TIEDOTTEET

6.10.2018 Zonta-järjestö palkitsi Seela Sellan ja Naisleijonat Naisen teko -kunniamaininnalla

6.10.2018 julkaisuvapaa klo 19.00

Zonta-järjestö palkitsi Seela Sellan ja Naisleijonat
Naisen teko -kunniamaininnalla

Tuusulassa on meneillään Zonta International (ZI) Piiri 20:n piirikokous, jossa varsinaisen kokouksen lisäksi ohjelmaan kuuluu eri tavoin ansioituneiden naisten palkitseminen. Naisen teko -kunniamaininnalla Zonta-järjestö haluaa kunnioittaa työssään ja yhteiskunnallisissa tehtävissään ansioituneita naisia, jotka ovat henkilökohtaisella sitoutumisellaan, ammattitaidollaan ja osaamisellaan toimineet merkittävästi naisten aseman parantamiseksi Suomessa.

Tänä vuonna Naisen teko -kunniamainintoja myönnettiin kaksi: toinen näyttelijä Seela Sellalle ja toinen Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueelle eli Naisleijonille. Molemmat ovat tahoillaan näyttäneet, että nainen pystyy siihen mihin mieskin.

Näyttelijä, Taideyliopiston kunniatohtori Seela Sella on tehnyt mittavan uran näyttelijänä ja todistanut, että uusilla ideoilla ja itsensä likoon laittamalla voi tehdä rooleja naisena, miehenä ja eläimenä iästä piittaamatta. Näyttelijän ammatti oli kutsumus, sillä hän tiesi halunneensa näyttelijäksi niin varhain kuin pystyy muistamaan. Perheen vahvat naiset, äiti ja isoäiti, kannustivat tyttöä toteuttamaan unelmansa. Sella ei olisi voinut tehdä työtään ilman rinnalla kulkenutta miestä, joka huolehti arjesta. Hän on tehnyt pelkästään Suomen Kansallisteatterissa yli 40 roolityötä. Seuraava ensi-ilta on ”Karamazovin veljekset” marraskuussa.
Edelleen ahkerasti töitä tekevälle näyttelijälle on myönnetty Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2000 ja näyttämötaiteen valtionpalkinto vuonna 2009. Hän on saanut myös lukuisia muita tunnustuksia kuten Pro Finlandia -mitalin sekä Jussi- ja Venla-palkinnot. Viimeisin saavutus on kesäkuulta 2018, jolloin Seela Sella vihittiin Taideyliopiston kunniatohtoriksi laitoksen historian ensimmäisessä maisteri- ja tohtoripromootiossa.

Jääkiekon Suomen naisten maajoukkue, Naisleijonat, on raivannut esimerkillään tietä tytöille jääkiekon pariin ja murtanut omalta osaltaan tyypillisiä roolijakoja. Menestys kansainvälisellä tasolla on lisännyt mediahuomiota, ja eri kanavilla on nähtävissä enenevässä määrin otteluja. Menestys on vaatinut kovaa työtä tytöiltä, naisilta, ja heidän perheiltään.

Naisleijonat voitti keväällä 2018 pronssia talviolympialaisissa. Pronssimitaleita on kertynyt kaikkiaan kolme olympialaisista ja 11 MM-kisoista. EM-kultaa on saatu neljästi. Taustalla on 1980-luvulla alkanut työ. Maajoukkue on tehnyt valmentajiensa johdolla erinomaista työtä tasa-arvon edistämiseksi omalla esimerkillään ja kovalla työllä. Vaikka maajoukkuetasolla miesten ja naisten tasa-arvo on edistynyt jääkiekossa, on vielä tehtävä paljon työtä, että se toteutuu myös seuratasolla ja että lajin pariin saadaan entistä enemmän tyttöjä. Lisätietoja:
Lea Helle, Governor 2018–2020, Zonta International District 20 puh. 044 350 8112, s-posti lea.helle(at)zonta.fi Vuokko Skyttä, Palvelutoimikunnan puheenjohtaja, Zonta International Piiri 20 puh. 040 501 8675, s-posti vuokko.skytta(at)gmail.com
Vuonna 1919 perustettu Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, jonka tavoitteena on työnsä avulla voimaannuttaa naisia ja tyttöjä kaikkialla maailmassa. Järjestön visiona on maailma, jossa jokainen nainen ja tyttö pystyy käyttämään hyväkseen kaikki kykynsä. www.zonta.fi

Posted in Ajankohtaista, Tiedotteet | Leave a comment

Zonta-järjestö rohkaisee tyttöjä opiskelemaan matematiikkaa ja luonnontieteitä Tiedote 24.9.2018

 

Zonta International Piiri 20 toteuttaa vuosina 2018–2019 yhdessä LUMA-keskus Suomen kanssa kampanjan, jossa kerätyillä varoilla järjestetään tytöille suunnattuja matemaattis-luonnontieteellisiä ZAU-kerhoja ja vaikutetaan näin tulevaisuuden koulutus- ja uravalintoihin.

