Tyttöjen asema ja lapsiavioliitot – tyttöjen päivän julkaisu Borgå-Porvoon Zontakerho

Tyttöjen päivänä 11.10.

Tyttöjen asema ja lapsiavioliitot

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10 haluaa Borgå-Porvoon Zontakerho kiinnittää huomion tyttöjen asemaan, joka on edelleen heikko monissa maissa. Kenenkään tytön ei pitäisi joutua pakkoavioliittoon. Lapsen on voitava olla lapsi. Zonta International on tukenut kansainvälisiä projekteja kuudella mantereella, yli 60 maassa ja yli 20 miljoonalla dollarilla. Bangladesh, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Intia, Mozambiq, Nepal, Niger, Sierra Leone, Uganda, Jemen ja Zambia ovat ensimmäisiä autettavia maita.

Zontien tavoitteena on, että aikuistuvat tytöt, joilla on riski joutua lapsiavioliittoon pystyvät paremmin vaatimaan ja tekemään omia valintojaan.

Maailmassa on yli 280 miljoonaa lasta, joita uhkaa joutuminen naimisiin alaikäisenä, alle 18-vuotiaana. Lapsiavioliitot ovat maailmanlaajuinen ihmisoikeusloukkaus, jota löytyy kaikista maista, kulttuureista, uskonnoista ja etnisistä taustoista.

Nepalin tytöt

Taiteilija Sirkka Turkki, joka pitää Porvoossa kesäisin taidepihaa, on seurannut läheltä tyttöjen elämää Nepalissa 11 vuoden aikana. Hän on työskennellyt vapaaehtoisena Lamahissa, 230 kilometriä Kathmandusta sijaitsevassa lastenkodissa. Tässä lastenkodissa kuntoutetaan tyttöjä.

Nepalissa laki kieltää poikien myymisen, mutta tytöistä ei puhuta mitään. Siksi monet köyhät perheet hankkivat rahaa myymällä tyttöjään. Syrjäisillä kylillä käydään kyselemässä, onko myytäviä tyttöjä. Lastenkotiin oli haettu näitä myytyjä tyttöjä, jotka olivat työskennellyt bordelleissa, toiset olivat tehneet taloustöitä maataloissa ilman palkkaa orjana

 

Sirkka Turkki kuvattuna Porvoossa 23.09.2019.
Kuva: Seppo J.J. Sirkka / EastpressTaiteilija fysioterapeutti Sirkka Turkki. 

Tyttöjä pidetään lapsibordelleissa, joita on esimerkiksi huoltoasemien takahuoneissa. Länsimaiset turistit käyttävät lapsia hyväkseen. Lapset ovat lukkojen takana, ulos ei pääse ja ruokaa saa vasta, jos on totellut uutta isäntää. Heillä käy useita miehiä päivässä, kertoo Sirkka Turkki.

Nepalissa ei ole harvinaista, että 4-vuotias tyttölapsi on jo kihloissa, eli hänet on luvattu jollekin vanhemmalle miehelle. 10–13-vuotiaana hän on jo naimisissa ja synnyttänyt ensimmäisen lapsensa. Lapsimorsiamet eristetään omasta perheestä ja ystävistä, joutuvat lopettamaan koulun, raskaudet tuottavat usein terveysongelmia, usein heillä on HIV, heitä kohdellaan väkivaltaisesti. Lapsiavioliitto on aina uhka tytön koulutukselle, terveydelle sekä turvallisuudelle. Todennäköisesti hänenkin omatkin tyttölapset naitetaan jo alaikäisenä.

Traffic children”

Tuorein lasten hyväksikäytön muoto on, että tyttö naitetaan vanhalle miehelle, mutta heidän avioliittoaan ei ole tarkoitustakaan rekisteröidä, vaan tyttö huumataan, myydään ja kuljetetaan seksiorjaksi toiseen maahan. Näitä ”Traffic children” tapauksia on yli 70 tuhatta pelkästään Nepalissa, sanoo Sirkka Turkki.

Työn kiitos

-Paras kiitos tästä vapaaehtoistyöstä on ollut, että on saanut seurata tyttöjen itsenäistymistä ja kehittymistä. Sirkka Turkki kertoo mielellään kahdesta tytöstä Sabinasta ja Kabeetasta. Heidän tarinoissa kuulee Turkki oman äänensä, omien opetuksiensa äänen.

Sabina on jo mennyt naimisiin, rakkausavioliittoon. Sabina asetti tulevalle miehelleen kaksi ehtoa: hänellä pitää olla oma pankkitili ja häntä ei saa lyödä. Sabinalla on nyt kolme lasta. Kolmannen lapsen jälkeen Sabina ilmoitti, että nyt saa riittää, ei enää lisää lapsia.

Kabeeta on yksi tytöistä, joita Sirkka Turkki on auttanut lastenkodissa.

Kabeeta tuli 12 vuotiaana lastenkotiin, kävi lastenkodissa alakoulun. Lukion hän suoritti Sirkka Turkin avustuksella. Hän pääsi yliopistoon opiskelemaan ja valmistuu pian Hotel Managementiksi. Kabeetasta on tullut topakka tyttö, jolla löytyy vahvaa itseluottamusta. Kabeeta oli kouluaikana töissä saadakseen rahoitettua opintonsa. Kun hän oli töissä paikallisessa työvoimatoimistossa, komensi hän miehet riviin ja moitti heitä luku- ja kirjoitustaidottomuudesta: ”Kuinka voitte edes kuvitella hakevanne töitä, kun ette pysty kirjoittamaan hakupapereita.” Kabeeta opiskeli ahkerasti ja valmistui Hotell  Managementiksi.

Suomessa kielletty

Suomessa on lain mukaan kielletty alle 18-vuotiaiden avioliitot. Poikkeuslupamenettely, jolla ennen sai avioliittoluvan alaikäisenä, kumottiin tämän vuoden kesäkuussa. Suomessa on kuitenkin kymmeniä tapauksia, joissa Suomessa asuva henkilö pakotetaan avioliittoon. Maahanmuuttotaustaisia tyttöjä viedään lomamatkalle lähtömaihinsa ja he joutuvatkin solmimaan siellä pakkoavioliiton.

Avioliitto ei ole laillisesti pätevä Suomessa, jos se on Suomen oikeusjärjestyksen vastainen. Tällainen voi olla esimerkiksi avioliitto, jossa toinen osapuoli on selvästi alaikäinen ja jossa puolisoiden ikäero on huomattava. Suomen rikoslain mukaan seksuaalinen kanssakäyminen alle 16-vuotiaan kanssa on lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. 

Teksti: Kirsti Talsi

Faktalaatikko

– Zonta Internationalin jäsenet haluavat edistää tyttöjen ja naisten asemaa lähellä ja kaukana.

Zonta International rahoittaa UNICEF:in ja UNFPA:n kautta vuosina 2018-2020 kahdella miljoonalla dollarilla lapsiavioliittojen ehkäisyä.

-Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, joka voimaannuttaa naisia kaikkialla maailmassa palvelu- ja vaikuttamistyön avulla.

-Zonta International täyttää tänä vuonna 100-vuotta, toimii 63 maassa.

-Suomessa toimii 63 Zontakerhoa.

-Borgå-Porvoon Zontakerhossa on 20 jäsentä.