Yölento – kiehtovat pöllöt -näyttely Alvar Aallon suunnittelemassa Villa Kantolassa

Pöllöveistokset toivottivat näyttelyvieraat tervetulleiksi jo ulko-ovella. Sisällä avautui valoisa ala-aula, jossa iso ikkuna antoi merelle ja jossa tutut Aallon huonekalut olivat täydessä sopusoinnussa pöllövitriinien kanssa.

Kotkan zonta-kerhon jäsenen Riitta Relander-Horon suuri pöllö-projekti oli zontien 2017 alkaneen mentorinti-ohjelman erikoisin aihepiiri.  Antoisan mentori-aktori -yhteistyön tuloksena Riitan yli tuhat pöllötaideteosta muuttuivat perustutkimusmenetelmin dokumentoiduksi, hallinnoitavaksi kokoelmaksi.

Yölento-näyttely oli Kotkan Sunilan Villa Kantolassa, joka on Alvar Aallon suunnittelema ja 1936-37 valmistunut arvotalo (Villa Mairean edeltäjä). Käyttämätön ja jo hieman rapistunut Kantola kunnostettiin ja avattiin näyttelytilaksi ja konsertteja varten.

Näyttelyyn valitut, eri puolilta maailmaa kotoisin olevat pöllöaiheiset maalaukset, grafiikka, valokuvat, veistokset ja design-esineet, kaikkiaan 151 teosta istuivat Kantolan eri huoneiden Aalto-sisustuksiin kuin sinne kuuluisivat.

Näyttelyvieraiden määrä yllätti. Kävijöitä oli eri puolilta Suomea ruuhkaksi asti.

riitta.relanderhoro@yahoo.com

Helsinki II: Kirsi Niemistö-Smedberg, Terttu Isohanni, Ulla-Maija Keränen ja Kaisa Kässi

 

 

 

 

 

Kuvassa  vasemmalta oikealle  Ulla-Maija Keränen, Kaisa Kässi, Kirsi Niemistö-Smedberg, Terttu Isohanni ja Riitta Relander-Horo