Suomessa tytöt menestyvät koulussa hyvin, mutta vierastavat matemaattis-luonnontieteellisiä aineita. Näin he sulkevat pois monia jatko-opiskelumahdollisuuksia jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Ammatit jakaantuvat edelleen selkeästi nais- ja miesvaltaisiin aloihin, eikä niiden palkkaus ole tasa-arvoista.

ZAU-kampanjan (”Zonta Antaa Uskallusta”) avulla halutaan korostaa tarvetta edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja rohkaista tyttöjä uskomaan omiin kykyihinsä aina varhaiskasvatuksesta korkeampiin koulutusasteisiin.

Tavoitteena 100 kerhoa ja uusi toimintamalli

 Vuonna 1919 perustettu Zonta International haluaa 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi nostaa esiin järjestön perusajatusta tyttöjen ja naisten aseman parantamisesta sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä. Tämä vaatii tekoja, joista yksi esimerkki on kansallinen ZAU-kampanja.

ZAU-kerhoissa pyritään herättämään 10–12-vuotiaiden tyttöjen kiinnostusta matematiikkaan, luonnontieteisiin ja teknologiaan näiden tärkeiksi kokemien aiheiden sekä yliopistoissa tutkimusperustaisesti kehitettyjen uusien opetusmenetelmien avulla.

Ilmiöpohjaisen oppimisen teemoina voivat olla esim. hyvinvointi ja terveys, ruoka ja ravitsemus, molekyyligastronomia, liikunta, luonto ja ympäristö, avaruus ja tähdet sekä peliohjelmointi. Taide voi toimia sekä teemana että oppimismenetelmänä, mm. draaman keinoin ja tarinoita hyödyntäen.

ZAU-kampanjan tavoitteena on 100 kerhoa ja 1 000 kerholaista ympäri Suomea sekä virtuaalisesti. Vaikka ZAU-kerhot on suunnattu erityisesti tytöille, ovat pojatkin lämpimästi tervetulleita. Hankkeen tavoitteena on samalla kehittää tutkimusperustaisesti uusi, pysyvä toimintamalli yhteisölliseen perhetiedekasvatukseen, joka innostaa erityisesti tyttöjä LUMA-aineiden opiskeluun.

 Yhdessä olemme enemmän

Kampanjan varainkeruu käynnistyy virallisesti 25.9.2018 Helsingin yliopiston tiloissa pidettävässä ZAU-startissa. Tärkein varainkeruumuoto on lahjoittaminen, johon toivotaan erityisesti apua suurelta yleisöltä. Lisäksi järjestetään ZAU-tapahtumia, joissa kerrotaan sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta Suomessa ja rohkaistaan osallistujia tekemään omia valintoja. Varoja kerätään myös erityisillä ZAU-kampanjatuotteilla.

Jatkossa LUMA-keskus Suomi tiedottaa ZAU-kerhotoiminnan mahdollisuudesta peruskouluille, nuorisotaloille, kirjastoille jne.

Vuoden tuottajan Emmalla palkitun Henri ”MGI” Lanzin johtama tekijätiimi on tuottanut ZAU-kampanjaa vauhdittamaan oman tunnuskappaleen, jonka esittää kultaa ja platinaa myynyt räppäri Tuomas Kauhanen. ”Voima” sai ensiesityksensä keväällä kampanjan aloitustilaisuudessa Hanasaaressa.  

 

Lisätietoja: Zonta International

Lea Helle, Governor 2018–2020, Zonta International District 20 (Finland & Estonia)
puh. 044 350 8112, s-posti lea.helle(at)zonta.fi

Vuokko Skyttä, varainkeruukampanjan yhteyshenkilö, palvelutoimikunnan puheenjohtaja
puh. 040 501 8675, s-posti vuokko.skytta(at)gmail.com 

LUMA-keskus Suomi

Maija Aksela, hankkeen johtaja, LUMA-keskus Suomi -verkoston johtaja, professori,
puh. 050 415 1450, s-posti maija.aksela(at)helsinki.fi

Iisa Rautiainen, hankkeen koordinaattori, puh. 050 311 4538, s-posti, iisa.rautiainen@helsinki.fi

LUMA-keskus Suomi -verkoston johtajan, professori Maija Akselan mukaan opetus ZAU-kerhoissa tapahtuu tyttöjen tärkeiksi kokemien aiheiden ja akateemiseen tutkimukseen perustuvien uusien opetusmenetelmien avulla. Kuva: Aki Schadewitz

 

Räppäri Tuomas Kauhasen ensiesitys Voima-räpistä sai innostuneen vastaanoton zontien kevätseminaarissa Hanasaaressa. Kuva: Aki Schadewitz

 

