 2018 tapahtumissa

Kesän aikana ZAU-kampanja sai julkisuutta sekä meillä että muualla. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettyyn Zonta Internationalin 64. yleiskokoukseen Japanin Jokohamassa osallistui Suomesta ja Virosta noin 80 henkilöä. Heillä oli epävirallisena tehtävänään ZAU-kampanjan markkinointi. Kampanja herättikin kiinnostusta, ja ainakin Saksan ja Australian zontat halusivat siitä lisätietoa.

Suomalaisilla zontilla oli tarjolla tiedon ohella ZAU-pinssejä ja muita kampanjatuotteita. Zonta-kerhot voivat tilata pinssejä osoitteesta zau@zonta.fi tai service@zonta.fi hintaan 2 € / kpl ja 15 € / 10 kpl. Pinssin läpimitta on 25 mm.

Porin SuomiAreenalla oli heti tapahtuman aloituspäivänä 16.7. Zonta-järjestön ja soroptimistien yhteinen keskustelutilaisuus. Aiheena ei toki ollut ZAU vaan lähisuhdeväkivalta, mutta ZAU-kampanjatuotteita ja pinssejä oli tarjolla kiinnostuneille.

Jokohaman yleiskokoukseen osallistuneet Seija Heikkinen (vas.) ja Vuokko Skyttä Piirin 20 Palvelutoimikunnasta kantoivat ylpeinä ZAU-pinssejään. (Kuva Vuokko Skytän albumi)

ZAU-pinssin värit ovat ”Cyan” ja ”Gold” Zonta Internationalin graafisten ohjeiden mukaisesti. (Kuva Arja Schadewitz)

Tuomas Kauhanen teki tasa-arvokampanjabiisin yhdessä huipputuottajien kanssa

Zonta-järjestö pyysi kultaa sekä platinaa myynyttä räppäri Tuomas Kauhasta mukaan ZAU-kampanjaansa. Kappaleella Voima otetaan kantaa työelämän ja koulutuksen sukupuolieroihin. Biisin on tarkoitus ravistella vanhentuneita kasvatusmalleja, jotka ohjaavat tyttöjä liikaa perinteisiksi mielletyille naisten aloille sen sijaan, että matemaattis-luonnontieteellisiä aloja opiskeltaisiin enemmän yli sukupuolirajojen. Lue koko haastattelu täältäVoima-räpin sanat löydät täältäKatso Voima-videot täältä.

Zontat ja ZAU Maailma kylässä -festivaalilla 26.-27.5.2018

Zonta International Piirin 20 zontat esittelivät järjestön toimintaa Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä 26.–27.5.2018. Karkit maistuivat kävijöille, ja samalla sujautettiin Zonta-tietoutta mukaan, niin miehille kuin naisille, nuorille ja vanhoille.

Esittelypöydän ääressä vuorollaan päivystänyt Sirkka-Liisa Rautioaho toteaa: ”Kontaktit olivat iloisia! Muun muassa nuoret pojat saivat tietää, että tyttöystäviä on kunnioitettava eikä koskaan saa käyttää väkivaltaa. Jotkut nyökkäilivät vakavina: ‘kyllä, joo’, ja toiset lupasivat pyhästi muistaa asian siksi, kun saivat karkin.”

”Ihan paras oli 12-vuotias poika”, Sirkka jatkaa. ”Siinä missä moni aikuinen lähinnä väisteli kontaktia, hän lähestyi avoimesti tiskiä, ja kysyi, mikä tää teidän juttu niiku oikein on. Kerroimme tiiviissä lauseessa kaikenlaista, ja pojan korviin tarttui ihmiskaupan ehkäisy. Poika alkoi syvästi pohtia asiaa, ja kysyi, onko Suomessakin sellaista, paljonko rahaa pitää sijoittaa yhden ihmisen vapauttamiseen jne. Aivan loistava tulevaisuus meillä kun tällaisia nuoria on joukossamme!”

ZAU! Zonta-tietoutta hymyn ja karkkien kera.

Kuva Leena Puranen

Tervehtimässä käynyt Ben Zyskowicz muisti zontat Porin Suomi-Areenalta.

Kuva Sirkka-Liisa Rautioaho

ZAU -kick off 14.4.2018 Hanasaaressa

ZAU Learning Cafe 13.4.2018 Helsingissä.