Stipendejä yläkoululaisille ja tietoa SPR:n työstä

Stipendiaatit_yläkoulu 2022

Vera Lemola, Senja Hurme, Peppi Talala ja Amalia Jantunen vastaanottivat stipendinsä Zonta-kerhon kokouksessa. Oikealla Annette Ruti.

Lohjan Zonta-kerho jakoi toukokuun kokouksessaan tuttuun tapaan kuusi 100 euron stipendiä tytöille, jotka ovat omassa koulussaan toimineet aktiivisesti kiusaamista vastaan ja hyvän ilmapiirin luomiseksi.

 

Tämän kevään stipendiaatit ovat Amalia Jantunen Nummen yhtenäiskoulusta, Senja Hurme Laurentius-koulusta, Peppi Talala Källhagen skolanista, Vera Lemola Ojamon yhtenäiskoulusta, Tuuli Helkama Mäntynummen yläasteelta sekä Laura Oja Järnefeltin koulusta. Hienoja, aktiivisia tyttöjä kaikki!

stipendit yläkoulu 2022_2

Laura Oja ja Tuuli Helkama saivat stipendinsä kauniissa kevätillassa, jakajana jälleen Annette Ruti. Hymy oli herkässä niin stipendiaateilla kuin Kaverukset-patsaallakin.

 

 

Kriisityökokemuksia maailmalta

Kokouksessa kuultiin myös toimittaja Hilkka Hyrkön kertomana, millaista on  maailman kriisipisteisiin lähetyn SPR:n asiantuntijan työ. Hän on ollut vuosien mittaan komennuksella useissa kohteissa tekemässä omaa ammattityötään, erilaisia viestinnän tehtäviä, esimerkiksi Haitin maanjäristyksen pelastustehtävissä ja pitkällä komennuksella Keniassa. Juuri nyt tehtävät ovat kotimaassa, Ukrainan pakolaisten vastaanotossa.

Kiinnostava alustus avasi laajemminkin niin kansainvälisen Punaisen Ristin kuin myös SPR:n arvomaailmaa ja merkitystä kaikkialla, missä apua tarvitaan.

Toimittaja Hilkka Hyrkön kokemuksia SPR:n vapaaehtoistyöstä kuunneltiin kiinnostuneina.

Vappuhyvää Lohjan torilla

Lohjan Zonta-kerho levitti vapunaattona hyvää mieltä kaupunkilaisille aurinkoisessa toritapahtumassa. Pop up -kahvilassamme myimme paikalla paistettuja vohveleita, simaa ja auringonkeltaisia kukkia. 

Näytimme Ukrainan värejä, ja tapahtuman tuotto ohjataan  Ukrainan sodasta kärsiville lapsille Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Lohjan Zonta-kerhon iloinen vapputempaus keräsi rahaa Ukrainan lasten auttamiseksi.

Vappuhyvän tavoitteena oli paitsi kerätä rahaa myös tuottaa hyvää mieltä torikansalle. Hyvän mielen levittäminen  mitä ilmeisimmin

Tapahtumien tärkeitä apujoukkoja ovat kerholaisten perheenjäsenet. Kiitos taas, Seppo ja Roope!

onnistui, sillä pikkuisen kahvilamme pöydissä viihdyttiin hyvin lämpimien vohveleiden ja siman sekä torilla kohdattujen ystävien seurassa.  Myös tapahtuman tuotto oli iloinen yllätys: lahjoitettavaa kertyi yli 700 euroa.

Hauskaa oli zonta-kerholaisilla itselläänkin – oli niin hienoa päästä taas toimimaan ja tapaamaan ihmisiä.

Rahastonhoitajamme Pirkko hyppäsi vappuna uuteen rooliin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lohjan Zontat vahvojen naisten jäljillä

Keitä ovat – ja ovat olleet – Lohjan vahvat naiset? Siitä otettiin selvää opas Virve Haahdin kanssa. Ja heitähän on: runoilijoita, poliitikkoja, yhteiskunnan vaikuttajia ennen ja nyt.

Lohjan Zontat ystävineen kuuntelevat opas Virve Haahtia (vas.) Eeva Joenpellon aukiolla.

Lohjan Zonta-kerho vietti huhtikuisen kerhoiltansa vahvojen naisten jäljillä. Lohjan oppaiden Virve Haahti johdatteli Zontat ystävineen

– Bertha Heitman oli yhteiskunnallinen vaikuttaja sata vuotta sitten, kertoi Virve Haahti.

menneiden ja nykyisen runoilijoiden ja yhteiskunnan vaikuttajanaisten pariin. Ja onhan heitä: runoilijoita ja kirjailijoita Elisabet Järnefeltistä ja Saima Harmajasta Eeva Joenpeltoon ja Anna-Mari Kaskiseen, Vivamon lahjoittajasisaruksista Mary ja Karin Ståhlesta Kyllikki Virolaiseen ja tämän päivän vaikuttajiin. Piipahdettiinpa myös  Kyllikki Virolaisen, Lohjan Zonta-kerhon perustajajäsenen, haudalla.

Tunnin kierros osaavan oppaan johdolla lisäsi kotiseututietämystä melkoisesti, mutta oli sittenkin vain pieni raapaisu kaikesta kiinnostavasta. Tähän aiheeseen palataan vielä.  Viileän huhtikuisen kierroksen jälkeen nautittiin Café Laurin lämmöstä ja herkuista kahvilayrittäjä Riikka Ventelän huomassa.

Nuoren opiskelijan stipendi kahdelle

Stipenditoimikunnan pj. Annette Ruti jakoi opiskelijastipendin Carolinen Lövkvistille.

Kokouksessa jaettiin nuoren naisopiskelijan stipendit.  Tänä vuonna stipendin hakuilmoituksessa painotettiin kulttuurialoja, jotka ovat  koronavuosina olleet kovassa paineessa. Hakemuksia tuli useita, ja 1000 euron stipendi jaettiin kahden ansiokkaan hakijan kesken.
Heistä Källhagen skolanin kasvatti, inkoolainen Caroline Lövkvist viimeistelee taidehistorian graduaan Turun yliopistossa ja muusikko Matilde Berghäll suorittaa jatko-opintoja Göteborgissa. Iloksemme Caroline pääsi mukaan yhteiseen tilaisuuteemme.