Tietoa ZAU-kampanjasta löydät täältä www.zau.fi

Kuuntele täältä Voima-räppi

Katso Maija Akselan puheenvuoro ZAU-kampanjan avauksesta täältä ZAU_Maija_Aksela

 

Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, jonka tavoitteena on työnsä avulla voimaannuttaa naisia ja tyttöjä kaikkialla maailmassa. Järjestön visiona on maailma, jossa jokainen nainen ja tyttö pystyy käyttämään hyväkseen kaikki kykynsä. www.zonta.fi

LUMA-keskus Suomi on 12 suomalaisen tiede- ja teknologiayliopiston verkosto, jolla on lasten ja nuorten innostamisesta matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskelun pariin pitkät perinteet. www.luma.fi/keskus/

 

Posted in Ajankohtaista, Tiedotteet | Leave a comment

Zonta-järjestö innostaa tyttöjä teknologiaan Zonta International Piirin 20 ry julkilausuma 14.4.2018

Zonta International Piirin 20 ry julkilausuma 14.4.2018

Zonta-järjestö innostaa tyttöjä teknologiaan

Zonta International Piirin 20 ry edustajat ovat kokoontuneet kevätseminaariinsa Espoon Hanasaareen 14.4.2018. Seminaarin aiheena on ’Hyvä, paha, digi’.

Digitalisaatio ja sen käyttö on tullut merkittäväksi osaksi niin suomalaista yhteiskuntaa kuin globaalia maailmaakin. Se on arkipäivää sekä bisneksessä että yksityisen ihmisen asioiden käsittelyssä ja hoidossa. Sen rinnalla kasvavat robotiikan ja tekoälyn käyttö.

Digitalisaatio tasa-arvoistaa maailmaa ja vaikuttaa siten yleiseen hyvinvointiin. Tärkeää on, että kaikki pääsevät osallisiksi tästä kehityksestä ja voivat hyödyntää sen tuloksia. Tämä edellyttää tehokasta ja riittävää koulutusta, jota tulee olla helposti kaikkien saatavilla. Samalla tulee huolehtia siitä, että ne, jotka eivät iän, vamman, sairauden tai muun syyn johdosta pysty itse hyödyntämään digitalisoituja suorituksia, saavat kuitenkin muilla tavoin tarvitsemansa edut ja palvelut.

Suomessa ammattialat ovat edelleen varsin segregoituneita: Pojat opiskelevat insinööri- ja tytöt hoitoaloille. Tämä luo eroja taitoihin toimia digitalisaation, robotiikan ja tekoälyn parissa. Zonta International pitää tärkeänä tyttöjen innostamista opiskelemaan matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa, jotka ovat avaimia lähes kaikkiin ammatteihin nyky-yhteiskunnassa.

Zonta International -järjestö täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja sen vuoksi ZI Piiri 20 ry on päättänyt toteuttaa Suomessa kerhojen yhteisen projektin ajalla 14.4.2018 – 31.12.2019. Tänä aikana Zonta-järjestö kerää varoja 10 – 12 -vuotiaille tytöille suunnattujen matemaattis-luonnontieteellisten ZAU-kerhojen (Zonta Antaa Uskallusta, Zonta Antar Utmaningar) järjestämiseen yhteistyössä LUMA-keskus Suomen kanssa. Kerhotoimintaa järjestetään sekä eri puolilla Suomea että virtuaalisesti. ZI Piiriin 20 ry kuuluvilla Viron kerhoilla on kampanjasta oma toteutuksensa.

Haluamme korostaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, haastaa nuoret uskomaan omiin kykyihinsä ja kasvattaa heidän valmiuksiaan toimia yhteiskunnassa täysivaltaisesti.

Lisätietoja:

Zonta International Piiri 20 ry Governor Tuija Kirveskari-Tähtinen
tuija.tahtinen@maxinetti.fi
Zonta International Piiri 20 ry Verkostoitumistoimikunnan puheenjohtaja Irma Ertman ertman.irma@gmail.com


Lehdistötiedote 10.4.2018

Zonta-järjestö innostaa tyttöjä teknologiaan ja voimaannuttaa myös omia jäseniään ”Hyvä, paha digi” -seminaarissa lauantaina 14.4. Espoon Hanasaaressa

Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, jonka tavoitteena on työnsä avulla voimaannuttaa naisia ja tyttöjä kaikkialla maailmassa. Järjestön visiona on maailma, jossa jokainen nainen ja tyttö pystyy käyttämään hyväkseen kaikki kykynsä.

Naisten voimaannuttaminen näkyy vahvasti lauantaina 14.4. Espoon Hanasaaressa järjestettävässä ”Hyvä, paha digi” -kevätseminaarissa, jonne kokoontuu 180 naista Suomesta ja Virosta.

