Papin perhe näytelmä 30.10.2018, teatteri Avoimet Ovet ja zontakerho Helsinki III

Zonta kerho Helsinki III järjestää varainkeruutilaisuuksia, joiden tuotto käytetään tyttöjen ja naisten hyväksi sekä kotimaassa että ulkomailla.

Viime toimintakautena pystyimme avustamaan mm. Helsingin Tyttöjen Taloa sekä kansainvälisiä projekteja Let us Learn in Madagascar ja Early Marriage in Niger. Kiitos kaikille lippuja ostaneille.

Tiistaina 30.10 klo 19 järjestetään teatteri Avoimissa Ovissa iltamat näytelmänä  Papin perhe. Liput 32 €. Ohjelmassa näytelmän lisäksi teosesittely alkaen kello 18..  Varaukset Kaarina Vuorivirralle ( kaarina.vuorivirta@gmail.com).  Papin perhe on teatteri Avoimien Ovien 20-vuotisjuhlanäytelmä ja sen ensi-ilta oli 11.9.

Papin perhe (1891) on Minna Canthin (1844–1897) tunnetuin ja esitetyin näytelmä.

Pastori Valtari on tottunut hallitsemaan perhettään kovin ja konservatiivisin ottein. Kun perheen lapset asettuvat vastustamaan isänsä maailmankatsomusta, on tuloksena sukupolvien välinen kiivas vastakkainasettelu ja arvokamppailu. Padot murtuvat, katastrofi on valmis.

Vanhin poika Jussi ei suostu työskentelemään

isänsä toimittamassa uskonnollisessa ja vanhoillisessa lehdessä.

Vanhin tytär Hanna joutuu tyytymään itseään koskeviin päätöksiin, jotka isä sanelee. Nuorin tytär Maiju haaveilee näyttelijänurasta. Hän tietää isän vastustavan ajatusta. Perheen äiti koettaa parhaansa mukaan pitää koossa liitoksistaan hajoavaa perhettä.

Papin perhe ei ole vain kertomus kahden eri sukupolven välisistä aatteellisista ristiriidoista. Se on tiivis ihmissuhdenäytelmä, joka kuvaa kipeästi ja tarkkanäköisesti perhedynamiikan malleja. Miten paljon tarvitaan uskallusta ja rohkeita tekoja, jotta alistavat valtarakenteet voidaan rikkoa? Mitä menettää, jos velvollisuus haastaa pitämään kiinni edustamistaan arvoista? Mitä vaaditaan, että ihminen saa toteuttaa omaa sisintä ääntään, tulee kuulluksi, ymmärretyksi ja hyväksytyksi?

Näihin kysymyksiin Minna Canth etsi vastausta omana aikanaan. Yhteiskunnalliset olot ja perhekäsitys ovat muuttuneet, mutta samoja kysymyksiä me pohdimme omana aikanamme ja uskomme myös, että muutos parempaan on mahdollinen. Näytelmän loppukohtaus herättää toivoa siitä, että ymmärrystä Canthin ajatukselle – Vanhojen totuuksien täytyy väistyä uusien tieltä – voi sittenkin löytyä.

Papin perhe jatkaa Teatteri Avoimien Ovien uudistettujen klassikkotulkintojen sarjaa ja se on kunnianosoitus Minna Canthille, jonka jalanjäljissä teatterimme on kulkenut vuosien ajan. Papin perhe on osa Minna Canthin 175-juhlavuotta, joka alkaa 2018 ja huipentuu 2019

teksti Minna Canth
sovitus ja ohjaus Heini Tola
kokonaisskenografia Raisa Kilpeläinen, Veera-Maija Murtola, äänisuunnittelu Juuso Voltti, kuvat Raisa Kilpeläinen

rooleissa Mirjami Heikkinen, Seppo Merviä, Tatu Mönttinen, Jukka Pitkänen, Ella Pyhältö, Outi Vuoriranta.

 

Täältä löytyy pdf -versio