Kansainväliset palveluprojektit tutuksi – Ihmiskaupan ja turvattoman maahanmuuton ehkäisy Nepalissa

Kaksivuotiskaudella 2016–2018 Zonta International on sitoutunut rahoittamaan miljoonalla dollarilla UN Womenia, jotta se voi luoda kestävän perustan puuttua naisten ja tyttöjen vierastyövoiman välityksen ongelmiin ja ihmiskauppaan Nepalissa.

Nepal on ollut alkuperämaa työvoiman välitykselle ja ihmiskaupalle, jossa toteutuu etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuva seksuaali-, työvoima- ja muu mahdollinen riisto. Ihmiskauppa tapahtuu usein paperittoman maahanmuuton yhteydessä ja on siten vakava ihmisoikeusloukkaus.

Future We Want -projektin tavoitteena on laillisen ja poliittisen viitekehyksen luominen ihmiskaupan vähentämiseksi ja estämiseksi. Tavoitteena on suositeltavien asenteiden, normien ja käyttäytymismallien luominen niin kodeille kuin yhteisöillekin.

Ensimmäisen projektiraportin mukaan UN Women ja Naisten, lasten ja sosiaalisen hyvinvoinnin ministeriö järjestivät 2.2.2017 yhdessä ensimmäisen politiikkakeskustelun. Keskustelussa saatettiin saman pöydän ääreen Nepalin eri toimijat näkemään yhteiset tavoitteet ja luomaan perustaa tarvittaville eri toimijoiden toimenpiteille ja esimerkiksi lainsäädäntömuutosten tarpeelle ja läpiviennille.

Konkreettisia toimia on mm. paluumuuttajille suunnattu ompelukoulutus, jossa vierastyöstä palanneet naiset saavat ammatin ja paremman toimeentulon. Kansainvälisillä sivuilla (www.zonta.org) on Binda Sunarin tarina. Binda lähti työhön Kuwaitiin 2011 ja palasi kovan työrupeaman jälkeen perheensä luo 2013. Perhe oli jälleen koossa: tervehtynyt anoppi, aviomies ja poika, mutta työllä saadut säästöt olivat huvenneet. Binda oli aikeissa lähteä jälleen ulkomaille, mutta pääsikin UN Womenin ompelukoulutukseen. Binda aikoo avata avata oman ompelimon ja maksaa takaisin velan, jonka otti miehensä Malesian lentoa ja passia varten. Lue Bindan tarina täältä.

Palvelutoimikunta, Vuokko Skyttä

Lue lisää: https://foundation.zonta.org/Nepal