Digitaalisuudesta ja tekoälystä seminaarissa puhuvat ”tekoälymatkaopas” Antti Merilehto, joka on äskettäin julkaistun, yritysjohtajille suunnatun kirjan ”Tekoäly – Matkaopas johtajalle” kirjoittaja ja kysytty puhuja aihetta käsittelevissä tilaisuuksissa. Toisena digitaalisuuden uhkia ja mahdollisuuksia puheessaan käsittelevä esiintyjä seminaarissa on Leila Lehtinen, joka äskettäin siirtyi Tiedon johtotehtävistä digitaalisia ratkaisuja organisaatioiden työntekijä- ja sidosryhmäviestintään suunnittelevaan Smarpiin kaupalliseksi johtajaksi. Aiheeseen liittyen seminaarissa on tarjolla myös Aalto yliopiston Design Factoryn opiskelijoiden ja Design Factoryn perustajan, professori Kalevi Ekmanin vetämä uusimpia digitaalisia innovaatioita käsittelevä työpaja.

Zontat eivät tyydy vain voimaannuttammaan itseään. Seminaarissa käynnistetään Suomen Zonta-kerhojen yhteinen projekti ajalle 14.4.2018 – 31.12.2019. Projektin tavoitteena on konkreettisesti innostaa tyttöjä teknologiaan keräämällä varoja 10 – 12-vuotiaille tytöille suunnattujen matemaattis-luonnontieteellisten ZAU-kerhojen (Zonta Antaa Uskallusta, Zonta Antar Utmaningar) perustamiseen ja kerhotoiminnan laajentamiseen yhteistyössä LUMA-keskus Suomen kanssa.

Projektin teemasta ovat seminaarissa mukana keskustelemassa LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela ja sisäministeri Kai Mykkänen. Lisäksi kuullaan nuorten omia näkemyksiä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden tärkeydestä. Kahdesti Vuoden tuottajan Emmalla palkitun Henri ”MGI” Lanzin johtama tekijätiimi on tuottanut ZAU-kampanjalle oman tunnuskappaleen, jonka esittää räppäri Tuomas Kauhanen.

Seminaaripäivän aikana jaetaan stipendit yhdenvertaisuutta käsitelleen Zonta Talents -kampanjan stipendit sen nuorille voittajille. Stipendit jakaa kampanjan suojelijana toiminut Espoon kaupunginvaltuutettu Anna Rukko, joka on tullut tunnetuksi uuden lastensairaalan hyväksi tekemistä koruistaan. Anna on myös saanut Zontien myöntämän Young Woman in Public Affairs -stipendin vuonna 2015. Anna on mukana kampanjassa, koska hän haluaa rohkaista kaikkia nuoria mukaan vaikuttamaan ja luomaan maailmasta paremman paikan meille kaikille.

Seminaarin päätteeksi osallistujat saavat nauttia muodostelmaluistelun MM-kullan juuri Suomeen tuoneen Marigold IceUnityn taidon näytteestä.

www.zonta.fi

Zonta International Piiri 20 ry Governor Tuija Kirveskari-Tähtinen tuija.tahtinen@maxinetti.fi

Zonta International Piiri 20 ry Kevätseminaarin pj. Maija Laaksonen laaksonen.mp@gmail.com

 


 

Posted in Ajankohtaista, Julkilausumat, Tiedotteet | Leave a comment

RAISKAUS ON MÄÄRITELTÄVÄ SUOSTUMUKSEN PUUTTEEN KAUTTA

Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii suostumuksen puutteen lisäämistä rikoslakiin seksuaalirikosten oleelliseksi tunnusmerkiksi. ”Lainsäädännön määritelmä lähettää signaalin siitä, mikä on oikein ja mikä väärin”, painottaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. ”Suurta osaa raiskauksista ei koskaan ilmoiteta tai panna tuomiolle. On aika vaihtaa fokusta: jos suostumusta ei ole annettu, kyseessä on väkivallan teko ja vastuu siirtyy tekijälle.”

6.3.2018                                                                                                                    

Suomen rikoslaissa seksuaalirikokset määritellään käytetyn väkivallan tai sen uhan perusteella tai uhrin puolustuskyvyttömyyden kautta, mikä loukkaa ihmisen itsemääräämisoikeutta eikä vastaa nykyistä käsitystä raiskauksesta; Sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin että Kansainvälinen rikostuomioistuin määrittelevät raiskauksen suostumuksen puutteen kautta.

Ruotsissa hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi on kiellettyä ilman osapuolten nimenomaista suostumusta. Ruotsin hallituksen mukaan suostumuksen merkityksestä keskusteleminen voi ehkäistä raiskauksia, ja muutoksella olisi joissain tapauksissa konkreettinen vaikutus ilmoituksiin tai tuomioihin. ”Yhdysvalloissa sekä Iso-Britanniassa raiskaus on määritelty suostumuksen puutteen kautta jo pitkään. Vaatimus suostumuksen puutteesta on peräisin jo 1970-luvun naisliikkeestä Yhdysvalloista. Raiskauksen tunnusmerkistö on laajentunut vuosien saatossa sukupuoliroolien ja naiskuvan muuttuessa. Lainsäädännön tulee heijastaa nykyistä käsitystä”, korostaa Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen varapuheenjohtaja, rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen.

