Kansainvälinen tyttöjen päivä

Kansainvälinen tyttöjen päivä sai alkunta YK:n yleiskokouksen julistuksesta vuonna 2011.

Tämän teemapäivän tarkoitus on tukea kaikkia maailman tyttöjä ja nostaa esille heidän oikeuksiansa sekä luoda tytöille mahdollisuuksia elää taustoista huolimatta  kaikkialla ilman syrjintää, väkivaltaa, ennakkoluuloja ja lasikattoja.

KOULUJEN PÄIVÄNAVAUS TYTTÖJENPÄIVÄNÄ ALUEELLA TUUSULA-KERAVA-JÄRVENPÄÄ

Keskiviikkona 11. lokakuuta 2017

Hyvää alkavaa päivää sinulle mimmi, kimma, friidu, tyttö, tai miksi itseäsi haluatkaan kutsuttavan. Tuusula-Kerava-Järvenpään Zontakerho on tänään sinun asialla, ja kannustaa sinua olemaan juuri sellainen, kuin olet.

Tänään on 6. kansainvälinen tyttöjen päivä, tällaista päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Päivä muistuttaa ja tukee sinua siinä, että sinulla pitäisi olla mahdollisuus elää ilman syrjintää ja väkivaltaa, täysarvoisena yhteisöidemme jäsenenä.

Tätä päivää vietetään tänään teemalla turvallisuus, mikä onkin varsin laaja käsite. Turvallisuus pitää sisällään niin moninaisia asioita: ainakin psyykkisen, sosiaalisen, fyysisen ja pedagogisen turvallisuuden. Kaikki väkivalta – lähellä tai kaukana-, on aina tuhoavaa, ja siksi sille on ehdottomasti sanottava ei. Väkivaltaa, (oli se sitten henkistä, hengellistä, seksuaalista, taloudellista, yhteisöllistä, kulttuurista, fyysistä, tai rakenteellista väkivaltaa) edeltää yleensä pelko ja turvattomuus. Siksi tavoitteena on päästä vapaaksi väkivallan pelosta, myös koulussa, joka on yhteinen tilamme.

Tytöt ja pojat, nuoret naiset ja miehet ymmärrättekö toisianne? Puhutteko samaa kieltä? Zontajärjestöllä on yhtenä tavoitteena ajatus ”he for she; she for he”, eli ei vastakkain asettelua, vaan myös yhteistä kieltä tyttöjen ja poikien välille. Esimerkiksi tilanne, jossa tyttö on aluksi mukana halailussa ja suukottelussa, ja sitten vetäytyykin tilanteesta. Pojat kunnioittaisitte tätä; ettekä tulkitsisi: ”Ai, että se kimma halus”. Jokainen päättää itse haluaako tulla kosketetuksi, sillä seksuaalirikokset ja seksuaalinen kaltoin kohtelu vaikuttavat koko elämään. Antakaa aikaa omalle kehitykselle, ja kasvulle. Olkaa toisillenne läsnä ja harrastakaa herkkää kuuntelua. Jo Antoine de Saint- Exuperyn kirjassa Pikku prinssi todetaan: ”ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä”. Huomioidaan ja annetaan aikaa toisillemme, välitetään, sillä yhdessä voimme saada aikaan muutoksen; niin, että meillä kaikilla on hyvä olla. Ja jos elämä kaltoin kohtelee hae apua epätoivoosi, ja ahdistukseesi, sillä mitä erilaiseen tilanteeseen sitä on tarjolla. Etsi turvallinen aikuinen, joka lähtee viemään asiaasi oikeille raiteille. Älä jää yksin oli huolesi mikä tahansa, puhu siitä.

Viime vuosina kiusaamista koulussa ja sosiaalisessa mediassa on yritetty tuoda selvemmin näkyväksi erilaisilla kivakoulu- , kisu- ja vihapuhetta vastustavilla hankkeilla. Mieti tyttö miten sinua esimerkiksi kutsutaan? Oletko pissis, feikki, tyhmä blondi, huora ja ruma – vai sittenkin ainutlaatuinen, rohkea, ja suloinen? Ihmisten oikeuksiin kohdistuva agressiivinen puhe kuohuu eri foorumeilla, sieltä nostaa myös päätään suoranainen vihapuhe, ulottuen häirintään ja myös koulu-, sekä katurauhan rikkomiseen. Uhkailu, epäasiallinen käyttäytyminen ja häirinnän määrä on sosiaalisessa mediassa vain kasvanut. Emme saa tottua niihin, sillä vihapuheesta on lyhyt matka ei- toivottaviin tekoihin.

Tasa-arvon edistämiseksi hakeutukaa nuoret myös sukupuolisidonnaisuudesta vapaisiin opintolinjoihin:
Kiinnostukaa tytöt digitalisaatiosta, ja matemaattisluonnontieteistä. Opetelkaa koodaaman. Ja pojat muotialat työllistävät teitäkin, samoin sairaanhoitajan ammatti, ja muutkin alat, jotka pääasiassa aikaisemmin ovat olleet tyttöjen kiinnostuksen kohteita. Maailma on teille tältä osin vapaa, rikkokaa rajoja. Oppikaa, nauttikaa,luottakaa itseenne ja toteuttakaa itseänne.

Sinulla olla oikeus päättää omasta elämästäsi ja osallistua elämääsi koskevaan päätöksentekoon. Näin ei kuitenkaan tänä päivänäkään vielä kaikilla tytöillä maailmassa ole. Ajassamme kansallisten ja kansainvälisten uhkien raja on hämärtynyt, mutta myös väkivallan raja, ja siten myös riski väkivaltarikollisuuteen on kasvanut. Kuvittele millaista olisi olla tyttö, ja asua maassa, jossa sinut jo 10-vuotiaana pakotettaisiin morsiameksi vanhemmalle miehelle, millaista olisi olla lapsiäiti, tai miltä tuntuisi, tulla myydyksi seksityöhön.

Meillä Suomessakin on nostettu esiin tyttöjen ympärileikkaus, eli sukuelinten silpominen, mikä on vanha perinne, jota esiintyy tietyissä yhteisöissä erityisesti Afrikassa ja Lähi-idässä muun muassa ”puhdistamisrituaalina”. Kyseessä on lukuisissa kansainvälisissä sopimuksissa tuomittu ihmisoikeusloukkaus, mikä on yksi vainonmuodoista. Sukuelinten silpominen loukkaa oikeutta terveyteen, turvallisuuteen ja koskemattomuuteen. Se on epäinhimillistä ja alentavaa kohtelua, jossa kyse on väkivallasta, jolla kontrolloidaan naisen kehoa ja seksuaalisuutta. Se on siis vakava tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivallan muoto, törkeä pahoinpitelyrikos.

Tai miltä tuntuisi kuulua joukkoon, joka ei koskaan oppisi lukemaan ja laskemaan, vaan päivät kuluisi pakkotyössä pellolla, tai kaivoksessa? Tiesitkö, että koulumatka on monissa maissa useille tytöille päivän vaarallisin hetki, sillä puolet seksuaalisista hyökkäyksistä maailmassa kohdistuu vielä kouluiässä oleviin tyttöihin.

 


Tapahtuman tiedot

  • Aika:

Share This