Valoa, ei väkivaltaa -tapahtuma 25.11.2019

Jokaisella on oikeus tukeen

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen päivän tapahtuma järjestettiin Oulun kaupunginkirjaston Laituri-tilassa. Päivän teema oli Jokaisella on oikeus tukeen. Kaikille avoimessa tilaisuudessa oli 15 lyhyttä esitystä. Niissä kerrottiin, miten eri tahot tukevat eri-ikäisten ja eri kulttuureissa elävien tyttöjen ja naisten mahdollisuuksia omannäköiseen elämään ilman väkivaltaa ja häirintää. Erilaisia tukimuotoja löytyi runsaasti. Lisäksi Oulun ensi- ja turvakodin järjestämässä näyttelyssä tutustuttiin lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tunteisiin.

Tilaisuuden toteuttivat yhteistyössä Oulun seudun NYTKIS, Oulun naisverkosto ja Oulun kaupunginkirjasto. Päävastuu järjestelyistä oli Oulun Zonta-kerhoilla.

 

Kynttiläkonsertti 26.1.2020 oli jälleen kerran menestys

Jo 34. kerran järjestetty Kynttiläkonsertti keräsi Oulun Vanhaan pappilaan runsaan joukon musiikin (ja mainion kahvitarjoilun) ystäviä.

Rauhan Tervehdyksen verkkolehdestä löytyy juttu Kynttiläkonsertista ja Maija Tynkkysestä: https://rauhantervehdys.fi/2020/01/kynttilakonsertti-aloittaa-maija-tynkkysen-50-vuotistaiteilijajuhlavuoden

Zonta-kerhomme 34. Kynttiläkonsertti aloitti kaikkien konserttien musiikillisesta annista vastanneen urkutaiteilija Maija Tynkkysen 50-vuotistaiteilijajuhlavuoden.

Yli 100 kuulijaa sai nauttia Vanhan pappilan saleissa Händelin, Haydnin ja Ludwig van Beethovenin musiikista. Cembaloa soittaa Maija Tynkkynen ja viulua Sinikka Ala-Leppilampi.

Perinteisen tavan mukaisesti kaikki väliajan kahvitarjoilun leivonnaiset olivat Zonta-sisarten leipomia.

Vanhan pappilan kauniit salit täyttyivät iloisesta puheensorinasta konserttivieraiden nauttiessa kotitekoisista kahvipöydän antimista.

Sopraano Aila Knihtilä ja viulisti Sinikka Ala-Leppilampi kuuntelevat, kun Maija Tynkkynen kiittää kerhomme puheenjohtajaa Raija Näppää 50-vuotisjuhlavuotensa muistamisesta.

Osa zontista ahertaa ennen konserttia, sen aikana ja sen jälkeen keittiössä. Varpu Hirvelä-Koski tiskin parissa.

Kuvat: Marita Maskonen

Kuvatekstit: Eva-Liisa Nikula

 

Kynttiläkonsertti aloittaa Maija Tynkkysen 50-vuotistaiteilijajuhlavuoden

Vuosi 2020 on urkutaiteilija Maija Tynkkysen 50-vuotistaiteilijajuhlan aikaa. Sen aloittaa tammikuun 26. päivänä Oulun Zonta-kerhon perinteisesti Vanhassa pappilassa järjestämä Kynttiläkonsertti. Tämä 34. Kynttiläkonsertti alkaa klo 15 osoitteessa Asemakatu 6, Oulu.

Maija Tynkkynen kasvoi musiikkiin jo lapsuuden kodissaan. Hänen isänsä oli kanttori. Perheen kuudesta lapsesta kolme vanhinta valmistui kirkkomuusikoiksi ja nuorin musiikin opettajaksi. Valmistuttuaan kanttoriksi vuonna 1967 Maija Tynkkynen valittiin Malmin seurakunnan ylimääräiseen kanttorin virkaan. Samalla hän sai mahdollisuuden lisäopiskeluun. Hän suorittikin viiden vuoden aikana työn ohessa musiikinjohtajatutkinnon sekä jatkoi cembalon- ja pianonsoiton opintoja.

Vuonna 1972 Maija Tynkkynen valittiin vain 27-vuotiaana Oulun tuomiokirkkoseurakunnan urkuriksi. Hän oli Suomessa ensimmäinen nainen tuomiokirkon urkurina. Hän jatkoi kesäisin lomien aikaan cembalon- ja urkujensoiton opintoja niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Työaikana hän konsertoi vielä vapaa-aikanaan. Jäätyään eläkkeelle vuonna 2010 hän konsertoi edelleen ja toimii säestäjänä.

Tämän vuoden Kynttiläkonsertin esiintyjiksi Maija Tynkkynen on kutsunut sopraano Aila Knihtilän sekä viulistit Sinikka Ala-Leppilammen ja Silja Lassilan. Maija Tynkkysen soittimina ovat cembalo ja piano. Ohjelmassa on muun muassa Ludwig van Beethovenin musiikkia. Säveltäjän syntymästä on tänä vuonna 250 vuotta. Lisäksi kuullaan Händelin ja Haydnin musiikkia. Aila Knihtilä esittää muun muassa Sakari Heikinheimon sovituksia pohjoispohjalaisista kansanlauluista ja Sibeliuksen Lastu lainehilla.

Kynttiläkonsertin tuotto luovutetaan perinteisesti Yhteisvastuukeräykseen, jonka teema on nyt vanhemmuuden tukeminen.

Lippuja, 15 euroa, voi ostaa Zonta-kerho I:n jäseniltä ja tuntia ennen ovelta. Perinteisen kahvikonsertin lipun hintaan sisältyy väliajan kahvitarjoilu suolaisine ja makeine leivonnaisineen. Myös erikoisruokavaliot huomioidaan.

Teksti: Eva-Liisa Nikula