Naisjärjestöjen Keskusliitto on toistuvasti vaatinut suostumuksen puutteen kirjaamista seksuaalirikosten tunnusmerkistöön. Keskusliitto katsoi vuonna 2010 antamassaan lausunnossa, että luonnos Euroopan neuvoston yleissopimuksesta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja poistamiseksi edellytti Suomelta rikoslain muuttamista. Suomen vuonna 2015 ratifioiman, Istanbulin sopimuksena tunnetun yleissopimuksen artikla 36 velvoittaa sopimusvaltiot kriminalisoimaan kaikki toiseen henkilöön tahallisesti ilman tämän suostumusta kohdistetut seksuaaliset teot.

Naisjärjestöjen Keskusliitto on lisäksi mukana tukemassa Suostumus2018-kansalaisaloitekampanjaa, joka jatkaa #metoo-, #dammenbrister- ja #memyös -kampanjoiden vaatimusten edistämistä vaatimalla raiskauksen määrittelemistä suostumuksen puutteen kautta.

Eduskunnan naisverkoston aloitteesta tehty lakialoite laiksi rikoslain 20 luvun 1 §:n muuttamisesta eli suostumuksen puutteen lisääminen raiskauksen tunnusmerkistöön on eduskunnan täysistunnon käsittelyssä kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2018.

 

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry 

Eva Biaudet                                                      Terhi Heinilä
puheenjohtaja                                                   pääsihteeri

Lisätietoja

Eva Biaudet, puheenjohtaja, puh. 050 3140205
Terhi Heinilä, pääsihteeri, terhi.heinila@naisjarjestot.fi, puh. 040 530 5544
Anni Hyvärinen, järjestösihteeri, anni.hyvarinen@naisjarjestot.fi, puh. 050 388 8868

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 58 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä. Keskusliitto toimii naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistämiseksi yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa.

Posted in Ajankohtaista, Tiedotteet | Leave a comment

Lisa Andström -stipendit jaetaan Zonta International Piirin 20:n piirikokouksessa Porvoossa 7.10.2017

Lisa Andström -stipendit jaetaan Zonta International Piirin 20:n piirikokouksessa Porvoossa 7.10.2017

TIEDOTE 7.10.2017

Lisa Andström -stipendit jaetaan Zonta International Piirin 20:n piirikokouksessa Porvoossa 7.10.2017. Stipendien tarkoituksena on tukea Suomen ja Viron naisopiskelijoita ja -tutkijoita. Vuoden 2017 stipendien hakuteemoina olivat naisten köyhyyden lisääntyminen ja taiteen terveyttä ylläpitävä voima

Stipendien saajat ovat:

  1. Hynninen Anna-Maria, FT, tutkija, Turku, postdoc-tutkimus: Arkistokirjoittamisen ja muistelun eheyttävät merkitykset, 3500 euroa
  2. Koivisto Taru, MuM, musiikkiterapeutti, tohtoriopiskelija, Espoo, väitöskirjatyö: Music Practitioners in Hospitals – an Interdisciplinary Study in the Finnish Healthcare System, 4000 euroa
  3. Markula Lisamaria, MSSci, World Politics, yksityisyrittäjä, Salo, koulutusprojekti ja tutkimus: Reilun kaupan periaatteilla toimivan naiskäsityöläisten verkoston rakentaminen Pakistanin köyhimmillä alueilla, 3000 euroa
  4. Tuomaala Salome, FT, projektitutkija, Tampere, postdoc-tutkimus: Naisten osuuskunnat ja yhdessä oppimisen mahdollisuus, 4000 euroa

Haminan kerhon perustamasta Lisa Andström -stipendirahastosta jaetaan joka toinen vuosi stipendejä Suomessa ja Virossa asuville naisopiskelijoille ja -tutkijoille kullakin kaudella erikseen määriteltävällä kohdealueella.

Lisätietoja:
Lisa Andström -stipenditoimikunta
puheenjohtaja Raisa Valve
gsm. 050 5958950

Posted in Tiedotteet | Leave a comment

Zonta International Piirin 20 ry julkilausuma 7.10.2017

Julkaisuvapaa 7.10.2017

 

Zonta Internationalin Piirin 20 edustajat ovat kokoontuneet 46. varsinaiseen piirikokoukseensa Porvooseen 7 – 8.10.2017. Piiri 20 pitää tärkeänä sukupuolten tasa-arvoa ja naisten mahdollisuutta toimia yhdenvertaisesti miesten kanssa niin työelämässä kuin päätöksenteossakin.

