Ylikapellimestari Dalia Stasevskalle Lahden Zontakerhon Helmi-tunnustus

Lahden Zontakerhon Helmi-tunnustus 2023 on luovutettu ylikapellimestari Dalia Stasevska lle. Stasevska aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja orkesterin vuosittain Sibeliustalo ssa järjestämän Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2021.
Hän on pyyteettömästi tukenut synnyinmaansa Ukrainan taistelua demokratian puolesta hyökkääjä Venäjää vastaan toimittamalla yhdessä Lahden seudun asukkaiden kanssa apua sodasta kärsiville. Stasevska on tekemässä myös isoa tasa-arvotekoa tallentamalla Sinfonia Lahden kanssa Suomen ensimmäisen naissinfonikon Helvi Leiviskän tuotannon. 
Vuonna 1982 menehtyneen 80-vuotiaan Helvi Leiviskän sinfoniat ja muu tuotanto on tallentamatta.
– Kuka nostaisi Helvi Leiviskän jalustalleen, ellen minä. Naisten on pidettävä huolta historiansa kertomisesta. Helvi Leiviskän kuolemasta on kauan aikaa, eikä hänen ansiokasta tuotantoaan voi kuunnella. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuutta voi rakentaa merkityksellisen menneisyyden päälle, perustelee Dalia Stasevska toukokuussa 2023 tapahtuvaa tallennustyötä Sinfonia Lahden kanssa.
Helmi-tunnustus annetaan Lahden seudulla toimivalle henkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka on rohkeasti ja näkyvästi toiminut naisten ja tyttöjen aseman edistämiseksi.
Helmi-tunnustuksella Lahden Zontakerho haluaa huomioida toiminnan, joka toteuttaa kansainvälisen Zonta International -järjestön päämääriä parantaa naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.

Radiomastot ja voimala vaihtavat väriä naistenpäivän ja Zonta Rose-päivän kunniaksi

YK:n julistamana kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. zontat juhlivat eri puolilla maailmaa naisten sosiaalisia, taloudellisia, kulttuurisia ja poliittisia saavutuksia yhdessä muiden järjestöjen ja yksityishenkilöiden kanssa.

Lahden Zontakerho nostaa paikallisesti esiin teatterin tarjoamat mahdollisuudet lasten ja nuorten oppimisympäristönä. Lahti Energia puolestaan valaisee radiomastot keltaisiksi ja Kymijärven voimalan oranssiksi.

Tänä vuonna kansainvälisen naistenpäivän maailmanlaajuinen kampanjateema on #EmbraceEquity eli tasavertaisuus. Internationalwomensday.com -sivuston mukaan tasavertaisuuden aidosti omaksuminen tarkoittaa sitä, että uskoo, arvostaa ja näkee erilaisuuden välttämättömänä ja positiivisena osana elämää. Tasa-arvoisuuden saavuttaminen vaatii toteutuakseen konkreettisia tekoja.

Zonta-yhteisö viettää 8. maaliskuuta myös Zonta Rose -päivää, jolloin muistellaan menneitä tasa-arvotyöhön liittyviä saavutuksia ja kunnioitetaan tällä hetkellä sukupuolten tasa-arvon puolesta työskentelevien ponnisteluja.

Maailmanlaajuinen Zonta-järjestö tukee tällä hetkellä tasa-arvotyötä YK:n alaisten palveluprojektien ja stipendiohjelmien kautta mm. Perussa, Itä-Timorissa ja Papua-Uudessa-Guineassa sekä Madagaskarilla. Tavoitteena on tarjota elämää muuttavia mahdollisuuksia naisille ja tytöille mm. koulutuksen ja terveyspalvelujen avulla.

Paikallisesti ja kansallisesti zontat ovat sitoutuneet lisäämään tietoisuutta mm. toimenpiteistä sukupuoleen perustuvan väkivallan lopettamiseksi, palkkatasa-arvosta ja naisten osuuden lisäämisestä miesvaltaisilla aloilla.

Lahden Zontakerho käynnistää naistenpäivän juhlallisuudet Fellmannian kahvilassa, jossa draamapedagogi Anna-Riitta Partanen kertoo vuosijuhliaan viettävän Lahden kaupunginteatterin ja Lahden perusopetuksen ainutlaatuisesta yhteistyöstä. Teatteri on toiminut onnistuneesti oppimisympäristönä lapsille ja nuorille. Aamutilaisuus pidetään Fellmannian 2. kerroksessa klo 8.30 – 9.30.

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen ei katso sukupuolta – Erposta Zonta

Lahden Zontakerho on tehnyt historiaa ottamalla varsinaiseksi jäsenekseen ensimmäistä kertaa miehen. Eläkeikään ehtinyt toimittaja, Erpo Heinolainen on aloittanut zonta-uransa toteuttamalla kerhon vaikuttamistoimikunnan kanssa Zonta Says No -kampanjaan liittyvän tapahtuman Lahdessa.

Erpo on kiertänyt elämänsä aikana eri puolilla maailmaa ja nähnyt, miten naisten ja tyttöjen asema on haavoittuva esimerkiksi Aasiassa, Afrikassa ja Keski-Amerikassa, vaikka hänen mielestään kotimaassakin tekemistä riittää.

  • Globaalisti tärkeintä on tyttöjen aseman ja mahdollisuuksien parantaminen, sillä vain sitä kautta saadaan pysyviä muutoksia. Kun toimii tyttöjen hyväksi, toimii koko yhteisön hyväksi, Heinolainen sanoo.

Zonta-järjestön tavoitteissa ja toimintatavoissa hän sanoo löytäneensä kutakuinkin kaiken sellaisen, mitä itsekin arvostaa: pitkät projektit selkein tavoittein, kokeneiden olemassa olevien organisaatioiden toteuttamana.

Kahden siskon veljenä ja kahden tyttären isänä Erpo on tottunut näkemään asioita myös naisten ja tyttöjen näkökulmasta. Hänen elämänasenteessaan on myös paljon sellaista, mikä sopii hyvin vapaaehtoistyöhön zontissa: halu oppia uutta joka ikinen päivä, mahdollisuus ideoida ja toimia yhdessä hyvän asian eteen.

  • Yhtä tärkeää kuin on naisten lasikattojen rikkominen miehisissä organisaatioissa, on kutsua miehet mukaan perinteisiin naisorganisaatioihin, hän arvioi.