OHEISOHJELMAT

Ilmoittautumisen yhteydessä varattavat oheisohjelmat:

Perjantai 9.10.


Vierailu Ahlströmin Noormarkun Ruukissa
käsittäen kaksi vaihtoehtoa, joista valitaan yksi:

  1. Tutustuminen oppaan johdolla Noormarkun ruukkialueen kansainvälisesti kuuluisimpaan rakennukseen Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Maireaan (min. 8 henkilöä ja max. 40 henkilöä). Hinta 50 € Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
  1. Tutustuminen oppaan johdolla Voyage-näyttelyyn, joka kertoo Ahlström-yhtiöiden historiasta ja suomalaisesta teollisuushistoriasta yli 160 vuoden ajalta. Zontille räätälöity kerros on teemalla Ahlströmin vahvat naiset (min. 8 henkilöä ja max. 40 henkilöä) Hinta 45 € Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Molempiin vaihtoehtoihin sisältyy kuljetus ja iltapala Noormarkun Klubilla. Kuljetus lähtee Virkistyshotelli Yyterin edestä klo 17.00. Paluu hotelliin lähtee Klubilta n. klo 20.30.


Noormarkun Klubi

Iltapala Noormarkun Klubilla:
Menu sisältää
Kolme erilaista ruokaisaa salaattia
Lämmin rosmariini-focaccia ja tuorejuustolevite
Omenapaistos ja vaniljakastiketta
Kahvia ja teetä

Noormarkun Klubilla voi tehdä ostoksia. Myynnissä on mm. taidekirjoja, tekstiilejä sekä ruukin elintarvikkeita.


 

1. Villa Mairea – modernismin helmi

Ahlströmin Noormarkun ruukkialueen rakennuksista kansainvälisesti kuuluisin on Villa Mairea, joka valmistui syksyllä 1939, hieman ennen talvisodan alkamista Maire (o.s. Ahlström) ja Ahlströmin silloisen pääjohtajan Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Edistysmielistä ja ennakkoluulotonta pariskuntaa kiinnosti modernismin puhdaspiirteinen ilmaisu. Rakennuksen suunnittelivat Mairen ja Harryn ystävät, Alvar ja Aino Aalto, jotka saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun. Näissä otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin kansainvälisiin huipputeoksiin. Mairean sisustuksen suunnitteli Aino Aalto.

Villa Mairealla oli alusta alkaen monta roolia: se oli edustuskoti ja lapsiperheen koti, Mairen taidekokoelman koti sekä koti, jossa Maire ja Harry Gullichsenin ystävät saivat nauttia isäntäparin vieraanvaraisuudesta. Vuosien saatossa talossa on vietetty monia juhlia, ja vieraiden joukossa on ollut runsaasti eri alojen huippuammattilaisia muusikoista kuvataiteilijoihin sekä kotimaasta että ulkomailta.

Maire Gullichsenin elämäntyön kautta Villa Mairea kytkeytyy monin tavoin maamme taidelaitoksiin ja muotoilualaan, esimerkiksi huonekaluliike Artekiin ja Galerie Artekiin, Vapaaseen taidekouluun ja Porin taidemuseoon, joiden perustamisessa hänellä oli ratkaiseva osa.

https://www.villamairea.fi/

2.      Ahlström Voyage -näyttely

Vanhassa pajassa sijaitseva Ahlström Voyage -näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Ahlström-yhtiöiden historiasta ja suomalaisesta teollisuushistoriasta yli 160 vuoden ajalta.

Näyttely esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia, esimerkiksi useita Alvar Aallon suunnittelemia Savoy-maljakon uniikkikappaleita, näyttävän kokoelman Tapio Wirkkalan tuotantoa ja Timo Sarpanevan Orkidean.

Alakerrassa on muun muassa Taina Pailoksen valmistama Noormarkun ruukkialueen pienoismalli, joka havainnollistaa ruukin kokoa ja sen rakennusten suhteita toisiinsa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös Ahlströmin suvun eri vaiheisiin ja suomalaiseen säätyläiselämään 1800–1900-luvuilla.

Zonta International -järjestölle erityisesti suunnitellulla kierroksella kuulee tarinoita Ahlströmin suvun vahvoista naisista alkaen Eva Ahlströmistä, joka oli paitsi seitsemän lapsen äiti, myös ison teollisuusyhtiön johtaja.

https://www.ahlstrominruukit.fi/noormarkku/kulttuuri/ahlstrom-voyage

 

Yleistietoa Ahlströmin ruukkialueesta:

Ahlströmin yritysarvojen mukaisesti yhtiö vaalii perinteitään ja pitkää yrityshistoriaansa sekä huolehtii ympäristöstään. Tämän voi nähdä Ahlströmin ruukkialueella Noormarkussa, joka sijaitsee 15 km päässä Porin keskustasta.

Noormarkun ruukki on yksi Suomen suurimmista ruukkialueista, jossa on kaksi historiallista teollisuuslaitosta: vanha saha, joka on nykyään Makkarakosken sahamuseo (museoitu vuonna 2014) sekä vanha paja, jossa sijaitsee Ahlström Voyage -näyttely. Sähkövoimalaitos vuodelta 1896 tuottaa vesivoimalla edelleen puhdasta ekoenergiaa.

Noormarkun ruukissa sijaitsevat myös Ahlströmin suvun kolmen perättäisen sukupolven kodit: Isotalo, Havulinna ja maailmankuulu Villa Mairea. Lisäksi yhtiön vanha Pääkonttori on edelleen käytössä; nykyisen se on A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n pääkonttori. Ruukkialueella on myös laajat puistot ja puutarhat, joihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Palveluliiketoiminta tarjoaa hotelli-, ravintola- ja kokouspalveluita. Ruukin keittiöissä suositaan paikallisia tuottajia ja kauden parhaita raaka-aineita. Noormarkun Klubille on myönnetty Chaîne des Rôtisseurs -järjestön kilpi osoituksena ruoan ja palvelun korkeasta tasosta.

Noormarkun ruukin mahtitarinoita pääsee kuulemaan opastetuilla kierroksilla.

https://www.ahlstrominruukit.fi/noormarkku

https://www.ahlstrominruukit.fi/noormarkku/ravintola/ravintolapalvelut

https://www.ahlstrominruukit.fi/noormarkku/kulttuuri/makkarakosken-saha