Niinpä voidaan todeta tyydytyksellä, että kuntien valtuustoihin on tällä vaalikaudella valittu naispuheenjohtajia ennätyksellisen paljon, kaikkiaan 39 %. Kunnanhallitusten puheenjohtajista naisia on nyt 31 %.

Suomelle on tärkeää saada kaikkien osaaminen ja kyvyt käyttöön. Siksi tuntuu erikoiselta, että viimeaikaisessa keskustelussa on mm. yliopistojen ja korkeakoulujen pääsykokeita uudistettaessa koettu uhkana, että tytöt menestyvät ylioppilaskirjoituksissa poikia paremmin ja ’kympin tytöistä’ on tullut vähättelyn kohde.

Zonta Internationalin Piiri 20 haluaa kiinnittää huomiota naisten ja tyttöjen vähättelyyn sekä epäasialliseen ja seksistiseen kohteluun ja vaatii, että kaikkia ihmisiä on kohdeltava kunnioittavasti. Huomiota tulee kiinnittää myös puhetapaan ja siihen, miten sosiaalisessa tai muussa mediassa asioita esitetään: Vähättelevän puhe- ja ilmaisutavan kitkeminen alkaa jo kotoa ja koulusta. Erityisesti se koskee julkisessa asemassa olevia henkilöitä, koska vähättely ja aliarviointi helposti syrjäyttää ja vie luottamusta yhteiskunnan toimintatapoihin.

Naisten, jotka eivät tunne kokeneensa sukupuolestaan johtuvaa syrjintää tai tulleensa vähätellyiksi, on hyvä muistaa, että yhden henkilön positiiviset syrjimättömyyskokemukset eivät mitätöi muiden negatiivisia kokemuksia.

Zontien tavoite on, että kaikki pääsevät käyttämään yhteiskunnassa omia taitojaan ja kaikkea osaamistaan. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun ennusteiden mukaan Suomea kohtaa osaamisvaje monella alalla.  Naisten osaaminen ei saa jäädä sivuun.

Toimitaan siis tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti naisten ja miesten kesken ja lopetetaan vähättely ja vihapuhe!

 

Lisätietoja:

Governor Tuija Kirveskari-Tähtinen
Zonta International Piiri 20
tuija.tahtinen@maxinetti.fi
+358 44 0866 649

Zonta International Piiri 20
Verkostoitumistoimikunnan
Puheenjohtaja Irma Ertman
ertman.irma@gmail.com

Zonta International Piiri 20
Naisten oikeuksien toimikunta ja YK-toimikunta
Puheenjohtaja Kristiina Sihvonen
kristiina.sihvonen@kymp.net

Posted in Tiedotteet | Leave a comment

Zontat kokoontuvat Porvoossa

 

Porvoolainen Zonta Solveig Mickels 2017.
Kuva Eastpress/Seppo J.J. Sirkka

Porvoossa asuva Inveonin entinen rehtori Solveig Mickels jäi eläkkeelle alkukesästä. Se ei suinkaan tarkoittanut, että hänen työnsä olisi vähentynyt tai, että hän olisi jäänyt vain laakereille lepäämään. Solveig Mickelsin luottamustehtävät Zonta-järjestössä vievät hänen aikansa tällä hetkellä lähes täyspäiväisesti. Hän on lisäksi kouluttautuu täysin uuteen tehtävään rikos- ja riita-asioiden sovittelijaksi.

Zonta-järjestö on maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka tekee työtä tyttöjen ja naisten aseman sekä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Solveig Mickels on ollut Zonta-järjestössä jäsenenä vuodesta 1996 lähtien ja on vetänyt niin paikallista kerhoa kuin myös hoitanut Suomessa ja Virossa toimivan Zonta International Piiri 20:n eri tasoisia luottamustehtäviä.
– Olemme nyt Porvoossa olleet jo reilun vuoden ajan järjestelyvastuussa Piirikokouksesta, joka pidetään tänä viikonloppuna 6.–8. 10. 2017.
–Viimeiset kuukaudet ovat olleet työntäyteisiä koko järjestelytoimikunnalle, sanoo kokouksen valmisteluista vastaava Solveig Mickels. On hienoa tarjota 240:lle zontalle parasta Porvoota niin kokoustilojen kuin maisemankin suhteen.

–En koe, että tämä hyväntekeväisyystyö olisi vienyt liikaa aikaani. Koen päinvastoin, että olen saanut tästä Zonta toiminnasta ja yhdessäolosta, niin paljon, että se painaa enemmän kuin se aika, jonka tähän laittaa.

–Zontissa on sen aatteen mukaan hyvä ja positiivinen perustunnelma, Zonta spirit. Kun palaan jostain zontien kokouksesta, mietin usein: Voi miten paljon Suomessa ja maailmassa on monta ihanaa naista ja on ilo saada tehdä työtä heidän kanssaan ja toimia järjestössä.

