NiceHearts’n retkiterveiset Oodista ja kiitokset Zonta Club Vantaa I:lle

Terveisiä Oodin retkeltämme. Päivä oli mitä aurinkoisin ja vierailu keskuskirjasto Oodissa mielenkiintoinen ja antoisa. Kiersimme koko kirjaston 3 kerrosta oppaan johdolla, joka esitteli kirjastoa ja kaikkia niitä mahdollisuuksia mitä kirjastossa voi kirjojen lainaamisen lisäksi tehdä. Kirjasto on yksi ikuisen oppimisen paikka jossa jokaisella ihmisellä on mahdollisuus käydä ja vaikuttaa mm. ilmaisun sananvapautta käyttäen, kun käytössä on maksuttomia tietokoneita. Naiset olivat kiinnostuneita ja erittäin hämmästyneitä siitä että, kaikki kirjastossa tapahtuvat toiminnat ovat maksuttomia. Kirjastossa saa lainata ompelukoneita, tehdä 3D tuostuksia, käyttää tietokoneita yms. Vain materialimaksu  jää maksettavaksi.

Kirjasto on myös nykyisin kohtaamispaikka, jossa voi tavata ystäviä. Oodissa oli ihania kahviloita joka kerroksessa, eikä omien eväiden nauttiminenkaan ollut kiellettyä.

Kierroksen päätyttyä jakaannuimme 2 ryhmään, joukossamme oli ”heikkojalkaisia” joille pitkät kävelymatkat tuottivat hankaluutta. He jäivät nauttimaan kahvit ja leivonnaiset Oodiin Marja-Liisan kanssa ja muu ryhmä lähti kävellen kauppatorille kahville ja mustikkamunkille. Monet naiset eivät tienneet edes, että on kauppatori mistä saa ostaa marjoja ja vihanneksia. Myös tämä kokemus oli heille ikimuistoinen.

Naisilta lämpimät terveiset ja kiitokset, ilman teidän lahjoitusta olisi tämä päivä jäänyt kokematta

Me haluamme kiittää teitä, kun mahdollistitte retkemme ja saimme nauttia päivästä ja oppia jälleen uutta

Hyvää kesää teille kaikille toivottaa Marja-Liisa, Zarghoona ja Riikka WahvaNainen tiimistä.

Teksti ja kuvat: Riikka Räikkönen, Nicehearts

Terhi Nieminen-Mäkynen parantaa naisten asemaa ympäri maailmaa

Terhi Nieminen-Mäkynen on malliesimerkki zontasta, joka vaikuttaa sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hän oli 40 vuotta sitten perustamassa Vantaa I Zonta-kerhoa. Hän oli ollut tuolloin kaupunginvaltuutettuna 10 vuotta ja istui ensimmäistä kauttaan eduskunnassa. Ennen kahta kansanedustajakauttaan ja niiden jälkeen Terhi työskenteli ulkoministeriössä. Häntä kiinnostivat alusta saakka kansainväliset asiat, ja tässä vaiheessa kuvaan astui kansainvälinen Zonta-liike. Sen myötä tuli myös Helvi Sipilä, joka valitsi hänet toimimaan elämäntyönsä UNIFEMin (nyk. UN Women) parissa. Ensimmäisenä tehtävänä oli laatia suuntaviivat järjestön toiminnalle Suomessa.

Eduskuntatyön päätyttyä Terhi muutti miehensä työn mukana Bahrainiin, Arabian niemimaalle. Neljän vuoden ajan hän hoiti virkavapaalla ulkoministeriöstä Suomen kunniakonsulaatin toimistoa. Tutustuminen arabikulttuuriin ja laajaan kansainväliseen yhteisöön antoi vahvan pohjan kansainvälisyyden ymmärtämiseen. Tiedot laajenivat vielä entisestään Bahrainia seuranneen viiden vuoden Lontoossa asumisen myötä.

Komennuksia maailman kriisipesäkkeissä

Terhi Nieminen-Mäkynen Prizrenin kaupunginjohtajana Kosovossa

Kansainvälinen kriisinhallintaura alkoi vuonna 1999 komennuksella sodanjälkeiseen Kosovoon, jossa infrastruktuuri piti saada toimimaan, nostaa talous jaloilleen ja pitää huolta ihmisistä. Terhi Nieminen-Mäkysestä tuli kaupunginjohtaja maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Prizreniin. Hänestä esikuntineen tuli osa Kosovon hallintokoneistoa, joka havaitsi myös naisten vaikean aseman konfliktin jälkeisessä maassa. Seuraavalla komennuksella Terhi sitten joutui kohtaamaan ihmiskaupan – ongelman, josta muodostui hänelle uusi työsarka myös Makedoniassa ja Moldovassa.

