Zonta Says No -kampanja 25.11.-10.12.2017

Zonta-järjestön maailmanlaajuinen Zonta Says No -kampanja alkaa jälleen 25.11. 2017 ja päättyy 10.12. kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.

Lohjalla osallistumme kampanjaan valaisemalla kaupungin keskustassa sijaitsevan Harjulan nuorisotalon oranssiksi. Näin myös Lohjan Zontat sanovat ei naisiin ja tyttöihin kohdistuvalle väkivallalle.

Zonta Says No -kampanjan merkeissä valaisimme Harjulan nuorisotalon.

Pukeudumme oranssiin – Zonta Says No!

Vuosittain lähisuhdeväkivalta koskettaa Suomessa tuhansia; naisia, miehiä ja lapsia. Yhä useammat joutuvat elämään pelon ja epävarmuuden keskellä, mutta yhä useampi väkivallan uhri myös rohkaistuu hakemaan apua itselleen ja perheelleen. Nyt puhutaan myös seurusteluväkivallasta, joka on nuorten parisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Sille on tyypillistä mustasukkaisuus ja nimittely, joka voi johtaa fyysiseen väkivaltaan. Myös painostaminen seksiin ja siten seksuaalinen väkivalta on myös yleistä nuorten seurustelusuhteissa.

Kaikenlainen väkivallan kokeminen estää tai vaikeuttaa oppimista. Oppiminen ja koulutus puolestaan ovat välineitä yhdenvertaisuuden saavuttamiseen yhteiskunnassa. Kaikki itsetuntoa vahvistava kokemus on tarpeellista. Zonta-järjestö on maailmanlaajuisesti sitoutunut edistämään erityisesti YK:n Kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelman tavoitekohtaa 5: Sukupuolten tasa-arvo.

Tänä vuonna Zonta-järjestön Zonta Says No -kampanja kohdistaa huomionsa erityisesti ihmiskauppaan ja siihen rinnastettavaan hyväksikäyttöön, jota pidetään yhtenä aikamme suurimmista ihmisoikeushaasteista. Ihmiskauppa on vakava rikos ja loukkaus yksilön ihmisarvoa ja koskemattomuutta vastaan. Ihmiskaupassa on kyse toisen ihmisen hyväksikäyttämisestä ja kontrolloinnista. Sitä on luonnehdittu myös nykypäivän orjuudeksi.

Ihmiskaupan uhreja on voitu pakottaa prostituutioon ja siihen voi liittyä muunlaista seksuaalista hyväksikäyttöä. Ihmiskauppa voi olla myös työhön pakottamista, avioliittoon pakottamista, kerjäämiseen tai rikollisuuteen pakottamista tai ihmiselimillä ja -kudoksilla käytävää kauppaa.