Toimintaa paikallisesti ja maailmanlaajuisesti

Tänä vuonna juhlimme kansainvälisen Zonta-järjestön 100 toimintavuotta.

Vuonna 1984 perustettu Lohjan Zonta-kerho näkyy kotiseudullaan järjestämiensä tapahtumien ja palveluhankkeiden kautta.  Vuosittaisia tapahtumia ovat syksyillä järjestettävä Tyttöjen päivä, naistenpäivän Z-jazzit sekä kevään muotitapahtuma. Myös Lohjan kaupungin tunnelmallisilla Menneen ajan joulumarkkinoilla olemme mukana.

 

 

”Hyvä ystävä ymmärtää toisen rajat”

”Ystävä kuuntelee mua, ystävä lohduttaa, jos on paha mieli ja ystävän kanssa ollaan samalla aaltopituudella.” Näin mietittiin Hyvän ystävän tunnusmerkkejä Harjun koulun 7-luokkalaisten toimintapajassa Ystävänpäivän tapahtumassa 13.2.

Sydänaskartelua_Harjun koulu

7-luokkalaiset Bertta Hauru, Fanny Savioja, Lilli Junnila ja Iida Tamminen tekivät rintanappeja ystävälle.

Ajatukset ystävästä ja ystävyydestä siirtyivät ”kehusydämiin” ja

pihaleikkejä Harjun koululla

Pihalla tehtiin ryhmätoimintaa vahvistavia harjoituksia nuoriso-ohjaajaharjoittelijoiden opastuksella.

rintanappeihin. Työpajat olivat osa Lohjan Zonta-kerhon koulussa järjestämää teemapäivää, ja niiden vetäjinä olivat kaupungin nuorisotoimen ammattilaiset. Välillä mentiin pihalle, missä nuorisotyön opiskelijat vetivät erilaisia toiminnallisia leikkejä, tai rauhalliseen rentoutustuokioon.

8-luokkalaisten päivään kuului niin ikään yhteistoimintaa edistäviä harjoituksia pihalla ja luokissa, ja lisäksi Autokoulu Epicin jakamaa liikennetietoutta. 9-luokkalaisten päivän erityisenä teemana olivat itsepuolustustaidot, joihin heitä opasti Lohjan Kamppailukeskus.

Itsepuolustus_Harjun koulu

Henrik Lahtomaa ja Anssi Valtonen harjoittelevat hyökkääjän otteesta irtautumista.

”Mikähän on parasta itsepuolustusta?” kysyivät kamppailulajien taitajat Marko Kauranen ja Satu Selín. Joku saattoi odottaa kamppailulajien osaajien näytteitä kovista otteista, mutta vastaus olikin: ”Tilanteiden ennakointi”.

”Mieti, missä kuljet ja milloin”, he opastivat. Ja jos siitä huolimatta eteen tulee uhkaava tilanne, on hyvä osata irrottautumisen ja pakenemisen perusasiat, joita harjoiteltiin sitten käytännössä.

Päivän päätteeksi konsertti

Koulupäivä päättyi yhteiseen konserttiin, jossa esiintyjänä oli oman

Safetybox

Safetybox eli Veera Kärki, Iida Toivanen, Emilla Karhu ja Anna Kortelainen esittää omia biisejään.

kaupungin nouseva bändi Safetybox. Nuoret muusikot Veera Kärki, Iida Toivanen, Emilla Karhu ja Anna Kortelainen ovat yläkoululaisia itsekin, naapurikouluista. Lohjan musiikkiopistossa tutustuneet tytöt pääsivät vuonna 2018 mukaan läntisen Uudenmaan Bändien kehityskaari -projektiin, ja kokemuksen myötä on keikkojakin kertynyt jo paljon. Bändin oma musiikki sai kuulijoilta innostuneet aplodit tälläkin kertaa.

Ystävyyttä korostamalla kiusaamista vastaan

Harjun koulun ystävänpäivä oli jo neljäs Lohjan Zonta-kerhon teematapahtuma, jossa yhteistyökumppaneina ovat koulu, kaupungin nuorisotoimi ja Lohjan Kamppailukeskus. Tällä kertaa uutena tuli mukaan liikennevalistusta oppilaille jakanut Autokoulu Epic.

Oppilaille tarjottavat vesipullot ja välipalapatukat on hankittu aina yhteistyössä lähimmän kaupan kanssa, tällä kertaa kumppanina oli Keski-Lohjan K-Marketista.

Teematapahtumien ketju käynnistyi Tyttöjen päivästä syksyllä 2018, jolloin Lohjan Zonta-kerho järjesti kiusaamisen ja välivallan vastaisen teemapäivän Nummen yhtenäiskoulussa. Vuosi sitten teemaa käsiteltiin Ystävänpäivän tapahtumana Mäntynummen yhtenäiskoulussa, ja syksyllä 2019 jälleen Tyttöjen päivän tapahtumana Järnefeltin koulussa. Tapahtuma viedään kaikkiin Lohjan kuuteen yläkouluun, joten näillä näkymin Tyttöjen päivää vietetään ensi syksynä Anttilan koulussa ja Ystävänpäivää vuoden kuluttua Källhagenin koulussa.

