Aisha Khderille Lahden Zonta-kerhon Helmi-tunnustus

 

Opettaja, insinööri ja kulttuuritulkki Aisha Khder on saanut Lahden Zonta-kerhon Helmi-tunnustuksen 4.5.2022.

Myönteisellä elämänasenteellaan, sinnikkyydellään ja ahkeruudellaan hän on auttanut maahanmuuttajaperheitä kotoutumaan opettamalla suomen kieltä Lahden Kivimaan koulussa ja toimimalla välittäjänä erilaisista kulttuureista tulleiden ihmisten kesken.

Syyrian Alepposta sisällissodan keskeltä Mauritanian kautta Suomeen saapunut Aisha Khder on levittänyt ympärilleen selviytymisen sanomaa.

Kun hän perheineen tuli Lahteen vuonna 2017, hän itki kuukaudesta toiseen. Aisha ei ymmärtänyt, miksi kukaan ei auttanut, miksi kukaan ei puhunut ja miksi kukaan ei halannut? Kaikkeen tähän hän oli tottunut ensimmäisessä pakopaikassaan Mauritaniassa ja tietenkin kotona Syyriassa.

Onneksi Aishalla oli perhe, neljä lasta ja lääkärimies, joka ymmärsi Aishan tilanteen ja kannusti aloittamaan kieliopinnot.

  • Ilman kielen oppimista itku olisi jatkunut. Opiskelin kieltä jopa kahdeksan tuntia päivässä, laulamalla äänteitä, tanssimalla sanoja ja puhumalla seinille, Aisha kertoo nauraen.

Nyt hän rakastaa suomen kieltä. Aishan mukaan suomen kieli on kuin matematiikkaa. Se on johdonmukaista, kieliopiltaan selkeää ja laatikoiltaan loogista. Ihan samalla tavalla kuin arabia.

Voi vain kuvitella, millainen aarre Aisha on maahanmuuttajayhteisölle, jossa osa ei osaa lukea tai kirjoittaa, osa osaa vain puhua arabiaa. Arabian ja suomen kieliopin hallitseva Aisha osaa tuoda kieliopintoihin aivan uuden vireen.

Toinen asia, minkä Aisha päätti ottaa hetimiten haltuun, kun hän pääsi uuden elämän  alkuun Suomessa, oli auttaminen.

  • Minua ei alussa kukaan auttanut, mutta päätin, että minä autan kaikkia. Autan aina, kaikissa tilanteissa ja milloin vain. En ota avustani rahaa, koska olen saanut kulttuuritulkkina vakituisen työpaikan. Apuni on ilmaista ja aina saatavilla.

Helmi-tunnustus myönnetään Lahden seudulla toimivalle henkilölle, yhteisölle tai yritykselle rohkeasta ja näkyvästä toiminnasta naisten ja tyttöjen aseman edistämiseksi. Samalla Lahden Zonta-kerho haluaa edistää kansainvälisen Zonta-järjestön työn tunnettuutta ja tavoitteita.

ZI:n tavoitteisiin kuuluu parantaa naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.

Kirjoittaja Päivi Kuisma

Naistenpäivän kävelytapahtuma Ukrainan tueksi 8.3.klo 18

Lahden Zonta-kerho järjestää Naisten päivänä kaikille avoimen kävelytempauksen osoittaakseen tukensa Ukrainalle!

Naisten päivän -kävelyllä Lahden Zonta-kerho haluaa osoittaa tukensa Ukrainan sodasta kärsiville, erityisesti naisille ja tytöille. Naisten päivänä tiistaina 8.3. Lahden Zonta-kerho kutsuu kaikkia yhteiseen kävelyhetkeen Radiomäelle (lähtö klo 18 Radio- ja tv-museo Mastolan parkkipaikalta).

Vapaaehtoisena osallistumismaksuna kertyvä raha välitetään Ukrainaan paikallisen ukrainalaisen Zonta-kerhon kautta sotatilanteesta kärsivien auttamiseksi. Zonta-järjestöllä on kolme kerhoa Länsi-Ukrainassa, kaksi Lviv:ssä ja yksi Uzhhorodissa.

Maailmanlaajuinen Zonta International on pitkäkestoiseen vaikuttamiseen ja auttamiseen keskittyvä järjestö, jonka apu organisoituu valittuihin kohteisiin YK:n alaisten järjestöjen kautta. Zonta Internationalin kannanotossa tuodaan esille pitkäjänteinen tavoite toimia keskinäisen ymmärryksen, hyvän tahdon ja rauhan edistämiseksi. Zonta International sekä sitä kautta myös Lahden Zonta-kerho tuomitsee jyrkästi sotatoimet Ukrainassa. https://zonta.fi/

Lahti Energia valaisee Lahden Radiomastot Naisten päivänä keltaisiksi.

Avustukset Ukrainaan voi maksaa Lahden Zonta-kerhon tilille nro. FI71 5612 1120 0126 35.

Viestikenttään: Ukraina

______________________________________________________

Tietoa tapahtumasta:

Naistenpäivänä Lahden Zonta-kerhon järjestämä kävelytapahtuma 8.3. klo 18 alkaen.

Tervetuloa mukaan zonta-naiset ystävän kanssa tai ilman sekä kaikki halukkaat.
Kokoonnutaan Radio- ja tv-museon parkkipaikalla.

Alkuverryttelyyn johdattelee ja loppuvenyttelyn ohjaa Governor Raisa Valve.
Tarjolla on kuumaa mehua. Zonta-kerhomme jäsen Senja Jouttimäki on kertoo Radiomäen historiasta.

Vapaaehtoinen 10 euron osallistumismaksu.
Kertyneet osallistumismaksut lähetetään suoraan Ukrainan Zonta-kerhon kautta Ukrainassa sodan keskellä apua tarvitsevien auttamiseen.

Osallistumismaksun voi maksaa suoraan tilille tai antaa rahana paikan päällä: Lahden Zonta-kerho
FI71 5612 1120 0126 35

Huom! Lahti Energia valaisee radiomastot  keltaiseksi

Naistenpäivänä radiomastot valaistiin keltaisiksi

 

Naistenpäivänä  8.3.2021 Lahden Zonta-kerhon aloitteesta

Lahti Energia valaisi Lahden radiomastot keltaisiksi.