Oranssi väri muistuttaa työstä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Vanhan paloaseman torni Lohjan kaupungin keskustassa loistaa jälleen oranssina 25.11. – 10.12.2018.  Kaikkialla maailmassa vahva oranssi väri muistuttaa 16 aktivismin päivän ajan Zonta Internationalin työstä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Lohjan Zonta-kerhon vuoden 2018 kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan käynnistyi ilotulituksen saattelemana.

Tänä aikana zontat eri puolilla maailmaa pukeutuvat oranssiin, saattavat jakaa tai myydä oranssin värisiä rusetteja tai kukkia, pukevat patsaita oranssiin ja valaisevat tärkeitä kohteita. Ja kun joku kysyy miksi, vastus on: Oranssilla värillä zontat sanovat EI!

Tämän vuoden aktivismikauden eritysteemana on lapsiavioliittojen vastustaminen. Joka kolmas tyttö kehitysmaissa joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana. Aikainen avioliitto merkitsee lähes aina koulun päättymistä ja hyvin usein myös äidiksi tulemista liian nuorena.

Myös Suomen lainsäädännössä on edelleen mahdollista solmia avioliitto alle 18-vuotiaana, oikeusministerin luvalla. Lakimuutos on työn alla.

Sana ZAU kertoo suomalaisten tyttöjen rohkaisusta

Tänä vuonna tornin valaistus syttyi samalla hetkellä kuin Lohjan kaupungin joulukadun valot, ja oranssi torni hehkui illan ilotulituksen alla. Uutta on tornin oranssiin upotettu sana ZAU. Se kertoo meneillään olevasta kaksivuotisesta kampanjasta, jolla suomalaistyttöjä kannustetaan jo ala-asteelta lähtien valitsemaan rohkeasti myös matemaattis-luonnontieteellisiä oppiaineita – matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa. Teeman Zonta Antaa Uskallusta kautta tarjotaan tytöille mahdollisuuksia tutustua aiheeseen hauskasti kerhoissa, joita järjestetään zonta-rahoitukselle yhdessä LUMA-keskuksen kautta.

Lisää tietoa kampanjasta

Lohjalaiset kokoontuivat torille joulukauden avajaisiin 23.11.2018. Samaan aikaan käynnistyi kansainvälinen Zonta-kampanja. Oranssi tunnusväri muistuttaa zontien työstä naisten oikeuksien edistämiseksi.