Ystävyys ja toisen kunnioittaminen aiheina Mäntynummen yhtenäiskoulun Ystävänpäivätapahtumassa

Marianne Miettinen (vas.) ja opettaja Paula Miihkali saivat opastusta Lohjan Kamppailukeskuksen Ardi Haabilta.

Mitä on ystävyys? Se on naurua, luotettavuutta, juttelua. Se on toisen tukemista. Tai sitten kissoja, koiria – tai kaveri, joka antaa ruokaa. Nämä ja monta muuta määritelmää kirjasivat Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9.-luokkalaiset lappusiin, jotka he sitten kiinnittivät suureen ystävänpäivän sydämeen.Meneillään oli kaupungin nuorisotoimen työpaja, yksi teemapäivän monista aktiviteeteista.

Koulu oli järjestänyt lähimetsään kaksi nuotiopaikkaa osittain ulkoiluhenkisen koulupäivän rasteiksi.

Lohjan Zonta-kerho järjesti tapahtumapäivän Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9. luokkien oppilaille yhdessä koulun, Lohjan kaupungin nuorisokeskuksen ja Rikosuhripäivystyksen sekä Lohjan Kamppailukeskuksen kanssa.  Päivän teemat painottuivat ystävyyden ja toisten huomioon ottamisen tärkeyteen, mutta samalla puhuttiin omien ja toisten rajojen tunnistamisesta ja kunnioittamisesta. Tärkeän lisän päivään toivat järjestelyistä koulussa vastanneet 8. luokkien oppilaanohjaajat ja tukioppilaat. 

Mäntynummen yhtenäiskoulussa on ollut tapana juhlistaa ystävänpäivää koulun oppilaiden ystäväpäiväkonsertilla, ja sellainen oli ohjelmassa nytkin. Ennen iltapäivän konserttia otettiin vauhtia urheilulomaan mäenlaskulla ja paistamalla makkaraa koulun lähimetsään viriteltyjen nuotioiden ääressä. Lohjan Zonta-kerho lahjoitti koululle 40 värikästä pulkkaa sekä nuotiomakkarat ja vesipullot. Koulun liikuntahallissa 8.- ja 9.- luokkalaiset perehtyivät tilanteisiin, joissa itsepuolustustaidot saattaisivat olla tarpeen.

 Päivän teemana on tietysti ystävyys, mutta myös sen joskus ilmenevä kääntöpuoli, kiusaaminen ja väkivalta, sanoi Lohjan Zonta-kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko aamunavauspuheessaan.

Kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko piti aamunavauksen. Tekniikassa opastivat oppilaat Jerry Jokivaara, Aleksi Hakkarainen ja Silja Ryhänen.

 Ne ovat asioita, joiden ei luulisi kuuluvan ja joiden ei pitäisikään kuulua tavalliseen koulupäivään. Ihmissuhteet ovat kuitenkin hyvin monimutkainen asia, ja väkivaltaa sekä fyysistä että henkistä, kiusaamisen eri muotoja – on myös koulun arjessa. Tänään opimme tunnistamaan väkivaltaa, puuttumaan siihen ja ennen muuta ehkäisemään sitä ennakolta.

Hyvää tulosta laajalla yhteistyöllä

Ystävänpäivätapahtuma oli jatkoa Lohjan Zonta-kerhon viime syksynä käynnistämälle yhteistyölle kaupungin nuorisotoimen ja koulujen kanssa Tavoitteena on kiusaamisen ja väkivallan ennalta ehkäisy yläkouluikäisten nuorten parissa. 

– Yhteistyö koulujen ja nuorisotoimen kanssa on osoittautunut hyväksi. He tuntevat nuoret, ja me zontat voimme tukea nuorten kanssa toimivia ammattilaisia heidän tärkeässä kasvatustehtävässään, toteaa Ritva Huusko. 

Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä viime lokakuussa järjestettiin tapahtumapäivä Nummen yhtenäiskoulussa.  Zonta-kerhon tavoitteena on järjestää vastaavanlainen tapahtuma kaikissa kaupungin kuudessa  yläkoulussa. Jokaisessa toimitaan sopeuttaen teemapäivä koulun omiin toimintatapoihin ja tiloihin, tiiviissä yhteistyössä koulun henkilöstön ja myös oppilaiden kanssa.

Opettaja näyttää mäenlaskun mallia. Iloisen oranssit zontapulkat olivat kovassa käytössä. Toivottavasti myös tulevina talvina!