Niskavuori: Loviisa ja Heta 2.4.2019 / Helsinki III

Perinteiseen tapaan  Zonta-kerho Hki III on varannut Iltamia varten teatteri Avoimista Ovista näytöksen tiistaiksi 2.4. Näytelmä on Niskavuori: Loviisa ja Heta.  
 

Teatteri Avoimien Ovien kevään 2019 ensi-ilta Niskavuori: Loviisa ja Heta on vahvojen naisten esiinmarssi. Kolmella näyttelijällä ja muusikolla esitettävä kokonaisuus kertoo ensin Loviisan tarinan. Väliajan jälkeen puheenvuoron saa Heta. Esitystä varten sävelletty rouhea ja rytmikäs musiikki luo tarinankerronnan tahdin.

Nuori Loviisa on naitu Niskavuorelle, missä suku pitää vahvasti kiinni kunniasta ja maineesta – ja samalla myös valheesta. Kun Loviisalle selviää, että hänen miehellään Juhanilla on suhde talon piikaan, romahtavat unelmat onnellisesta liitosta. Loviisa joutuu suuren valinnan eteen: jäädäkö vai lähteä? Niskavuoren talon tytär Heta ei saanut miestä, jota rakasti. Hän nielee pettymyksensä, mutta ei ylpeyttään. Hetalla on yksi ja vahva päämäärä: saada rakennetuksi perheelleen uusi ja komeampi talo kuin vanha kotitalo. Hänen täytyy saada näyttää koko maailmalle, että pärjää eikä menetä kasvojaan. Ei kenenkään edessä. Unohtuuko matkan varrelle kuitenkin jotain, kun yksi ja ainoa päämäärä täyttää elämän?

Esitys käsittelee rakkaudettomuutta, petosta, intohimoa ja rakkauden ja velvollisuuden välistä ristiriitaa. Hella Wuolijoen (1886–1954) klassikkoteosten henkilöiden ristiriitaisuus on ajatonta. Loviisan ja Hetan loukattu ylpeys ja siitä kumpuavat teot, kasvojen menettämisen pelko ja vauhtisokeus ovat tunnistettavia ilmiöitä tänäänkin. Kipeytensä läpi Heta ja Loviisa ovat kaukana täydellisyydestä, mutta selviytyjiä yhtä kaikki.

teksti Hella Wuolijoki

sovitus ja ohjaus Heini Tola
skenografia Ia Ensterä
valosuunnittelu Jere Kouhia
musiikki Salla Markkanen

rooleissa:
Loviisa / Siipirikko / Jaakko Ella Pyhältö
Heta / Malviina Mirva Kuivalainen
Juhani / Akusti / Santeri Jukka Pitkänen

Näytelmä on Heini Tolan viimeinen ohjaus ennen eläkkeelle siirtymistä teatteri Avoimien Ovien taiteellisen johtajan tehtävästä. Näytelmän ensi-ilta on 19.2.  

Järjestämme jo perinteiseen tapaan Iltamat siten, että tilaisuus alkaa kello 18 teosesittelyllä ja varsinainen näytelmä kello 19. Pidämme tilaisuudessa myös arpajaiset.

Lippujen hinta on 34 €/ kpl ja varaukset tulee tehdä allekirjoittaneelle 28.2. mennessä.

Tilaisuuden tuotto käytetään Zonta järjestön projektien hyväksi.

Tervetuloa teatteriin, terveisin Kaarina Vuorivirta, kaarina.vuorivirta@gmail.com, 050-5415637