Aisha Khderille Lahden Zonta-kerhon Helmi-tunnustus

 

Opettaja, insinööri ja kulttuuritulkki Aisha Khder on saanut Lahden Zonta-kerhon Helmi-tunnustuksen 4.5.2022.

Myönteisellä elämänasenteellaan, sinnikkyydellään ja ahkeruudellaan hän on auttanut maahanmuuttajaperheitä kotoutumaan opettamalla suomen kieltä Lahden Kivimaan koulussa ja toimimalla välittäjänä erilaisista kulttuureista tulleiden ihmisten kesken.

Syyrian Alepposta sisällissodan keskeltä Mauritanian kautta Suomeen saapunut Aisha Khder on levittänyt ympärilleen selviytymisen sanomaa.

Kun hän perheineen tuli Lahteen vuonna 2017, hän itki kuukaudesta toiseen. Aisha ei ymmärtänyt, miksi kukaan ei auttanut, miksi kukaan ei puhunut ja miksi kukaan ei halannut? Kaikkeen tähän hän oli tottunut ensimmäisessä pakopaikassaan Mauritaniassa ja tietenkin kotona Syyriassa.

Onneksi Aishalla oli perhe, neljä lasta ja lääkärimies, joka ymmärsi Aishan tilanteen ja kannusti aloittamaan kieliopinnot.

  • Ilman kielen oppimista itku olisi jatkunut. Opiskelin kieltä jopa kahdeksan tuntia päivässä, laulamalla äänteitä, tanssimalla sanoja ja puhumalla seinille, Aisha kertoo nauraen.

Nyt hän rakastaa suomen kieltä. Aishan mukaan suomen kieli on kuin matematiikkaa. Se on johdonmukaista, kieliopiltaan selkeää ja laatikoiltaan loogista. Ihan samalla tavalla kuin arabia.

Voi vain kuvitella, millainen aarre Aisha on maahanmuuttajayhteisölle, jossa osa ei osaa lukea tai kirjoittaa, osa osaa vain puhua arabiaa. Arabian ja suomen kieliopin hallitseva Aisha osaa tuoda kieliopintoihin aivan uuden vireen.

Toinen asia, minkä Aisha päätti ottaa hetimiten haltuun, kun hän pääsi uuden elämän  alkuun Suomessa, oli auttaminen.

  • Minua ei alussa kukaan auttanut, mutta päätin, että minä autan kaikkia. Autan aina, kaikissa tilanteissa ja milloin vain. En ota avustani rahaa, koska olen saanut kulttuuritulkkina vakituisen työpaikan. Apuni on ilmaista ja aina saatavilla.

Helmi-tunnustus myönnetään Lahden seudulla toimivalle henkilölle, yhteisölle tai yritykselle rohkeasta ja näkyvästä toiminnasta naisten ja tyttöjen aseman edistämiseksi. Samalla Lahden Zonta-kerho haluaa edistää kansainvälisen Zonta-järjestön työn tunnettuutta ja tavoitteita.

ZI:n tavoitteisiin kuuluu parantaa naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.

Kirjoittaja Päivi Kuisma