”Jokainen teemapäivä pohjautuu kansainvälisen Tyttöjen päivän perusviesteihin, mutta päivän vietto muuntuu kunkin koulun ja ajankohdan mukaan”, kertoo Marjaana Moring, joka Lohjan Zonta-kerho Naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtajana on vastannut tapahtumien käynnistämisestä.

Tapahtumien myötä kerho on laajentanut yhteistyöverkostoaan ja saanut itse valtavasti uutta kohtaamisissaan koulujen henkilöstön, nuorisotyöntekijöiden ja muiden kumppaneiden kanssa. Teemapäivät on otettu ilolla vastaan kaikkialla, ja mukana olleille Zontille ne ovat olleet suorastaan piristysruiske.

itsepuolustusharjoituksia2_kuva_mm

Miten irrottaudut, jos käy näin? Satu Selín ja Marko Kauranen näyttävät.

Pirjo_Katriina_Marjaana_Harjun koulu

Zontat Pirjo Aho, Katriina Pietilä ja Marjaana Moring viettivät Ystävänpäivää Harjun koulussa.

ZAU-kerhossa opitaan kokeilemalla

ZAU-kerhossa tulee tutuksi myös mikroskoopilla työskentely.

Miten filmipurkki saadaan poksahtamaan? Ja mitä tapahtuu violetille liuokselle, kun sen yhdistää veteen, entä etikkaan?

Lohjan Perttilän koulussa tammikuun lopulla alkanut ZAU-kerho testasi hiilidioksidin muodostumista ihan tavallisen leivinjauheen ja kuuman veden avulla. Näiden kahden aineen yhdistelmä osoitti, miten kaasulle pieneen tilaan pakattuna käy: se laajenee ja poks, kansi aukeaa ja räjähdys! Tätä koetta voisi jatkaa loputtomiin -vaaratonta ja hauskaa.

Toisena esimerkkinä käytetään hiivaa, vettä ja sokeria. Tuttu leivonnaisten kuohkeuden salaisuus selviää – sehän on hiilidioksireikiä leivässä ja pullassa.

”Tiede” on lopulta aika yksinkertaisin menetelmin osoitettavissa. Se on myös innostavaa ja mielenkiintoista, ainakin Perttilän koulun 6.-luokkalaisten mielestä, joita tähän ZAU-kerhoon mahtui 11 tyttöä. Lisää tällaista!

Pian selviää, miten erilaiset happamet ja emäksiset liuokset muuttavat punakaalista uutetun liuoksen väriä.

Tällä kerhokerralla Perttilän koulussa tehtiin myös toinen koe. Siinä osoitettiin indikaattorin avulla , mitkä tavalliset aineet ovat happamia, emäksisiä tai neutraaleja. Punakaalista uutettu violetti vesi toimi indikaattorina: väri muuttui pinkiksi, vihreäksi tai turkoosiksi, kun se yhdistyi mm. etikkaan, veteen tai lipeään. Edellisellä viikolla aloitettu hometesti odotti vielä koepurkeissaan homeen kasvua.

Opettaja ”hurahti” tieteeseen

Opettaja Sirpa Pettinen on vetänyt aiemmin tiedekerhoja, joita ei uusien opetussuunnitelmien valossa ole enää mahdollista toteuttaa. Hän kiinnostui heti, kun Zonta-järjestö ilmoitti järjestö ilmoitti järjestävänsä Suomessa kampanjan tyttöjen kiinnostuksen herättämiseksi matemaattis-luonnontieteellisiä aineita kohtaan, hakeutui LUMA-kerhon vetäjäkoulutukseen ja perusti kerhon.

ZAU-kerhon kokoontumiskertoja on kuusi ja niiden teemat ovat kullakin kerralla mielenkiintoista seurattavaa ja testattavaa: 1. home, 2. hiiva ja indikaattori, 3. sokeri, 4. lima ja pintajännitys, 5. biomuovi, 6. kromatografia eli värierottelu.

Lohjalla hyvä keräystulos

Zonta Internationalin 100-vuotisen toiminnan juhlistamiseksi käynnistetyssä ZAU-kampanjassa kerätyt varat lahjoitettiin LUMA-keskus Suomelle ZAU-kerhojen käynnistämiseksi niitä hakeneissa kouluissa.

Lohjan Zonta-kerho lahjoitti kaikkiaan yli seitsemän tuhatta euroa ZAU- hankkeeseen. Varat kerättiin järjestämällä ZAU-hyväntekeväisyyskonsertti Laurentius-salissa, jossa esiintyi maineikas blues-kitaristi ja laulaja Erja Lyytinen bändinsä kanssa. Varoja hankittiin myös myymällä biokomposiitista valmistettuja leikkuulautoja, johon oli painettu kerhomme Zonta-logo. Leikkuulauta on Orthexin valmistamaa GastroMax-sarjaa, joka on 98 % puukuitua ja sokeriruokoa. ZAU-teemaan hyvin soveltuvaa

Tässä kokeillaan, miten pullossa kupliva sokeri-hiivaliuos saa pullon suulle asetetun ilmapallon täyttymään.

Opettaja Sirpa Pettinen on ”hurahtanut tieteisiin”.

Teksti ja kuvat: Kati Petersen-Waris

Muotia ja musiikkia Naistenpäivänä 8.3.2020

Muotia, musiikkia ja hyvinvointia hyvässä seurassa! Tule mukaan!