Zontien suuri haaste on tehdä itseään tunnetuksi.  Zontat ovat avanneet äskettäin uudet nettisivut ja haluavat tuoda tuomintansa tutuksi ja hankkia lisää uusia jäseniä, jotka tuntevat tarpeelliseksi auttaa tyttöjä ja naisia ympäri maailman.

Porvoolaisten zontien paikalliset avustuskohteet ovat viime vuosina olleet Porvoon Uusi MLL:n perhe-kummitoiminta, turvakoti Nuttu, Taipale-talo sekä ALVA-talo. Kerhon jäsenet ovat osallistuneet Luetaan yhdessä -projektiin maahanmuuttajanaisten kanssa. Kerholla on Malawin kummien kautta kummityttö, jonka koulunkäyntiä tuetaan.

Zontakerhon tuotoista kolmannes lahjoitetaan Zonta Internationalin kansainvälisiin projekteihin naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi mm. Nigerin lapsiavioliittojen myöhentämiseen.

Zontien vaikuttavuustoimintaa on nostettu esille
mm. järjestämällä kansainvälisenä Tyttöjen päivänä tilaisuuksia alueen yläasteilla, jolloin asiantuntijat ovat yhdessä nuorten kanssa käsitelleet kiusaamiseen ja väkivallan estämiseen liittyviä kysymyksiä.

Suomessa olemme maanlaajuisesti osallistuneet mm. Supersiskot- ja Sisarta ei jätetä sekä ZONTA SAYS NO -kampanjoihin. Kerho jakaa myös vuosittain koulujen päättäjäisissä stipendejä naisopiskelijoille ja esittää paikallisia ehdokkaita Zonta Internationalin stipendinsaajiksi.

Teksti: Kirsti Talsi
Kuva: Eastpress

Lisätietoja piirikokouksesta tästä!


 

Posted in Ajankohtaista, Tiedotteet | Leave a comment

100 TASA-ARVOTEKOA -juhlat Tule mukaan!

Tule mukaan juhlistamaan Suomen juhlavuoden kunniaksi tehtyjä tasa-arvotekoja! 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa erilaiset organisaatiot yhteiskunnan kaikilta sektoreilta ovat tehneet uusia ja konkreettisia toimia sukupuolten tasa-arvon lisäämiseksi Suomessa. Hanke huipentuu perjantaina 10.11.2017 kaikille avoimeen juhlaan Helsingin yliopiston juhlasalissa. Luvassa on paljon vaikuttavia tasa-arvotekoja, tasa-arvoparaati ja huikeita kulttuuriesityksiä.

Ohjelma alkaa kello 13.00 tasa-arvotekonäyttelyyn tutustumisella, kuohuviinitarjoilulla ja vapaalla seurustelulla. Kello 14.00 siirrymme juhlasaliin nauttimaan esityksistä ja huippupuhujista sekä vaikuttumaan monipuolisista tasa-arvoteoista.

Merkitse päivä kalenteriin ja pyydä työkaverit sekä ystävät mukaan. Tulkaa yhdessä sankoin joukoin juhlimaan tasa-arvotekoja!

Ilmoittautumiset 26.10.2017 mennessä tällä lomakkeella!

Tahtoisitko mukaan näytteilleasettajaksi ja/tai tasa-arvoparaatiin? Ilmoittaudu tällä lomakkeella.

***
Kvinnoorganisationernas Centralförbund och delegationen för jämställdhetsärenden i samarbete med Helsingfors universitets jämställdhetskommitté ordnar 100 jämställdhetsgärningar -fest 10.11.2017 kl 13–16 i Helsingfors Universitets solennitetssal (ingång Alexandersgatan 5). Programmet är huvudsagligen på finska. Anmäl dig till festen senast 26.10.2017 härVälkommen!

***
The National Council of Women in Finland and The Council for Gender Equality in co-operation with the Equality Committee of the University of Helsinki organize 100 Acts for Gender Equality Celebration on November 10th from 1 p.m. to 4 p.m. at the Great Hall of the University of Helsinki (entrance Aleksanterinkatu 5). The program is mainly in Finnish. Sign up for the celebration here! Registration is open until 26 October 2017. Welcome!

Lämpimästi tervetuloa!

presidentti Tarja Halonen, puheenjohtaja, 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunta

Eva Biaudet, puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto

Sari Raassina, puheenjohtaja, tasa-arvoasiain neuvottelukunta

Thomas Wilhelmsson, kansleri, Helsingin yliopisto

 

Lisätietoja:

Terhi Heinilä, pääsihteeri, Naisjärjestöjen Keskusliitto terhi.heinila@naisjarjestot.fi 
Liisa Ketolainen, projektipäällikkö, 100 tasa-arvotekoa liisa.ketolainen@naisjarjestot.fi

Lue lisää hankkeesta / läs mera / for more information please visit www.tasaarvo100.fi

Posted in Ajankohtaista, Tiedotteet | Leave a comment

Stipenditoimikunta tiedottaa

 19.5.2017

 STIPENDITOIMIKUNTA TIEDOTTAA…

 15.5.2017 Toimikunnan puheenjohtaja, Anja Kuosa, sai tiedon Zonta International Amelia Earhart Fellowship-toimikunnan puheenjohtajalta, Holly Andersonilta, vuoden 2017 Amelia Earhart-tutkimusapurahojen jaosta.

