Porin patsaat pukeutuivat oranssiin sunnuntaina 25.11.

Porin patsaat pukeutuivat oranssiin sunnuntaina 25.11.

Zonta Says No on kansainvälinen naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava teema, jota vietetään vuosittain marraskuun lopussa. Kampanjan tunnusväri on oranssi.

Porin Zonta I -kerho haluaa tuoda kampanjalle näkyvyyttä kiertämällä kampanjan avauspäivänä, sunnuntaina 25.11. aamutuimaan oranssin kaulahuivin porilaisten patsaiden kaulaan. Omansa saavat esimerkiksi Karhupatsas, Rumpalipoika  ja Toriparlamentti. Yhteensä huivitettavia patsaita on yhdeksän ja lisäksi kaksi puuta saa huivin ympärilleen.

Tarkoitus on havahduttaa porilaiset kysymään, mikä on tämä oranssi huivi ja mitä se tarkoittaa.

– Tänä vuonna kampanjan erityisteemana on lapsiavioliittojen ehkäisy Suomessa ja maailmalla.  Näillä huiveilla me haluamme muistuttaa porilaisia siitä, että lapsia ovat kaikki alle 18-vuotiaat, eikä avioliitto kuulu lapsuuteen, sanoo Zonta Club of Pori I:n puheenjohtaja Hilkka Kolin.

Suomi on sitoutunut YK:n tavoitteeseen lopettaa lapsiavioliitot. Lapsiavioliitot ovat tavallisimpia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Erityisesti konfliktialueilla alaikäisen naittaminen voi olla ihmiskaupan yleisin muoto – leipää saadaan pöytään kauppaamalla tytär. Useimmiten lapsena avioliittoon joutuva on tyttö. Varhainen avioliitto tuo mukanaan ongelmia: varhaiset raskaudet, koulunkäynnin keskeytyminen, menetetty lapsuus, haitat seksuaaliterveydelle ja korkeampi todennäköisyys päätyä väkivallan uhriksi. Tällä hetkellä maailmassa on noin 650 miljoonaa naista, jotka ovat menneet naimisiin alaikäisinä. Jos nykytilanne saa jatkua, heitä on vuoteen 2030 mennessä jo miljardi. Myös Suomessa on lapsiavioliittoja.

Zonta International on kansainvälinen palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää naisten laillista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa kansainvälisellä ja paikallisella tasolla sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien oikeudenmukaista toteutumista kaikkialla maailmassa. Zonta Internationalin vision päämääränä on voimaannuttaa naiset toimimaan yhteiskunnassa täydellä kapasiteetillaan tasa-arvoisina miesten kanssa.

Porin Zonta I -kerho tuo oransseilla huiveilla näkyvyyttä lapsiavioliittoja vastustavalle kampanjalle. Kuvassa kerholaisia valmiina huivittamaan patsaita, vas. alh. Hanna Hildén, Raija Tiitinen, Anna-Maija Lindroos, Eila Ratsula, Hilkka Kolin, ylärivissä vas. Mirja Taranto, Petra Onnela, Sirkka Sainio, Eva Heikkilä, Kirsti Alitalo ja Maritta Muurinen.