Mikkeli on Suomen suurimpia mökkikuntia. Mökkejä on yli 10 000. Niinpä Mikkeli ja Mikkelin seutu on monelle tuttu vapaa-ajan paikka. Meitä mikkeliläisiä on 55 000 ja kaupunkimme täyttää ensi vuonna 180 vuotta. Mikkeli on Saimaan rantakaupunki ja Saimaalla voi kohdata sen alkuperäisasukkaan saimaannorpan. Mikkelin nykyarkea leimaa moninaisuus. Kuntaliitosten seurauksena täältä löytyy monenlaisia asuinympäristöjä: kaupunkikeskustaa, taajamia, pikkukyliä ja harvaan asuttua maaseutua.

Mikkeli tunnetaan metsään, luomuun, matkailuun ja vapaa-aikaan liittyvästä osaamisesta. Kaupunkimme on myös merkittävä digitoinnin, sähköisen asioinnin ja arkistoinnin osaamiskeskus.

Kaupunkikuvaamme liittyvä Naisvuori on varsinainen monitoimivuori. sen sisällä on arkistopalvelujen tiloja, jatkosotaan liittyvä Viestikeskus Lokki ja uimahalli. Vuoren päällä on Naisvuoren torni, kesäteatteri ja kultuurikeskus Tempo.

Jos kiinnostuksen kohteena on sotahistoria, kulttuuri, ravit, urheilu ja liikunta kannattaa tulla Mikkeliin. Sotahistoriasta kiinnostuneille kaupunkimme on varsinainen aarreaitta. Mikkelin Ristiinan Brahenlinnassa alkoi suomalainen upseerikoulutus. Rakennus on vielä olemassa ja se on parhaiten säilynyt esimerkki kaikkein vanhimmista everstinvirkataloista Suomessa. Mikkeliä kutsutaan päämajakaupungiksi. Suomen itsenäisyyden ajan sodissa puolustusvoimain päämaja on ollut Mikkelissä. Marsalkka Mannerheimia muistetaan kaupungissa monin eri tavoin. Täältä löytyy puukasarmialue jolla nykyisin sijaitsee mm. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampus. Tätä päivää on myös kaupungissa sijaitseva Maavoimien esikunta.

Mikkelin Ristiinassa ovat Pohjoismaiden laajimmat kalliomaalaukset. Mikkelissä on myös tunnettuja kartanoita joissa voi vierailla ja ruokailla. Näitä ovat mm. Tertti, Kyyhkylä ja Löytö. Jokaisella on mielenkiintoinen Suomen vaiheisiin liittyvä historia. Kannattaa vierailla myös Kenkäveron entisessä pappilassa, joka on ollut samalla paikalla yli 500vuotta ja on nykyisin tunnettu ja suosittu matkailukohde. Sen läheisyydessä sijaitsee myös Mikkelipuisto, läpivuoden avoinna oleva mallipuutarha-alue. Mikkelissä on teatterin, taidemuseon ja valokuvakeskuksen lisäksi useita museoita ja Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut jousiorkesteri Mikkelin kaupunginorkesteri. Täällä on myös Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus ja ensi vuonna valmistuu Arkistolaitoksen Keskusarkisto.

Vuosittain toistuvia suuria yleisötapahtumia ovat mm. Työväen Näyttämöpäivät, Mikkelin Musiikkijuhlat, Jurassic Rock ja St. Michael ravit.  Musiikkijuhlilla konsertoi Marinski teatterin orkesteri kapellimestari Valeri Gergijevin johtamana.