Yhteistyö maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa
Keväällä 2022 Vantaa 2 -kerho aloitti yhteistyön Vantaan Aikuisopiston Maahanmuuttajayksikön perusopetuksen kanssa vierailemalla tiloissa ja lahjoittamalla 2 stipendiä.
Opiskelijat ovat oppivelvollisuusiän ohittaneita, yli 16-vuotiaita maahanmuuttajia, joiden koulutustausta on hyvin erilainen. Opiskelijoiden suomen kielen taito vaihtelee, osa puhuu suomea jo melko sujuvasti, osa on vasta alkutaipaleella. He opiskelevat suomeksi neljässä vuodessa koko yhdeksänvuotisen perusopetuksen kuitenkin niin, ettei opintoihin sisälly taide- ja taitoaineita.
Koulutuspäällikkö Auli Soinio innostui kuultuaan kerhomme käsityösuuntautuneisuudesta ja kysyi, voisimmeko me zontat tulla pitämään käsityötunnin heidän valinnaisainejaksollaan. Otimme ilolla haasteen vastaan.
Jaksojen väliin oli suunniteltu viikon mittainen valinnaisainekurssi, josta käsityökurssille oli valikoitunut 18 opiskelijaa, kaikki naisia, iältään 17-30+.
Opiskelijat olivat aloittaneet neulomisen opettelun. Neulomisessa opiskelijat olivat hyvin eri tasolla, osa piteli puikkoja ja lankaa käsissään ensimmäistä kertaa ja pidemmälle ehtineet olivat ehtineet tehdä jo asusteita.
Meidät otettiin aplodein vastaan ja tunnilla oli hyvä ja lämmin tunnelma. Alkuun olimme apuna neulomisessa ja loppuosa tunnista opastimme origamitaittelua ja valmistimme rasian kansineen ja hiukan haastavamman linnun. Rasian tekeminen sujui kaikilta, mutta linnun tekeminen olikin haastavampaa ja osa luovutti. Siitä huolimatta useita lintuja valmistui.
Oli mukavaa ja mielenkiintoista käydä tutustumassa konkretian tasolla opiskeluun.
Mielestämme alkanut yhteistyö on zontatoiminnan keskeisiä tavoitteita, tukea naisten koulutusta.
Teksti ja kuva Leena Hjort, Vantaa II Zonta-kerho
Kerhovierailu Singaporessa
Olin matkalla Singaporessa ja vähän Indonesiassakin. Ennen lähtöä otin yhteyttä paikalliseen Zonta-kerhoon, ja sain ilahduttavan innokkaan vastauksen, ja lounaskutsun. Kohtasimme hyvän ruuan äärellä kerhon puheenjohtajan Lynnette Een ja D17 Area 2:n AD:n Ter Yee Tanin kanssa. Ihania ladyja!
Lynnetten etninen tausta on peranakan; kiinalaisen ja indonesialaisen jälkeläinen, jonka sukuhistoriassa kuuluu olevan ihmissyöjiäkin! Ter Yee kertoi, että D 17 on yksi suurimpia alueita, vuonna -18 mukana oli 76 kerhoa ja 2461 jäsentä viidessä maassa. Hänen alueeseensa kuului ‘vain’ Hongkong, Makao ja Singapore. Kun meillä Area 1 järjestää kerhojen välisiä tapahtumia, etäisyys on pisimmillään 30 km. Piirikokous heillä on ihan omaa luokkaansa. Ter Yee kertoi että Thaimaassa governor oli kuninkaallisen suvun jäsen, joka istui kokouksessa korokkeella muiden yläpuolella, ja jäsenten piti poistua peruuttamalla, koska prinsessalle ei saanut kääntää selkää. Tuloerot ovat monessa piirin 17 maassa hyvin suuret, ja Zontat kuuluvat luonnollisesti hyväosaisiin. Moni kuluu ottavan omat palvelijat mukaan piirikokouksiin ja kongresseihin. Itsestään singaporelaiset eivät tätä puhuneet, vaan naureskelivat muita.