Suuri oli ilomme, kun totesimme, että italialainen Erika Palmerio, joka toimii tutkijana Helsingin yliopistossa ja valmistelee väitöskirjaansa avaruusfysiikasta, oli saanut vuoden 2017 apurahan, US$10 000, joita tänä vuonna jaettiin 35. Kiinnostuneet löytävät paljon tietoa hänestä ja hänen ohjaajastaan Emilia Kilpuasta googlaamalla. Sydämelliset onnittelumme lahjakkaalle tutkijalle!

Muistamme Ameliaa muutenkin:

Huomenna 20.5.2017 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä päivästä, jolloin alkoi Amelian toinen yritys lentää ympäri maapallon, kun Amelia Earhart , yhdessä puolisonsa, George Palmer Putnamin, ja navigaattorinsa, Fred Noolanin, kanssa lähti Oaklandista kohti Miamia, virallisesti, mutta salaa, kommentoimatta asiaa kenellekään ulkopuoliselle.

MTV 3:n nettiuutiset on haastatellut Terhi Törmästä, joka on kansainvälisen  Amelia Earhart-toimikunnan jäsen, itsekin Amelia Earhart Fellow vuodelta 1991. Katsokaa ja lukekaa ja kiittäkää kansainvälistä toimikuntaa ahkeroinnista!

Zonta International Piiri 20

Stipenditoimikunta

Anja Kuosa, puheenjohtaja

Eija Salo, sihteeri

Posted in Ajankohtaista, Tiedotteet | Leave a comment

Zonta-järjestön pyrkimys Ei vastakkainasettelua, vaan kehitystä ja oikeudenmukaisuutta

 

Lauantaina Oulussa alkavassa Zonta Internationalin Piirin 20 Kevätseminaarissa 22.–23. huhtikuuta Suomen ja Viron zontat pohtivat naisten taloudellisen ja yhteiskunnallisen roolin vahvistamista eri näkökulmista. Teema ”Naisen raha kantaa maailmaa” laajenee moneen suuntaan. Aihetta avaavat professori Tiina Kinnunen, yhteiskuntatieteiden tohtori Leila Simonen ja Keskuskauppakamarin johtaja Anne Horttanainen. Lisäksi kuullaan zonta-sisarten napakoita alustuksia järjestön toimintaan keskeisesti liittyvistä asioista. Työpajoissa lisätään osaamista järjestön työssä.

Mitä Zonta-vaikuttaminen on?
Piirin aiempi puheenjohtaja Salla Tuominen avaa lyhyesti zontien vaikuttamistoimintaa. Lähtökohtana on järjestön missio, päämäärä: Zonta International (ZI) on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, joka voimaannuttaa naisia kaikkialla maailmassa palvelu- ja vaikuttamistyön avulla. ZI on sitoutumaton järjestö, joka työskentelee kolmella tasolla: kansainvälisellä sekä piirien ja kerhojen tasolla.

Zonta-vaikuttaminen on esimerkiksi kannanottamista tukea osoittamalla ja ilmaisemalla vastalauseita. Järjestönä se pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön, lakien täytäntöönpanoon ja yleiseen mielipiteeseen. Zontien toiminta naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta on hyödyksi koko yhteiskunnalle.

Jäsenet antavat aikaansa, taitojaan ja taloudellista tukeaan Zontan paikallisten ja kansainvälisten palveluohjelmien toteuttamiseen. Kansainvälisillä palveluohjelmillaan zontat auttavat kehitysmaiden naisia. Näin naisista tulee vahvempia, itsenäisempiä ja omillaan toimeentulevia.
– Naisten ja tyttöjen asioiden ajamiseksi ei riitä, että me naiset pidämme asiaa yllä ja esillä. Nyt tarvitaan miehiäkin mukaan. Lopulta naisten ja tyttöjen aseman parantaminen palvelee myös poikia ja miehiä, Salla Tuominen toteaa.

Tiedotteen liitteenä on Ouluun Kevätseminaariinsa kokoontuneiden zontien julkilausuma. Siinä kiinnitetään  huomiota naispäättäjien määrään kunnan toimielimissä ja miesten ja naisten palkkatasa-arvoon.

Lisätietoja antaa zonta Eva-Liisa Nikula, puhelin 0400 153 530.

 

Posted in Tiedotteet | Leave a comment