ZAU-kerhossa opitaan kokeilemalla

ZAU-kerhossa tulee tutuksi myös mikroskoopilla työskentely.

Miten filmipurkki saadaan poksahtamaan? Ja mitä tapahtuu violetille liuokselle, kun sen yhdistää veteen, entä etikkaan?

Lohjan Perttilän koulussa tammikuun lopulla alkanut ZAU-kerho testasi hiilidioksidin muodostumista ihan tavallisen leivinjauheen ja kuuman veden avulla. Näiden kahden aineen yhdistelmä osoitti, miten kaasulle pieneen tilaan pakattuna käy: se laajenee ja poks, kansi aukeaa ja räjähdys! Tätä koetta voisi jatkaa loputtomiin -vaaratonta ja hauskaa.

Toisena esimerkkinä käytetään hiivaa, vettä ja sokeria. Tuttu leivonnaisten kuohkeuden salaisuus selviää – sehän on hiilidioksireikiä leivässä ja pullassa.

”Tiede” on lopulta aika yksinkertaisin menetelmin osoitettavissa. Se on myös innostavaa ja mielenkiintoista, ainakin Perttilän koulun 6.-luokkalaisten mielestä, joita tähän ZAU-kerhoon mahtui 11 tyttöä. Lisää tällaista!

Pian selviää, miten erilaiset happamet ja emäksiset liuokset muuttavat punakaalista uutetun liuoksen väriä.

Tällä kerhokerralla Perttilän koulussa tehtiin myös toinen koe. Siinä osoitettiin indikaattorin avulla , mitkä tavalliset aineet ovat happamia, emäksisiä tai neutraaleja. Punakaalista uutettu violetti vesi toimi indikaattorina: väri muuttui pinkiksi, vihreäksi tai turkoosiksi, kun se yhdistyi mm. etikkaan, veteen tai lipeään. Edellisellä viikolla aloitettu hometesti odotti vielä koepurkeissaan homeen kasvua.

Opettaja ”hurahti” tieteeseen

Opettaja Sirpa Pettinen on vetänyt aiemmin tiedekerhoja, joita ei uusien opetussuunnitelmien valossa ole enää mahdollista toteuttaa. Hän kiinnostui heti, kun Zonta-järjestö ilmoitti järjestö ilmoitti järjestävänsä Suomessa kampanjan tyttöjen kiinnostuksen herättämiseksi matemaattis-luonnontieteellisiä aineita kohtaan, hakeutui LUMA-kerhon vetäjäkoulutukseen ja perusti kerhon.

ZAU-kerhon kokoontumiskertoja on kuusi ja niiden teemat ovat kullakin kerralla mielenkiintoista seurattavaa ja testattavaa: 1. home, 2. hiiva ja indikaattori, 3. sokeri, 4. lima ja pintajännitys, 5. biomuovi, 6. kromatografia eli värierottelu.

Lohjalla hyvä keräystulos

Zonta Internationalin 100-vuotisen toiminnan juhlistamiseksi käynnistetyssä ZAU-kampanjassa kerätyt varat lahjoitettiin LUMA-keskus Suomelle ZAU-kerhojen käynnistämiseksi niitä hakeneissa kouluissa.

Lohjan Zonta-kerho lahjoitti kaikkiaan yli seitsemän tuhatta euroa ZAU- hankkeeseen. Varat kerättiin järjestämällä ZAU-hyväntekeväisyyskonsertti Laurentius-salissa, jossa esiintyi maineikas blues-kitaristi ja laulaja Erja Lyytinen bändinsä kanssa. Varoja hankittiin myös myymällä biokomposiitista valmistettuja leikkuulautoja, johon oli painettu kerhomme Zonta-logo. Leikkuulauta on Orthexin valmistamaa GastroMax-sarjaa, joka on 98 % puukuitua ja sokeriruokoa. ZAU-teemaan hyvin soveltuvaa

Tässä kokeillaan, miten pullossa kupliva sokeri-hiivaliuos saa pullon suulle asetetun ilmapallon täyttymään.

Opettaja Sirpa Pettinen on ”hurahtanut tieteisiin”.

Teksti ja kuvat: Kati Petersen-Waris