ZC Singapore toteuttaa sekä service- että advocacy-toiminnan projektilla nimeltään Pari. Vuosittain valitaan muutama syrjäytymisvaarassa oleva tyttö omasta yhteisöstä. Heitä ohjataan läpi toisen asteen kouluvaiheen ikävuosina 13-18 tukien monipuolisesta; viedään kulttuurin pariin, annetaan ZAU-tyyppistä koulutusta, opetaan CV:n laatimista, juridiikkaa ja johtajuutta, motivoidaan arvostamaan itseään, järjestetään itsepuolustus-, tyyli- ja tanssikursseja, ja annetaan 50 Singaporen dollaria = reilu 35 € kuukausirahaa läpi koko teini-iän. Pari-projektin lisäksi kerholla on Zonta Says NO! -tapahtuma.
Jokaisen jäsenen odotetaan keräävän kerhon käyttöön vuosittain varoja 800 SGD, noin 565 € pääasiassa omista lähteistään. Tosin sekään summa ei riitä Pari-projektiin, ja lisätukea kerätään yrityksiltä. Joskus joku varakas yksityishenkilö saattaa järjestää hyväntekeväisyysgaalan, jonka tuotto voi olla vaikka 60 000 SGD. Tietyin edellytyksin lahjoitukset voi vähentää verotuksessa. Lounasseuralaisteni mielestä 800 taalaa ei nyt ole mitenkään paha summa, äkkiäkös sellainen menee vaikka shoppaillessa, vaikka nuorille jäsenille se joskus tuntuu suurelta. – Ehdotan että me silti pitäydymme myyntituotteiden talkoonysväyksessä, aika moni voisi vaihtaa harrastusta jos alettaisi puhua usean eurosatasen lahjoitusvelvoitteesta. Mutta kun AD:na yritin kaikenlaisissa tilanteissa kannustaa väkeä tekemään henkilökohtaisen lahjoituksen, jonka alaraja on 25 USD/2v perustellen ettei summa todellakaan ole suuri, äkkiäkös se menee pariin viinilasilliseen tai kukkakimppuun, niin nyt sanoisin ihan samaa mutta vähän syvemmällä rintaäänellä. Miksi pitäisi tehdä hk-lahjoitus: siksi että tilastot näyttävät ihan vinksahtaneilta, kun meillä äärimmäisen harva on lahjoittanut, ja köyhissä maissa taas hyvin moni.
Kirjoitan tämän viestin siksi, että kun moni kerhon jäsen matkustelee sinne ja tänne, niin ottakaa uutta kuvakulmaa Zonta-toimintaan käymällä kurkistamassa miten muut sen tekevät. Verkkosivuilta pj:n yhteystiedot, ja kysely tapaamismahdollisuudesta. Ja vähän Suomi-lahjaa matkaan. Ei maan tarvitse edes olla eksoottinen, vilkaisu Ruotsin tai Saksan tai Italian toimintaankin voi olla hyvin antoisaa. Tämä kokemus oli todella hieno!
Teksti ja kuvat Sirkka Rautioaho
Kansainvälinen naistenpäivä • International Women’s Day | ZONTA ROSE DAY
YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja. Naistenpäivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti naistenpäivän vietosta, tarkoituksena edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä.
Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate on vahvistettu jo YK:n peruskirjassa vuonna 1945. Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 1979. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1986.
Neljännessä naisten maailmankonferensissä Pekingissä vuonna 1995 hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jonka tavoitteena on aktiivisesti vaikuttaa naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistamiseen. Suomi on sitoutunut Pekingin asiakirjan tavoitteisiin.
Tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen on myös tärkeä osa Agenda 2030 -tavoitteita. Tavoitteen 5 päämääränä on sukupuolten tasa-arvo sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistaminen kaikilla sektoreilla.
Tiesitkö, että
- Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain.
- Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.
- Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.
- Naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.
- Naisten osuus kansanedustajista on maailmanlaajuisesti vain noin neljännes.