Syksyn Area-seminaarissa keskusteltiin tasa-arvosta perheessä

 Marraskuun kolmannen päivän iltana toteutettiin Tapiolan ja Espoo-Kauniaisten Zonta-kerhojen järjestämä Area-seminaari Ison Omenan kirjaston Stagella. Koska elämme koronarajoitusten aikaa, yleisö saattoi osallistua YouTuben kautta, striimausta seuraamalla. Tallenne on nähtävillä kahden viikon ajan seminaarin jälkeen täällä https://youtu.be/WYg_Uo3FVLwon

Espoo-Kauniaisten Mirja Tirin juontaman tilaisuuden ensimmäisen puheenvuoron tarjosi isä ja Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, joka sopivasti seminaarimme aiheeseen ”Tasa-arvo perheessä” osuen oli samaisena päivänä luovuttanut Sosiaali- ja terveysministeriön vuotuiset Vuoden Isä -palkinnot. Illalla kesken hallituksen neuvottelujen hän tuli kertomaan meille valtakunnan tason tasa-arvotoimista ja -suunnitelmista. Suomen tavoitteena on olla tasa-arvossa Euroopan mallimaa ja tällä hetkellä meidän katsotaan olevan EU:n sisällä neljännellä sijalla. Hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa erityistä huomiota saa työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja palkka- ja eläke-erojen kaventaminen. Esimerkiksi isien perhevapaiden käyttö on Suomessa vielä valitettavan vähäistä vaikkapa Islantiin ja Ruotsiin verrattuna.

Ministeri toi esille myös sen, että tasa-arvon lisäämisessä tiivis yhteistyö kansalaisyhteiskunnan kanssa on tärkeää ja tässä meillä Zontilla on merkittävä rooli.

Toinen puhujamme, Sonja Rajala, diplomiekonomi, Aalto Women and Business -yhteisön perustajajäsen, Relex Solutionsin kehitysjohtaja ja kahden lapsen äiti kertoi muun muassa siitä, millaisia käytännön ratkaisuja heidän perheessään on tehty, jotta vastuu perheen hyvinvoinnista ja rahankäytöstä jakautuisi mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Sonja on miehensä kanssa kehittänyt excel-muotoisen työkalun, jossa on lueteltu kotitalouden hallinnointiin liittyvät työt sekä niihin kuuluva aika, ja tehtävät on sitten jaettu läpinäkyvästi siten, että molemmille aikuisille jää yhtä paljon myös omaa aikaa. Näin toimimalla arkisista asioista ei tarvitse parisuhteessa riidellä. 

Sonja kirjoittaa myös blogia Lean Life, josta näitä exceleitä saa itse kukin lainata omaan käyttöönsä. Blogia ja siihen liittyvää podcast-sarjaa voi seurata täällä https://www.leanlife.fi/en/author/sonjasonjarajala-com/

Seminaarin päätti Mirja Tiri. jonka johdolla yhdessä pysähdyimme hetkeksi miettimään, missä tilanteessa tasa-arvo oli vielä sata vuotta sitten. Paljon on edistystä tapahtunut, mutta paljon on työtä vielä tehtävänä.

Tapiolan ja Espoo-Kauniainen Zonta-kerhot järjestävät Area-seminaariin: ”Tasa-arvo perheessä”.

Tilaisuudessa Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist kertoo ajankohtaisista perheiden tasa-arvoa koskevista kysymyksistä. Tasa-arvon toteutumisesta ja tukemisesta käytännön arjessa puhuu Aalto Women in Business -järjestön perustaja ja Lean Life -bloggaaja Sonja Rajala.

Seminaari järjestetään Ison Omenan kirjastossa tiistaina 3.11. klo 17.30 – 18.30. Tilaisuus striimataan, ja olosuhteista johtuen suosittelemmekin osallistumista omalta kotisohvalta. Tilaisuutta voi seurata tämän YouTube-linkin kautta. Tilaisuuden aikana on myös mahdollista esittää puhujille kysymyksiä. Seminaari nauhoitetaan, joten sen voi kuunnella myös jälkikäteen. Tallenne on saatavilla kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen.

Tilaisuuden ohjelma

·       Tilaisuuden avaus: Mirja Tiri, Espoo – Kauniainen Zonta-kerho

·       Tasa-arvo perheessä – Ajankohtainen katsaus: Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist

·       Tasa-arvon tukeminen perheiden arjessa: Aalto Women in Business -järjestön perustaja Sonja Rajala 

·       Tilaisuuden päätös: Mirja Tiri

Tervetuloa mukaan!

Tapiolan Zonta-kerho auttaa perheitä tukemalla Pelastakaa Lapset -järjestöä

Tapiolan Zonta-kerho on saanut yksityishenkilöltä 500 euron lahjoituksen, jonka kerho on välittänyt koronakriisin takia ahdinkoon joutuneille lapsiperheille Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.

Koronavirus on vaikuttanut lapsiperheiden elämään monella tavalla kun tavanomaisia toimia on rajoitettu ja monet perheet ovat myös joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Pelastakaa Lapset jakaa lahjakortteja ruokakauppoihin vähävaraisille lapsiperheille. Lisäksi järjestö tukee lapsia ja nuoria lisäämällä keskustelutukea netissä.

Palvelutoiminta on tärkeä osa Zonta-kerhojen toimintaa ja sitä pyritään tekemään yhdessä muiden samanmielisten järjestöjen kanssa.  Palvelutoiminta on työtä naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Pelastakaa Lapset -järjestöllä on valmiit rakenteet ja kanavat lapsiperheiden tukemiseen joten  Tapiolan Zonta-kerho haluaa poikkeustilanteessa kohdistaa avun järjestön kautta.