Valoa, ei väkivaltaa

Keskiviikkona 25. marraskuuta vietettiin YK:n kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallanvastaista päivää. Tuolloin Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjesti webinaarin, verkkoseminaarin, jonka aiheena oli naisiin kohdistuva vihapuhe. Aihetta käsittelivät Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra, Naisten linjan hankejohtaja Louna Hakkarainen ja Niina Ratilainen Plan Internationalista. Oulussa seminaaria seurattiin kaupunginkirjaston Laituri-tilassa ja kotikoneilta.

Vihapuhe verkossa kohdistuu erityisesti nuoriin naisiin, joilla on vahvoja mielipiteitä tai jotka kuuluvat johonkin erityisryhmään. Vihapuhe voi olla esimerkiksi uhkailua, ulkonäköön liittyvää häpäisyä ja nolaamista. Sen tarkoituksena on vaientaa. Vihapuheella on vakavia haittavaikutuksia. Se aiheuttaa hämmennystä ja pelkoa, itsetunnon horjumista ja myös vetäytymistä niistä yhteyksistä, joissa on ollut vihapuheen kohteena. Vetäytyminen on harmillista, koska verkko kuuluu kaikille. Jokaisella pitäisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet keskustella ja vaikuttaa sen kanavilla.

Verkkovihan ilmenemismuotojen tuominen julkisuuteen on tärkeää, koska muuten siihen ei voida puuttua. Sen kohteeksi joutunutta olisi kaikin keinoin aktiivisesti tuettava, koska vaikeneminen tukee vihapuhetta käyttävää. Kun joku rohkaistuu puuttumaan siihen, muutkin uskaltavat tulla mukaan. Lisäksi on muistettava, että vihapuheen takana on aina joku ihminen.

Verkkoseminaarin osallistujia Oulun kaupungin kirjastossa.