Terhi Nieminen-Mäkysen kokemukset veivät hänet kahdeksi vuodeksi Afganistaniin Kabuliin vuonna 2012. Hän työskenteli EU:n poliisikoulutushankkeessa (EU Police Mission in Afghanistan) ihmisoikeus- ja tasa-arvo yksikön johtajana ja mentoroi täyspäiväisesti poliiseja, erityisesti naispoliiseja. Tulevien poliisien mieliin oli tarkoitus juurruttaa ihmisoikeudet ja tasa-arvo ja kouluttaa naisia poliiseiksi maassa, jossa esimerkiksi rikostutkinnassa mies ei voi tutkia naista. Perusajatuksena oli luoda poliisiorganisaatio, joka suojelee heikkoja ja huono-osaisia.

 

Kansainvälisiä tehtäviä kotimaassa

Suomeen palattuaan Terhi ryhtyi vetämään maahanmuuttajanaisille suunnatun Luetaan yhdessä -verkoston ohjausryhmää. Zontien keräysvarojen turvin yhdessä silloisen UNIFEMin kanssa 4.9.2007 perustetun verkoston toiminta sai hyvän alun zontien hoitamana. Tänä päivänä verkosto on laajentunut ympäri maata. Noin 600 vapaaehtoista opettaa noin 2 600 maahanmuuttajanaista. Viiden työntekijän toimisto on Suomen Akateemisten Naisten Liiton alaisuudessa.

Terhi Nieminen-Mäkynen toimii myös Vantaan UN Womenin paikallistoimikunnan puheenjohtajana, ja hän on kysytty luennoitsija mm. zontien tilaisuuksissa. Hän ei itse ole enää ajan puutteen vuoksi jäsen, mutta Zonta-liikkeen tavoitteet ovat edelleen lähellä hänen sydäntään, ”pysyvästi”, kuten Terhi itse sanoo.

Terhi Nieminen-Mäkynen tiiminsä afganistanilaisten avustajien Fatiman ja Suhailan kanssa joulukuussa 2012 tutkimassa vuonna 2009 Afganistanissa voimaan tullutta lakia, jonka tavoitteena on poistaa naisiin kohdistuva väkivalta (The Elimination of Violence Against Women, EVAW) 

Terhi Nieminen-Mäkynen yhdessä afganistanilaisten naispoliisien verkoston jäsenten kanssa
kuukausittaisessa tapaamisessa toukokuussa 2013

Terhi Nieminen-Mäkynen Kabulissa työpaikkansa edustalla elokuussa 2012

 

Teksti: Teksti on Ulla-Stina Westmanin artikkelista Zonta-lehdessä 1/2014 ja Terhi Nieminen-Mäkysen itsensä toukokuussa 2019 täydentämä. Koonnut Arja Schadewitz

Kuvat: Terhi Nieminen-Mäkysen matka-albumi

 

 

 

 

 

Zonta-toiminta tutuksi 14.3.

Zonta-kerho Vantaa I oli kutsunut Zonta-toiminnasta kiinnostuneita henkilöitä tutustumaan järjestöömme ja kerhomme toimintaan. Tytti Korpimies toivotti vieraat tervetulleiksi ja toimi tilaisuuden juontajana johdatellen naisten asemaa ja koulutusta sekä maahanmuuton vaikutuksia käsittelevää keskustelua yhdessä illan puhujavieraan, Sari Multalan kanssa kuva 2.  Zonta-järjestöstä ja vaikuttamisestamme naisten ja tyttöjen asemaan sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti kertoi Mari  Holopainen (AD, Vantaa II), kuva 3 . Kahvitarjoilun ja yleisen seurustelun lomassa vastailtiin vierailijoiden kysymyksiin kuva 4.

Kuva 1: Illan puhujavieraat Sari Multala ja Mari Holopainen sekä Tytti Korpimies (keskellä)

Kuva 3: Mari Holopainen, AD

Kuva 2: Sari Multala, valtuuston  puheenjohtaja,Vantaa 

Kuva 4: Yleistä seurustelua

Kuvat: Arja Schadewitz 

Teksti: Anne Suursalmi